Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme gerçekleşinceye kadar para politikasının gelecek dönemde sıkı olmaya devam edeceğini bildirdi.
Çetinkaya, "Enflasyon Raporu 2017-III"ün tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda yaptığı sunumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Yabancı yatırımcıların Türkiye ekonomisine bakış açılarına ilişkin bir soru üzerine, Merkez Bankası olarak yatırımcılarla düzenli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Çetinkaya, alınan tedbirlerin ve para politikasının etkisiyle finansal piyasada oynaklıkların azalması ve risk primlerinin düşmeye başlamasının olumlu bir tablo sergilediğini ifade etti.
Çetinkaya, yabancı yatırımcıların algılarının da pozitife döndüğünü gördüklerini dile getirerek, bunun portföy hareketlerinde ve ülkenin risk priminde kendisini gösterdiğini söyledi.
Merkez Bankasının yoğun bir biçimde reel sektör firmaları ile düzenli temaslarını koruduğuna dikkati çeken Çetinkaya, bunu kurumsallaştırmak adına Banka içerisinde yeni bir organizasyona gittiklerini ve iktisadi faaliyetin ülke genelinde yayılımını dikkate alarak bölgeler tespit edildiğini bildirdi.
Çetinkaya, her yıl yaklaşık 3 bin firma ile düzenli görüşmeler gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, reel sektör gelişmelerini, beklentilerini, değerlendirmelerini sahada yakından dinlediklerini ve raporladıklarını belirtti. Bu raporların para politikası kararlarına da önemli bir girdi teşkil ettiğine dikkati çeken Çetinkaya, "Önümüzdeki dönemde bu raporları da kamuoyuyla paylaşmayı planlıyoruz." ifadesini kullandı.
-"Piyasalarda oynaklığın azaldığını görüyoruz"
Yurt içi yerleşiklerle ilgili döviz tevdiat gelişmelerine ilişkin bir soru üzerine Çetinkaya, burada iki boyutun bulunduğunu söyledi. Çetinkaya, "Birincisi kurumsal ticari firmaların ana eğilimi operasyonel faaliyetlerinden kaynaklanan döviz yükümlülüklerinden dolayı zaman zaman döviz alımı yönünde gerçekleşiyor. Bunu da iş çevrelerinin doğal dengesi diye düşünmek lazım. Hanehalkında ise tarihsel eğilime uygun bir şekilde dönemsel olarak alış ve satış pozisyonları var. Burada piyasalarda oynaklığın azaldığını görüyoruz. Bu dönemde farklı yeni bir gelişme görmüyoruz." dedi.
"Tedbirler, hedefler doğrultusunda etkin sonuçlar üretmeye başlayacak"
Çetinkaya, gıda fiyatlarının enflasyona etkisi ve buna karşı alınan önlemlere ilişkin de Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesinin bir yandan kısa vadeli tedbirlere odaklanırken bir yandan esas odağını orta ve uzun vadeli önlemlere yönlendirdiğini ifade etti.
Komitenin amaçlarına yönelik açıklamalarda bulunan Çetinkaya, "Gıda alanında ilgili ürünlerde arz-talep dengesini sağlayabilme, üretim maliyetlerini dikkate alarak bu maliyetlerin etkin yönetilmesi için adımlar atmak, üretimde verimliliği artırıcı tedbirleri hayata geçirebilmek, üretim sonrasındaki tedarik zincirinin etkin ve verimli çalışmasını sağlamak, rekabet koşullarının hem tüketici hem de üretici lehine dengede oluşmasına katkı sağlamak böylelikle hem üretici hem tüketiciyi aynı anda koruyabilecek politika adımlarının koordineli bir biçimde gerçekleştirilmesini sağlamak öncelikli hedefleri arasında." diye konuştu.
Çetinkaya, raporda gıda enflasyonunu yukarı yönlü güncellediklerini çünkü yılın ilk yarısında öngörülenin oldukça üzerinde bir seyrin söz konusu olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Burada birkaç faktör üst üste geldi, arz kaynaklı şoklar oldukça etkiliydi. Bu anlamda ikinci yarı için bir güncelleme söz konusuydu. Gıda Komitesi çalışmalarının kısmen de olsa sonuç vermeye başladığını görüyoruz. Bu projeksiyonu oluştururken raporda yer alan gıda varsayımının ima ettiği patika son yıllarda gözlenmiş en iyi ikinci yarı gıda enflasyonuna işaret ediyor. Güncellemeye rağmen biz burada gıda komitesi çalışmaları başta olmak üzere etkin sonuçlar alınacağını düşünüyoruz. Alınan dış ticaret tedbirlerinde, TMO ve ESK başta olmak üzere yapılan yetkilendirmelerde üreticinin refahını koruyacak, aynı zamanda fiyat oynaklıklarını ve spekülasyonu azaltacak, önleyecek, sağlıklı ve istikrarlı fiyat oluşumuna katkı sağlayacak bir yapının, dengenin oluşması hedeflendi. Bu yapılırken ilgili ürünlerin birim maliyeti piyasa fiyatları ve enflasyon gelişmeleri dikkate alınarak bu çalışmalar şekillendirildi. Bu anlamda hedefin hem üreticiyi hem tüketiciyi koruyabilecek bir çerçevenin oluşmasıdır. Önümüzdeki dönemde bu tedbirler inanıyoruz ki bu hedefler doğrultusunda etkin sonuçlar üretmeye başlayacaktır."
-"Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme görene kadar sıkı duruş devam edecek"
Gelecek dönemde para ve sadeleşme politikalarının nasıl bir seyir izleyeceğine yönelik soru üzerine Çetinkaya, enflasyonunun ana eğilimindeki düzelmenin kademeli gerçekleşeceğini bildirdi.
Söz konusu patikaya dair öngörülerini Enflasyon Raporu'nda paylaştıklarını hatırlatan Çetinkaya, hali hazırda beklentilerde ve fiyatlama davranışlarında katılığın büyük ölçüde devam ettiğini, çekirdek enflasyon görünümündeki iyileşmenin henüz sınırlı düzeyde olduğunu kaydetti. Çetinkaya şöyle devam etti:
"Bu çerçevede baktığımızda para politikası önümüzdeki dönemde sıkı olmaya devam edecek. Ne kadar süre, hangi vakte kadar? Bugüne kadar yaptığımız iletişimimiz çok netti, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme gerçekleşinceye kadar. Bunu tek bir göstergeyle ölçmek mümkün değil. Sadece manşet enflasyondaki geçici dalgalanmalara tepki vermeyeceğimizi sıklıkla ifade ettik. Biz ağırlıklı olarak gelecekteki enflasyonu dikkate alarak para politikası duruşunu ve atılacak adımları şekillendiriyor olacağız. Burada beklentiler, fiyatlama davranışlara, fiyatlama açısından yayılım endeksleri, çekirdek enflasyon eğilimleri, maliyet ve talep koşulları ve ana eğilime dair diğer göstergeler belirleyici olacak. Buradaki duruşumuzu koruyoruz. Burada hissedilir bir iyileşme olduğu gözleninceye kadar Merkez Bankası para politikası duruşu sıkı olmaya devam edecek."
Sadeleşme konusunda da epey mesafe katettiklerini anlatan Çetinkaya, para politikasının birçok açıdan geçen yıllara kıyasla daha sade bir çerçeve sunduğunu söyledi.
Çetinkaya, "Örneğin günlük fonlama bileşimimiz son derece istikrarlı bir seyir izliyor. Merkez Bankası faizleri, ortalama fonlama faizi ile bankalar arası piyasa faizi uzun süredir birbirine oldukça yakın. İki Para Politikası Kurulu toplantısı arasında uyguladığımız likidite politikası sürpriz değişiklikler içermiyor. Sadeleşme için ideal bir alan var mı? Evet var. Bu alanı önümüzdeki dönemde kullanma konusunda enflasyon gelişmeleri belirleyici olacak. Hangi adımı atarsak atalım, likitide adımları dahil, uygulayacağımız para politikası kararlı ve temkinli bir duruşu yansıtacak ve Türkiye'de dezenflasyon sürecine katkıda bulanacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Ekonominin potansiyel üstünde büyümesinin para politikası üzerindeki etkisinin sorulması üzerine de Çetinkaya, "Bunların mali alanın geçici olarak ve koordine bir yaklaşımla kullanıldığı, optimal bir politika bileşimine bu yıl için işaret ettiğini düşünüyoruz. Bu anlamda iç ve dış şokların ekonomi üzerindeki olumsuz etkisinin yumuşatıldığı, iktisadi faaliyetlerin tekrar canlanma patikasına ulaştığı dönemdeyiz. Biz varsayımlarımızda ifade ettiğimiz gibi mali disiplinin korunacağı bir çerçeveyi dikkate alıyoruz." dedi.
(Bitti)
Son Dakika › Ekonomi › Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya Soruları Yanıtladı: (2) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?