Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, mayıs ayında Yakın ve Orta Doğu dışındaki tüm bölgelere ihracatın arttığını bildirdi.
Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, mayıs ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi.
Mayıs ayı ihracatının 13,3 milyar dolar, ithalatın 23,3 milyar dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranının da yüzde 57,4 olduğunu belirten Çağlayan, ocak-mayıs dönemindeki 5 aylık duruma bakıldığında ise ihracatın 62,8 milyar dolar, ithalatın 104,8 milyar dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 60 olduğunu ifade etti. Mayıs ayında Yakın ve Orta Doğu dışındaki tüm bölgelere ihracat artışı olduğuna dikkati çeken Çağlayan, AB, diğer Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Asya, Afrika gibi bölgelerin tümüne ihracatın arttığını vurguladı.
"Altın ihraç ve ithal ettiğimiz binlerce üründen biri"
Sadece bölge bazında değil, ürün bazında da ihracat artışının devam ettiğini, ihraç edilen malların yüzde 80'inde ihracatın arttığını bildiren Çağlayan, şunları kaydetti:
"Hep söylediğim gibi, altın da ihraç ettiğimiz, ithal ettiğimiz binlerce üründen biri. Onu ayırt etmediğimizi özellikle belirtmek isterim. Ancak son aylarda dış ticaretimizdeki etkisi nedeniyle ona ayrıca değinmek gerekiyor. 2013 mayısta 2,2 milyar dolar altın ithalatı, 695 milyon dolar da ihracatı yaptığımızı görüyoruz. Nisan ayında 45 tondan fazla altın ithalatı yapılmıştı. Benzer durumu mayısta da görüyoruz. 5 aylık dış ticaret verisi açıklanmış bizden başka 20 ülke daha var. Bunlarda ortalama ihracat artışı yüzde 4. Ülkelerin hemen hepsi gelişmekte olan ülkeler. Yani ihracat artışlarının yüksek olmasını beklediğimiz ülkeler. Ama tüm bu ülkelerde ihracat performansında bir zayıflama var. Bunun başlıca sebebi Avrupa."
Çağlayan, Türkiye olarak ilk 5 ayda ihracat artışının yüzde 2,9 olduğuna işaret ederek, ihracatın yüzde 40'a yakınını AB'ye yapan bir ülkenin küresel kriz döneminde gösterdiği ihracat performansının çok iyi olduğunu bildirdi. AB dışında olup da ihracatında AB'nin payı Türkiye kadar yüksek ülke bulmanın çok zor olduğuna dikkati çeken Çağlayan, Türkiye'nin bir taraftan Avrupa krizi, bir taraftan Arap Baharı dezavantajlarına rağmen ihracatını artırmayı başardığını vurguladı.
2013 yılının dalgalı bir yıl olacağını bildiklerini ve beklediklerini kaydeden Çağlayan, dış ticaretteki bu dalgalı seyrin sürpriz olmadığını, bu nedenle OVP ihracat hedefini 158 milyar dolar olarak belirlediklerini ifade etti.
Geçen yıllara göre daha düşük bir ihracat artışı olacağının herkes tarafından beklendiğine vurgu yapan Çağlayan, "Biz de hükümet olarak planımızı ona göre yaptık. Dünyada durum bu. Gerek mal, gerek hizmet ticareti geçen yıllara göre daha zayıf artış gösteriyor, yıl genelinde de bu durum devam edecek. Ancak yıl sonunda OVP hedefi olan 158 milyar dolara ulaşacağız. Çalışmalarımızı buna göre yapıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Mayıs Ayı Dış Ticaret Verileri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?