Kara Pazartesi Beklentisi Ürküttü Düşük Enflasyon Piyasayı Korudu - Son Dakika
Ekonomi

Kara Pazartesi Beklentisi Ürküttü Düşük Enflasyon Piyasayı Korudu

Kara Pazartesi Beklentisi Ürküttü Düşük Enflasyon Piyasayı Korudu

ABD Borsalarında Geçen Cuma Günü Yaşanan Hızlı Düşüş, Piyasalara Endişeli Bir Haftasonu Yaşattı.

07.08.2007 03:03

ABD borsalarında geçen cuma günü yaşanan hızlı düşüş, piyasalara endişeli bir haftasonu yaşattı.

Ancak ABD’deki bu düşüş Asya ve Japon piyasalarında beklendiği gibi bir etki yaratmazken, içeride de korkulan durum yaşanmadı.

HAFTASONUNU, ’ABD borsalarındaki düşüşün yansıması nasıl olacak’ endişesi ile geçiren piyasalarda korkulan olmadı. Avrupa borsaları ABD Merkez Bankası (FED) açıklamalarına odaklanarak haftaya başlarken, bizim piyasa ise geçen hafta cuma günü piyasalar kapandıktan sonra açıklanan ve beklentilerin altında gelen temmuz ayı enflasyonu ile düşüşü frenledi. Böylece İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) haftanın ilk günü kayıp 0.57 ile sınırlı kaldı. Sabah saatlerinde 1.30 YTL düzeyine çıkan dolar ise 1.28 YTL düzeyinde denge buldu. Faizler ise yüzde 17.40’tan işlem gördü.

ABD’DE NE OLMUŞTU: Geçen hafta cuma günü Türk para ve sermaye piyasalarının kapanışı sonrası, ABD borsalarındaki seyir global piyasaların nefesini tutmasına neden oldu. Çünkü ABD borsasında kapanışa bir saat kala Dow Jones yüzde 2.5 değer kaybetti. Bu düşüşe bir derecelendirme kuruluşunun, Bear Stearns’i olumsuz izlemeye aldığını açıklaması ve ardından kurumun iki üst yöneticisinden birinin istifası, finans hisselerinde son bir saatte satış yaşandı. Böylece ABD’deki düşüş haftasonu tüm dünya borsaları yeni haftaya ’kara pazartesi ile mi başlayacak’ yorumlarına neden oldu.

İÇERİDE KORKULAN OLMADI: Ancak ABD’deki bu düşüş Asya ve Japon piyasalarında beklendiği gibi bir etki yaratmadı. Çünkü ABD Merkez Bankası (FED)bugün yapacağı toplantıda faiz oranlarında değişiklik beklenmese FED’in Ekim’de çeyrek puanlık faiz indirimini iskonto etmeye başlandı. FED’den gelecek açıklamalara odaklı bir işlem günü geçiren Avrupa borsalarında kayıplar binde 5 ile sınırlanırken Almanya borsası yönünü yukarı çevirdi. Haftaya tedirgin başlayan bizim piyasada ise açılışta korkular yersiz kaldı. Çünkü geçen hafta cuma günü beklentilerin çok altında kalan temmuz ayı enflasyon rakamı piyasanın ateşini almaya yetti. Böylece ABD borsalarındaki düşüş bizde yerini enflasyonla dizginlenmiş düşüşe bıraktı.

İMKB YÜZDE 0.57 KAYBETTİ: Sabah açılışta yüzde 1 kayıpla başlayan İMKB Ulusal 100 Endeks’i ilk seansta 50 bin puanın altını denedi. Endeks bu seviyelerden gelen tepki alımlarıyla yeniden 50 bin puana yükseldi. Günün tamamında 50 bin puan düzeyinde gezinen endeks, gün sonunda 50.430 puandan kapandı. Borsadaki kayıp ise 0.57 oranıyla sınırlı kaldı.

DOLAR 1.29’DAN DÖNDÜ: Bankalar arası piyasada açılışta 1.29 YTL çıkan ABD Doları, gün içinde geriledi. 1.2760 YTL’ye kadar gerileyen dolar bugün valörlüde 1.2820 YTL’den işlem gördü. Dolar serbest piyasada da günü 1.2820 YTL’den tamamladı. Bono faizleri de yüzde 17.40’den işem gördü.

Bazı bankalar haksız yere cezalandırıldı

ABD’de mortgage kredi piyasasında yaşanan sorunlar, özellikle büyük banka hisselerinde büyük sarsıntıya yol açtı. Fakat analistler, sorunlu mortgage kredilerine bağlı olarak piyasalarda yaşanan dalgalanma sırasında bazı bankaların haksız yere cezalandırıldığına inanıyor. CNN Money’in haberine göre, düşük faiz oranıyla konut almak isteyen kişi ve kurumlara kredi veren ve kárının arttığını gören finansal hizmetler şirketleri için son 5 yılın büyüleyici geçtiği söyleniyor. Firmalar, konut piyasasındaki patlamaya nakitlerini aktarınca banka stokları yükseldi. Özel sermaye yatırım şirketlerinin kredi alarak finanse ettikleri anlaşmaların öncülük ettiği güçlü birleşme aktiviteleri de kredilere olan talebi artırdı. Fakat bir kaç ay önce çok sayıda bankanın büyük kredileri çok kolay vermesinin ve bazılarının borçlarını ödeyememesi piyasalarda paniğe yol açtı.

İklim değişti demek için erken

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, "Piyasalarda iklim değişti demek için erken. Makro ekonomik verilerde bir bozulma yok" dedi. "Genel olarak dünya ekonomileri ile ilgili de makro ekonomik bir problem şu anda yok" diyen Salar sözlerine şöyle devam etti: "Finansal piyasalarda iklim değişti diyebilmemiz için endeksin 48 bin 500’ün altına, kurun da 1.3500’nin üstüne çıkması gerekiyor. Onun dışındaki band bizim için realizasyondur. Ne zaman ki makro ekonomik verilerde bir bozulma görülür, o zaman trend değişir, makro ekonomik verilerde de bir bozulma yok. Şu andaki çalkantı sadece kredi piyasası ile ilgili. Bunun diğer tarafları bozacak ölçüde olduğunu zannetmiyorum. "

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Kara Pazartesi Beklentisi Ürküttü Düşük Enflasyon Piyasayı Korudu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement