Hazine İhale Maratonuna İyi Başladı - Son Dakika
Ekonomi

Hazine İhale Maratonuna İyi Başladı

Hazine İhale Maratonuna İyi Başladı

Hazine, 26 Şubat ve 5 Martta gerçekleştireceği 30,7 milyarlık itfa öncesi ihale maratonuna bugün iki ihale ile başladı.

24.02.2014 15:35  Güncelleme: 15:40

Hazine, 26 Şubat ve 5 Mart'ta gerçekleştireceği 30,7 milyarlık itfa öncesi ihale maratonuna bugün iki ihale ile başladı.

Bugün gerçekleştirdiği iki ihalede toplam 5 milyar 670,5 milyon lira borçlanan Hazine, yarın 3 ihale daha gerçekleştirecek.

Analistler, Hazine'nin bugün gerçekleştirdiği ihalelere hem güçlü bir talep geldiğini hem de faizlerin piyasa beklentilerinin altında oluştuğunu ifade ederken, mevcut konjonktürde ihalelere iyi bir başlangıç yapıldığını belirtiyor.

Analistler, özellikle 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesinde faizlerin piyasa beklentisi olan yüzde 10,90'ın altında yüzde 10,74 seviyesinde oluşmasının yarınki ihalelerin yükünü hafifletmesi anlamında olumlu olduğunu kaydediyor.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Garanti Yatırım TL-Faiz Analisti Onur Engin Tezcan, Hazine'nin bugün 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvilin yeniden ihracında kamu dahil toplam 2,55 milyar lira satış yaptığını ve ortalama bileşik faizin yüzde 10,74 seviyesinde oluştuğunu söyledi.

Hazine'nin bu ihale sonucunda talebin yüzde 20'sini karşılamış olduğunu aktaran Tezcan, 7 vadeli değişken faizli tahvilin yeniden ihracında ise kamu dahil toplam 3,11 milyar lira satış yapıldığını ve ihalede dönemsel getirinin yüzde 4,29 seviyesinde oluştuğunu aktardı.

Tezcan, hazine bu ihale sonucunda ise talebin yüzde 28'ini karşıladığını ifade etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın fonlamasının gelecek dönemde de kısa vadeli tahvil faizleri üzerinde etkili olmaya devam edeceğini aktaran Tezcan, "Haftalık repo ihalelerinin piyasa ihtiyacının altında açılması kısa vadeli tahvil faizlerinin düşmesine engel oluyor. Diğer yandan global anlamda risk iştahının düşüyor olması ve gelişmekte olan ülkelere ilişkin endişelerin etkisiyle uzun vadeli tahvil faizlerinde de düşüş potansiyelinin sınırlı olduğunu düşünüyoruz" dedi.

- "Tahvil faizlerinde aşağı yönlü hareketlerin sınırlı kalacağını düşünüyoruz"

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti Ali Çakıroğlu ise bugünkü ihaleler sonrasında Hazine'nin yarınki ihalelerle piyasadan temin etmesi gereken kaynak miktarının 4,9 milyar lira olduğunu, bu rakamın sorunsuz karşılanacağını düşündüklerini ve buna bağlı olarak yarınki ihalelerin tahvil faizleri açısından önemli bir baskı yaratmayacağını ifade etti.

Gelecek hafta yapılacak ihalelerde göz önünde bulundurulduğunda, tahvil faizlerindeki aşağı yönlü hareketlerin sınırlı kalacağını düşündüklerini kaydeden Çakıroğlu, "Bu bağlamda 2 yıl vadeli tahvilin yüzde10,5 -11.4 aralığında işlem görmesini beklerken, 10 yıl vadeli tahvilin yüzde 10,0 - 10,7 aralığında hareket edeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici de bugün gerçekleşen 5 yıl vadeli ihalede faizin beklentilerin altında kalmasının yarınki ihalelerde faiz baskısını biraz hafifleteceğini belirterek, borçlanma maliyetinde de ciddi bir bozulma görmediklerini ifade etti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Hazine İhale Maratonuna İyi Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement