Solucanların Ürettiği Gübre İle Para Kazanıyor - Son Dakika
Ekonomi

Solucanların Ürettiği Gübre İle Para Kazanıyor

Solucanların Ürettiği Gübre İle Para Kazanıyor

Konya'da toprakla birlikte bitkisel ürünlerle özel olarak hazırlanan yiyecekle beslenen solucanlar, dışkıları ile gübre üretiyor.

18.02.2016 11:00  Güncelleme: 13:10

Konya'da Soloverm Organik Gübre ve Bitki Besleme Ürünleri adı altında Yükselen Köyü'nde kurduğu işletmesiyle 1 milyon solucanla organik solucan gübresi üretimi gerçekleştiren Genç girişimci Osman Şen, solucan gübresinin diğer gübrelere göre çok daha verimli olduğunu söyledi. Amaçlarının tamamen doğal maddeler ve doğal yöntemlerle organik gübre üreterek ürün verimini ve kalitesini artırmak olduğunu belirten Şen, şunları söyledi:

SOLUCANIN GÜBRESİ FAYDALI

"Solucanların uzun, silindir şeklindeki vücutlarının bir ucunda ağız, diğer ucunda anüs bulunur. Topraktaki hem bitkisel hem de hayvansal kökenli maddelerle beslenirler. Beslenirken toprak yutarlar ve bu toprak vücutlarında adeta işlenerek anüsten dışarı atılır. Vücutta birçok işleme maruz kalan dışkı, bitkiler için gerekli tüm mineralleri içerir. Bu yüzden, çok sayıda bilimsel araştırmanın da gösterdiği şekilde, solucan bulunan bir alandaki zirai verim, solucan olmayan alana göre çok daha yüksektir.


HAZIRLANACAK MAMA ÇOK ÖNEMLİ

Solucanla için mama hazırlanmasının da çok önemli olduğuna dikkat çeken Şen, "İnek gübresinin yanı sıra organik olarak pazarlardaki atıklardan, marketlerdeki çürümeye yakın meyve sebze kullanarak solucanlar için mama hazırlıyoruz. Asitli yiyecekleri kullanmıyoruz. Tüm bu katkı maddelerini harmanlayarak bir süre bekletiyoruz. Ardından topraktaki solucanlara mama olarak veriyoruz. Solucanlarda toprakla birlikte bu hazırlanmış mamayı yiyecek dışkı yoluyla gübre üretimini gerçekleştiriyor. "dedi.

KURAK TOPRAKLARDA ÜRÜN VERİMİNİ ARTTIRIYOR

Solucan gübresinin diğer gübrelere nazaran verimi arttırdığını ve yüzde 30-40 civarında su kullanımını azaltığına dikkat çeken Şen, "Çünkü solucan gübresinin suyu tutma özelliği var. Özellikle kurak topraklarda su kullanımını azaltarak daha fazla ürün almayı sağlıyor. Ayrıca ürünlerin daha erken ve daha geç alınmasına da yardımcı oluyor. Solucan güresi sebze ve meyvelere kendilerine has koku ve lezzetini kazandırıyor.?? diye konuştu.

1 MİLYON SOLUCAN İLE ÜRETİYOR

İthal ettiği 1 milyon solucan ile gübre üreteme gerçekleştirdiğini de kaydeden Şen, "Solucan gübresinde kimyasal hiçbir madde yok. Ürettiğimiz gübreyi hiç işlenmemiş bir toprak olarak görebiliriz. Çiftçiler ne kadar kullanırsa toprağı düzenlenmesi ve verimi de artacaktır. Topraktaki organik madde miktarı da yükselecektir. Bununla birlikte su tutma özelliği sayesinde daha az su kullanarak ve yağışlardan faydalanarak daha fazla ürün almayı sağlayacaktır. "dedi.

1 milyon solucandan aylık 5 ton gübre üretimi gerçekleştirdiğini de belirten Şen, kilosunun toptan 2,5- 3 lira, perakende ise 4-5 lira arasında satıldığını da sözlerine ekledi.




Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Solucanların Ürettiği Gübre İle Para Kazanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • balkes: 1 milyon solucan diyor saymışmı acab 4 13 Yanıtla

Advertisement