Kırmızı Etle İlgili Bir Dosyamız Yok" - Son Dakika
Ekonomi

Kırmızı Etle İlgili Bir Dosyamız Yok"

Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, kırmızı et fiyatlarının gereğinden yüksek olduğuna ilişkin kendilerine ulaşan somut bir şikayet bulunmadığını belirterek, "Kırmızı et piyasasına yönelik Rekabet Kurulunca halihazırda araştırılan, incelenen ya da soruşturulan herhangi bir dosyamız yok." dedi.

19.10.2017 14:36

Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, kırmızı et fiyatlarının gereğinden yüksek olduğuna ilişkin kendilerine ulaşan somut bir şikayet bulunmadığını belirterek, "Kırmızı et piyasasına yönelik Rekabet Kurulunca halihazırda araştırılan, incelenen ya da soruşturulan herhangi bir dosyamız yok." dedi.

Torlak, Ekonomi Muhabirleri Derneğinde (EMD) bir araya geldiği basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Rekabet Kurumunun kararlarıyla konuşmaya çalışan, yarı mahkeme gibi bir kurum olduğuna işaret eden Torlak, ekonomiyi doğrudan ve dolaylı etkileyen, tüketici refahına yönelik kararlara imza attıklarını söyledi.

Torlak, birleşme ve devralmalar yoluyla ortaya çıkabilecek hakim durum risklerini de değerlendirdiklerini, rekabeti bozan eylemleri ve kartelleşmeleri engellediklerini dile getirdi.

Son yıllarda daha fazla bilinen ve tanınan bir kurum haline geldiklerini anlatan Torlak, "Biz daha çok kararlarımızla konuşmaya çalışıyoruz. Kararlarımızda oldukça hassasız, süreçlerimizde de şeffaf bir kurumuz. Gerekçeli kararlarımız ticari sırlardan arındırılmış şekilde sitemizde mevcuttur." diye konuştu.

Torlak, Rekabet Kurumunun itibari değerinin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna dikkati çekerek, bunu koruyarak güçlendirmeyi hedeflediklerini, kurumsal kapasiteyi geliştirmeye yönelik çalışmaları da bu anlamda desteklediklerini bildirdi.

Rekabet Kurumu 20. yılını kutluyor

Torlak, bu yıl Rekabet Kurumunun 20. yılını kutlayacağını belirterek, yıl dönümü programını "Rekabet Zirvesi" olarak 1-3 Kasım'da İstanbul'da gerçekleştireceklerini ifade etti.

Söz konusu programda, Rekabet Kurulu kararlarının ekonomiye etkilerini ele alacaklarını dile getiren Torlak, şöyle devam etti:

"Zirvede, uluslararası rekabet otoriteleri kendi ülke tecrübelerini paylaşacak. Akademisyenler ve kurum personeli tarafından gerçekleştirilen çalışmalar da sunulacak. Ekonomik parametreler bakımından pozitif katkılar sağlayacak bir sunum olacak. Yaklaşık 33 ülkeden 60 uluslararası katılımcı bulunacak. Uzakdoğu, Ortadoğu, Avrupa, Amerika'dan katılımcılar gelecek. Amerikan Ticaret Komisyonunda çalışmış, konunun uzmanı bir akademisyen var. Dünyada rekabet hukuku otoriteleri arasında bir elin parmağı kadar insan bulunuyor, onlardan birisi. Vize durumu kısa sürede çözülürse o da gelmiş olacak. Son konjonktürden kaynaklı olarak Almanya gibi bazı ülkelerin katılım göstermediğini düşünüyoruz."

"Soruşturma nihayete ulaşmadan bir sonuca varamayız"

Torlak, basın mensuplarının et sektöründeki firmalara yönelik yakın zamanda bir inceleme bulunup bulunmadığına ilişkin soruları üzerine, "Kırmızı et piyasasına yönelik Rekabet Kurulunca halihazırda araştırılan, incelenen ya da soruşturulan herhangi bir dosyamız yok. Beyaz et piyasasında sektörde faaliyet gösteren hemen hemen tüm firmaları kapsayan bir soruşturma var. Kurum sitemizde de yayımlandı. Teşebbüslerimizin itibarına da sonuç ortaya çıkmadan zarar vermeme sorumluluğuna sahibiz. Soruşturma nihayete ulaşmadan bir sonuca varamayız." dedi.

Ömer Torlak, Kurulun resen araştırma yetkisinin de bulunduğunu ancak bu kapsamda şu ana kadar değerlendirme yapılmadığını bildirdi.

Doğrudan tüketicinin korunmasına yönelik iş ve işlemlerin Rekabet Kurumunun görev alanında olmadığını anımsatan Torlak, bireysel başvuruların Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğüne yapılabileceğini belirtti.

Torlak, düzenleyici bir kurum olmadıklarını, dolayısıyla regülasyon yapma yetkilerinin bulunmadığını vurgulayarak, "Kırmızı etle ilgili düzenlemeye tabi konular, bildiğim kadarıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Et ve Süt Kurumu üzerinden piyasayı regüle etmesine yönelik. Bu tür faaliyetlerin piyasada rekabeti etkilemesine ilişkin bir şikayet olursa elbette bunu değerlendiririz." ifadesini kullandı.

Sebze ve meyve fiyatlarının gıda enflasyonuna yansıması konusunda da kendilerine gelen şikayetleri değerlendirdiklerini dile getiren Torlak, o dönemde soruşturma gerektirecek bir durum belirlenemediğini söyledi.

Elektronik ticarete yönelik rekabet ihlalleri

Torlak, elektronik ticarete yönelik rekabet ihlallerine ilişkin değerlendirmesinde de Alman rekabet otoritesinin bilgilerine göre, "amazon.com"un Almanya'daki toplam perakende ticaretinin yüzde 14'ünü, elektronik platformlardaki ticaretin yüzde 25'ini elde ettiğine dikkati çekti.

Goggle'ın, Avrupa ve ABD'de pek çok rekabet otoritesi tarafından soruşturulduğunu belirten Torlak, şunları kaydetti:

" Google, bu uygulamalarında (cihaz üreticileriyle yaptığı sözleşmelerde aplikasyon yüklemelerine ilişkin uygulamaları) birtakım yaptırımlarla karşılaşacaktır. Türkiye'de devam eden bir süreç var. 'sahibinden.com'un kurumsal müşterilerinden talep ettiği aidatlarını anormal şekilde artırdığına ilişkin şikayetle devam eden soruşturma bulunuyor. 'booking.com' kararımız, en çok kayrılan müşteri kapsamında değerlendirildi. İhlallerin tespiti sabit görülünce bizden ceza aldı. Dünyada ilk Türkiye'de ceza verildi. TÜRSAB'ın da bizim kararımızın hemen ardından mahkemeye başvurusu oldu. Yurt dışından ya da Türkiye'den, Türkiye adresli rezervasyonlar durduruldu."

Uyumlu eylem ya da kartel tespit ettiklerinde yaptırım uyguladıklarına dikkati çeken Torlak, piyasaları takip etme yükümlülüklerinin bulunmadığını, aykırılığın tekrar tespiti halinde cezanın fazlalaşmasının caydırıcı nitelikte olduğunu anlattı.

Torlak, ihlal nedeniyle mağdur olanların zararının tazminine ilişkin müracaatta bulunabileceğine işaret ederek, "Bizim kararlarımız da sorgulanamaz değil. Teşebbüsler, kararlarımızı idari yargıya götürebiliyor. Yüzde 90 civarında nihai kararlarımızın onandığını görüyoruz. Para cezalarını Maliye Bakanlığı tahsil ediyor." diye konuştu.

Torlak, fındıkla ilgili inceleme ve araştırmalara yönelik bir soruyu yanıtlarken de daha önce yapılan müracaatlar sonucu fındıkla ilgili problemlerin daha çok yapısal olduğunu belirlediklerini ifade etti.

Bu konuda ulaşılan bilgi ve belgelerin herhangi bir soruşturmaya gerek olmayacak nitelikte olduğunu vurgulayan Torlak, yapılan inceleme dışında ilave bilgi ve belgeler olması durumunda yeniden araştırma yapılacağını kaydetti.

Torlak, şu ana kadar 24 sektör araştırması yaptıklarını, fuarcılık ve perakendecilik alanında da rekabet hukuku boyutuyla hazırladıkları sektör araştırmalarının devam ettiğini bildirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kırmızı Etle İlgili Bir Dosyamız Yok' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement