Güvenli Traktör Kullanımı Kampanyası - Son Dakika
Ekonomi

Güvenli Traktör Kullanımı Kampanyası

Güvenli Traktör Kullanımı Kampanyası

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, güvenli bir şekilde kullanılmayan tarım araçlarının diğer araçlar gibi trafik ve dolayısıyla insan güvenliği bakımından büyük risk oluşturduğunu söyledi.

06.10.2013 10:30

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, güvenli bir şekilde kullanılmayan tarım araçlarının diğer araçlar gibi trafik ve dolayısıyla insan güvenliği bakımından büyük risk oluşturduğunu söyledi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, istatistiklerin tarım araçlarının karıştığı trafik kazalarında daha fazla oranda ölüm ve yaralanma meydana geldiğini gösterdiğini vurguladı. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2007-2012 yılları arasında tarım araçlarının yıllık ortalama 1050 ölümlü ve yaralanmalı trafik kazasına karıştığını belirten Bayraktar, bu kazalar sonucunda ortalama yılda 65 kişinin hayatını kaybettiğini, yıllık ortalama 2 bin 150 kişinin yaralandığını ya da sakat kaldığını bildirdi.

Şemsi Bayraktar, 2012 yılında tarım araçlarının karıştığı 727 trafik kazası meydana geldiğine ve bu kazalarda 54 kişinin hayatını kaybettiğine, 1302 kişinin yaralandığına dikkati çekti.

TRAFİK GÜVENLİĞİ KÜRESEL BOYUTTA ÖNEM ARZ EDİYOR

Trafik kazalarının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük bir sorun yarattığını ve dolayısıyla trafik güvenliğinin küresel boyutta önem arz ettiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti: "Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre, her yıl dünyada 1 milyon 250 binden fazla insan trafik kazalarında hayatını kaybetmekte, 50 milyondan fazla insan yaralanmakta veya sakat kalmaktadır. Bu kadar ölüm, yaralanma ve sakatlık savaşlarda bile görülmüyor. Birleşmiş Milletler kararıyla 2011-2020 yılları arasında trafik güvenliğinin sağlanması ve trafik kazalarından kaynaklanan ölümlerin yüzde 50 oranında azaltılması amacıyla üye ülkeler, trafik güvenliği için on yıllık eylem planlarını açıklamaya davet edilmişlerdir. Ülkemiz de bu çağrı doğrultusunda on yıllık Trafik Güvenliği Eylem Planı'nı hazırlamış ve bu planın uygulanması amacıyla çalışmalara başlanmıştır."

TRAKTÖRLERİN KARIŞTIĞI KAZALARIN ÖLÜMLE SONUÇLANMA ORANI DAHA FAZLA

Tarımsal faaliyetlerin yoğunlaştığı dönemlerde traktörlerin kazalara karışma sayılarının arttığını bildiren Bayraktar, şöyle konuştu: "Araştırmalar ölümlü trafik kazalarının toplam kazalar içinde oranı ortalama yüzde 2,5 iken, traktörlerin karıştığı kazaların ölümle sonuçlanma oranının daha fazla olduğunu göstermektedir. 2012 yılında bu oran yüzde 7,4 olmuştur. Kazalar büyük oranda trafik kurallarına uymamak, dikkatsizlik ve tedbirsizlik gibi sürücü hataları ve araçlarda far ve diğer ışık sistemleri gibi gerekli teknik donanımın bulunmayışı veya standartlara uygun halde olmayışı nedeniyle meydana gelmektedir. Güvenli bir şekilde kullanılmayan tarım araçları diğer araçlar gibi trafik ve dolayısıyla insan güvenliği bakımından büyük risk oluşturmaktadır."

Bayraktar, On Yıllık Eylem Planı'nda yer alan bu konunun ayrıntılı olarak incelenmesi, gerekli önleyici tedbirlerin alınması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi gereğinden hareketle Türkiye Ziraat Odaları Birliği, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Yiğit Akü işbirliğiyle Güvenli Traktör Kullanımı Projesi hazırlandığını söyledi.

Bayraktar, projeyle traktör kullanıcılarını trafik kuralları hakkında bilgilendirmek, güvenli traktör sürüş tekniklerini benimsetmek, traktörlerin sebep olduğu trafik kazalarını azaltmak, traktör kullanıcılarına aracı daha iyi tanıtmak ve benimsetmek ve doğru traktör kullanımıyla tarımsal işlerin güvenli yapılmasını sağlamanın amaçlandığını anlattı. Bayraktar, proje süresince verilecek eğitimlerle ülke genelinde 10 bin çiftçiye ulaşmanın hedeflendiğini bildirdi.

Proje kapsamında "Güvenli Traktör Kullanımı Kampanyası" adı altında verilecek eğitimlerin ilk ayağının 26 Eylül 2013 tarihinde Konya'nın Altınekin İlçesinde gerçekleştirildiğini hatırlatan Bayraktar, "Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak il ve ilçelerde bulunan ziraat odalarımız vasıtasıyla projenin yürütülmesine ve eğitim çıktılarının traktör kullanan geniş kitlelere ulaşmasına destek olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Güvenli Traktör Kullanımı Kampanyası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement