Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Rüzgar ve Güneş Enerjisi Projelerinden Sorumlu Grup Başkanı Refik Tiryaki, günlük 7,2 saatlik ortalama güneş ışıması yaşanan Türkiye'nin bu potansiyelinin değerlendirilmesi halinde günlük metrekare başına 3,6 kilovatsaat elektrik üretilebileceğini bildirdi.
Tiryaki, İntersolar Güneş Enerjisi Fuar ve Konferansı'nda Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) tarafından organize edilen "Now Turkey" (Şimdi Türkiye) adlı oturumda konuştu.
Türkiye'deki enerji piyasasının genel amacına değinen Tiryaki, "Genel amaç hiç şüphesiz ülkenin elektrik ihtiyacında güneş enerjisinin kullanımını maksimize etmek ve arz güvenliği sorununu yenilenebilir kaynaklardan çözmektir, ülkemiz bunun için yeterli güneş enerjisi potansiyeline sahiptir." değerlendirmesinde bulundu.
Yenilenebilir enerji tarife garantisine de dikkati çeken Tiryaki, yerli ürün kullanarak üretilen elektriğe desteğin yanında, 2020 yılından önce yapılan güç santrallerine destek mekanizması bulunduğunu ve satın alma garantisinin devam ettiğini belirtti.
Enerji koridoru ve Avrupa'nın güvenilir enerji terminali olma çabalarını da anımsatan Tiryaki, yüzde 4,5'lik büyüme kapasitesi bulunan Türkiye'nin dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu, enerji ve altyapısının geliştirilmesinin ülkenin büyüme çabalarına olumlu etkisi olduğunu aktardı.
"Türkiye'nin coğrafi konumu bölge ülkelere örnek"
Solar Promotion İcra Kurulu Üyesi Dr. Markus Elsaesser bu yıl sonunda güneş enerjisi kurulu gücüne 65 bin megavat eklenmesinin beklendiğini dile getirerek, piyasanın geçen yıllara oranla daha farklı olduğunu söyledi. Elsaesser, özellikle yenilenebilir enerji piyasasında iniş çıkışların yaşandığını vurguladı.
İntersolar Konferans ve Fuarı'nın başkanlığını da yürüten Elsaesser, geçen yıllara oranla katılımın düşük olduğunu ancak yine de 4 kıtadan katılım gerçekleştiğini söyledi.
Sonraki fuarın Dubai'de gerçekleşeceğini hatırlatan Elsaesser, küresel bir aktivite olan İntersolar'a Türkiye'nin katkısının ise oldukça umut verici olduğunu kaydetti.
Türk güneş enerjisi piyasasının ilgisinin hissedilebilir düzeyde arttığının gözlemlendiğini belirten Elsaesser, coğrafi açıdan kıtaları birleştiren Türkiye'nin yenilenebilir enerjide yaşadığı gelişmelerin komşu ülkelere de örnek teşkil ettiğini vurguladı.
"Isıtma ve soğutmada Türkiye Avrupa lideri"
Uluslararası Enerji Ajansı Güneş Isıtma Soğutma Programı Başkan Yardımcısı Daniel Mugnier, Türkiye'nin toplam enerji üretiminde yenilenebilir enerji payını artırmasının önemine işaret etti.
Mugnier, Avrupa Birliği'nin de dahil olduğu 22 ülkenin üyeliği ile oluşturulan ısıma soğutma programında, Türkiye'nin payının oldukça önemli olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin başını çektiği araştırma geliştirme grubuyla IEA bünyesinde güneşten ısıtma ve soğutma çalışmalarına yönelik çalışmaların son yıllarda hız kazandığını söyledi.
"Türkiye güneş enerjisinde en dinamik ülke konumunda." değerlendirmesinde bulunan Mugnier, dünyada güneşin ısıtma ve soğutma alanının, fotovoltaik elektrik üretiminden çok daha fazla bulunduğunu ve Türkiye'nin ısıtma ve soğutma alanda Avrupa'nın en büyüğü olduğunu dile getirdi.
"Yüzde yüz yenilenebilir kaynaklı enerji politikası mümkün"
Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Başkanı Dave Renne de yüzde yüz yenilenebilir enerjiden bahsedebilmek için elektrik üretimi, ulaşım ve ısınmada iş birliğine gidilmesi gerektiğini dile getirerek, sanılanın aksine bunu başarmanın zor olmadığını ancak üç başlıkta tedbirlerin alınması ve yatırımların yapılması gerektiğini belirtti.
Yüzde yüz yenilenebilir enerjinin hayata geçirilmesi için düşük maliyetli ve verimli teknolojilerin geliştirilmesinin önemine işaret eden Renne, bunun yanında sermayeye ulaşım, uygun ve güvenilir politikaların yanında amaçların açıkça ifade edilmesinin doğru bir yaklaşım olduğunu aktardı.
Dünyadan örnekler de veren Renne, 2015 yılının sonunda toplamda 227 bin megavat kurulu fotovoltaik güneş gücüne ulaşıldığını belirterek, güneşin ısıtma ve soğutmada kullanılmasında ulaşılan kapasitenin aynı dönemde 435 bin teravatsaat olduğuna dikkati çekti.
Türkiye'nin güneş enerjisi ile ısıtma ve soğutmada 2015 yılında kapasite ilavesinde 4. büyük ülke olduğunu bildiren Renne, Çin'den sonra Türkiye'nin ikinci büyük pazar haline geldiğini belirtti.
Son Dakika › Ekonomi › Intersolar Güneş Enerjisi Konferans ve Fuarı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?