İzmir Fuarına Gençlik Aşısı Araştırması - Son Dakika
Ekonomi

İzmir Fuarına Gençlik Aşısı Araştırması

İzmir Fuarına Gençlik Aşısı Araştırması

İzmir Enternasyonal Fuarı'nın canlanması için İzmir Fuarcılık A.Ş.(İZFAŞ) tarafından gerçekleştirilen arama konferansının sonuç değerlendirilmesi yapıldı.

11.06.2012 13:39

İzmir Enternasyonal Fuarı'nın canlanması için İzmir Fuarcılık A.Ş. (İZFAŞ) tarafından gerçekleştirilen arama konferansının sonuç değerlendirilmesi yapıldı. İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs, fuarı tanıyan nesilin artık yaşlandığını fuara gençlik aşısı yapılması için genç nesillere İzmir Enternasyonal Fuar'ından neler beklediklerinin planını çizdiklerini anlattı. Araştırma sonuçlarına göre, gençlerin çoğunun fuarda açık hava konseri ve araba stantları bekledikleri ortaya çıktı. Gaziemir'e taşınacak yeni bina ile birlikte yapılandırmaya giden İZFAŞ'ın hedef kitlesinin 18-24 yaş arası olması düşünülüyor.

EXPO ÖNEMLİ BİR SİLAH

İzmir'in Expo 2020 adaylığında fuarcılık geleneğinin önemli bir güç olacağını düşündüğünü belirten Örs, şunları söyledi; "İzmir Enternasyonal Fuarı olarak Expo'da önemli bir silahız.Bu 50 yıllık gelenek bizim için önemli bir güçtür. İzmir fuarının güçlendirilmesi için Expo adaylık süreci bizim çalışmalarımıza olumlu sonuç getirecektir.Expo'nun İzmir'e gelmesi fuarcılığımızı da güçlendirecek."

İZFAŞ olarak kentin geleceği konusunda İzmir Enternasyonal Fuarını önemsediğini,

şanına yakışır şekilde güçlendirmek istediklerini anlatan

Örs, şöyle konuştu: "Bunun gelecek kuşaklara aktarılmasına bir takım çalışmalar anketler yaptık. Bizde Expo'yu fuarcılık açısından önemsiyoruz. İzmir'in adaylık sürecinin İzmir fuarcılığına katkıda sağlayacak aynı zamanda Expo'da bizim fuarcılığımıza katkı sağlayacak."

Arama konferansında İzmir'in değişik kanaat önderleriyle toplantı yaptıklarını aktaran İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs; sözlerini şöyle sürdürdü: "İEF'nin yaşaması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına gençlerle buluşması gerekiyor. 18-24 yaş arası gençlerin taleplerini almaya çalıştık.İzmir'deki bütün sivil toplum örgütlerine yazı yolladık projeler istedik eleştiriler talep ettik. Tek tek İzmir'e yönelik içselleştirilmiş, İzmirlilerin bize ulaştırılmasını istedik.Bu çaba ve arayışlarımız bundan sonra da devam edecek.Bu anketlerden bu arayışlardan elde ettiğimiz veriler ile bundan sonraki fuarlarda kendimize yol haritası oluşturacağız."

İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs, İzmir Enternasyonal Fuarının gençliğini hedef kitle olarak belirlediklerinin altını çizerek konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Artık fuarı içselleştirmiş insanlar yaşlı kuşak halini almış.Yeni kuşakların fuarla bağdaştıramadıklarını gördük.Bu anketler bu düşüncemizin doğru olduğunu bize gösterdi.Gençleri ne kadar fuarla ilişki kurdurtabilirsek o kadar iyi olur.Çok sürpriz sonuçlar çıkmadı.Gençlerin mutlaka fuarı sahiplendirmesi konusunda.Gençleri fuarla buluşturmaya çalışacağız.Bu istenen her talebi önümüzdeki fuara yetiştiremeyiz fakat ama yol haritası bulduk.Gaziemir'deki yeni döneme ve yeni sayfaya hazırlanıyoruz.Fuarı n en coşkulu dönemlerini yaşamış görmüş biri olarak endişelerim oluyor bazen. Biz fuarla yetiştik dünyayı kavradık.Onu göremediğimiz zaman 60'lı 70'li yıllarını yaşamış biri olarak endişeleniyorum.Fakat umutsuz değilim.Fuarı buzdolabına kaldırarak koruyamayız. Fuarı günümüz koşullarıyla yenileyebiliriz.Ben buna gençlik aşısı diyorum.Fuar güçlenecektir.Yeter ki biz kavrayıp ona göre kendimizi yenileyelim."

GENÇLİK FUARDAN NE BEKLİYOR

Arama konferansı verilerini açıklayan araştırmacı Aykan Candemir; beyin fırtınası yöntemiyle çalışmalar ve öneriler topladıklarını aktararak İzmir Enternasyonal Fuarı'nda neler görmek istedikleri sorusunu sorduklarını belirtti. Aykan Candemir; eski fuarlara özlemle 'İzmirli Olmak' temasının işlenmesi ve fuarla ilişkisinin kurulmasının vurgulandığını belirterek şunları söyledi: "Onur konuğu il ve onur konuğu ülke uygulamalarının kalkmasının yararlı olacağı gelen öneriler arasındaydı.Kültürparkın eskiden içinde yer alan trenin yeniden oluşturulması ve 'İzmir Miniaturk' maketinin hayata geçirilmesi fuarı daha cazip hale getirecek önerisi de sunuldu."

İzmir Enternasyonal Fuarının yeniden canlanması için ve gençler ile buluşması amaçlı 18-24 yaş arası çoğu üniversiteli olduğu 'Gençlik Anketi' araştırmalarını ise Ege Acar gerçekleştirdi. Acar, 845 kişi ile anket çalışması gerçekleştirdiklerini ve bu gençlerden 710'unun İzmir Enternasyonal Fuarı'nı tanıdığını söylediğini belirtti.

Gençlerin fuarı çoğunlukla Lunapark olarak tanımladığını aktaran Acar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gençlerin İEF'de görmek istedikleri açık hava konserleri, araba stantları, lunapark geliştirilmeli, kitap ile ilgili daha çok stant katılımı, cezbedici ve nitelikli etkinlik,teknolojik ürünler, hayvanat bahçesi, kültür sanat etkinlikleri şeklinde sıralanıyor.Anketlere göre, yeni neslin çoğu İzmir Enternasyonal Fuarı'nı tanımlamakta zorlanıyor. Gençlerin fuarı ziyaret etmeme nedenlerinin başında ise 'yoğunum vaktim yok','hakkında bilgi sahibi değilim' ve 'bana çekici gelmiyor' ifadelerini kullandılar." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi İzmir Fuarına Gençlik Aşısı Araştırması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement