Manisa Demirci'de Kadınlar Çitlembik Topluyor - Son Dakika
Ekonomi

Manisa Demirci'de Kadınlar Çitlembik Topluyor

Manisa Demirci\'de Kadınlar Çitlembik Topluyor

Manisa'nın Demirci ilçesinde kadınlar tarafından toplanan çitlembik, ekonomiye katkı sağlıyor. Her yıl eylül ayında hasat edilen çitlembikler, kilogramı 50 ila 80 lira arasında tüccarlara satılıyor. İlçede 22 milyona yakın çitlembik ağacı bulunuyor ve her geçen gün ağaç sayısı artıyor. Çitlembik, kozmetik, gıda ve ilaç sanayisinde kullanılıyor ve bölgenin önemli geçim kaynaklarından biri haline gelmiştir.

04.10.2023 15:59  Güncelleme: 16:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'nın Demirci ilçesinde genellikle kadınların doğadan topladığı çitlembik, ekonomiye katkı sağlıyor.

İlçe merkezi ve 40'a yakın kırsal mahalledeki dağlık arazilerde her yıl eylül ayında kızıldan yeşile dönen çitlembiklerin hasadı başladı. Traktörlerle sabahın erken saatlerinde araziye çıkan kadınlar, topladıkları çitlembikleri çuvallara doldurup, evlerine taşıyor.

Yapraklarından ayırdıkları çitlembikleri yıkadıktan sonra güneşe sererek kurutan kadınlar, ürünü kilogramı 50 ila 80 liradan tüccarlara satıyor.

Demirci İlçe Tarım ve Orman Müdürü Faruk Şenyurt, AA muhabirine, ilçede 22 milyona yakın çitlembik ağacı tespit ettiklerini belirterek, ağaç sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

Şenyurt, Demirci ve çevresinin çitlembik yönünden büyük potansiyel barındırdığına dikkati çekerek, "Çitlembik kozmetik, gıda ve ilaç sanayisinde kullanılıyor. Her yıl 150 ile 200 bin arasında fıstık aşılamasını gerçekleştiriyoruz." dedi.

Sevinçler Mahallesi Muhtarı Halil Yetiş de çitlembiğin bölgenin önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu dile getirerek, bu yıl sadece mahalleden 50 ton çitlembik toplanmasını beklediklerini dile getirdi.

Çitlembik toplayan Serap Yetiş de günde 2 çuvala yakın topladıkları çitlembiğin bir bölümünü çerezlik olarak ayırdıklarını, bir bölümünden ise kahve yaptıklarını söyledi.

Yetiş, çitlembiğin ilçe kadınlarına önemli bir gelir imkanı sağladığını da kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Manisa Demirci'de Kadınlar Çitlembik Topluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement