Merkez Bankası'nın Faiz Kararı - Son Dakika
Ekonomi

Merkez Bankası'nın Faiz Kararı

Merkez Bankası\'nın Faiz Kararı

Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin: "Siyasi gerilim ve Fed'in atakları durmadıkça Merkez Bankası'nın hamleleri dövizi baskı altına alamayacak" DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya: "Faizdeki artış konut satışında yavaşlamaya neden olabilir"

29.01.2014 17:20

Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, "Siyasi gerilim ve Fed atakları durmadıkça Merkez Bankası'nın hamleleri dövizi baskı altına alamayacak" dedi. DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya ise faizdeki artışın konut satışında yavaşlamaya neden olabileceğini belirtti.

Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Merkez Bankası'nı faiz kararına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türk Lirası'nın değer kaybedip kurların yükseldiği bir ortamda Merkez Bankası'nın faiz silahını çekmediğini kaydetti.

Bunun üzerine, Türkiye'de tartışılmakta olan paralel devlet, yargı sorunları ve 17 Aralık olaylarıyla Türkiye'nin dış piyasada krize giriyor gibi algılandığını belirten Şahin, "Dövizin önü kesilemez oldu. Eğer dövizin yükselmesi belli bir noktada durdurulup faizler de düşük tutulabilseydi, bu ikisi  ithalatı frenleyecek ve ihracatı teşvik edecek bir olgu olarak karşımıza çıkardı. Ama elbette dövizin çok ileri noktalara gitmesi bazı dengeleri bozacak ve döviz geliri olmayan kurumları aşırı rahatsız edecekti" yorumunu yaptı.

Merkez Bankası'nın hiç beklenmedik bir hamle yaparak faizleri 5 puan birden yükselttiği aktaran Şahin, şunları kaydetti:

"Bu şekilde kurlar bir derece durdurulabilir. Siyasi gerilim ve Fed'in atakları durmadığı sürece bu hamlelerin dövizi aşırı bir baskı altına alacağını sanmıyorum; sadece radikal artışları engelleyebilir. Merkez Bankası'nın faizleri yükseltmesi reel sektörü ciddi anlamda etkileyecek. Özellikle inşaat sektörü gibi krediye dayalı büyüyen sektörlerde küçülme olacaktır. Bu bütçeyi ve istihdamı da etkileyecektir. Şimdi sırf dövizin değil faizin de tahribatıyla karşı karşıya kalırsak ekonominin dengesi tekrar bozulacaktır. Ancak sağlam temeller üzerine kurulu olan Türkiye, seçim öncesinde yaşadığı karışıklıkları kısa sürede atlatacak ve gerçek bir hukuk devleti olduğunu tüm dünyaya göstererek bu sorunlar aşılacaktır."

"Faizdeki artış konut satışında yavaşlamaya neden olabilir"

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya ise Merkez Bankası'nın faiz artırım kararından sonra konut kredisi faiz oranlarının arttığını kaydetti. Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1 seviyelerinde bulunduğunu belirten Dumankaya, "Şu anda kış ayları nedeniyle satışların yavaş olduğu bir dönemdeyiz. Faiz artışı bu geçiş dönemine denk geldi" dedi.

Faizdeki artışın konut satışlarında bir miktar yavaşlama getirebileceğini vurgulayan Dumankaya, "Alım yapacak vatandaş da daha seçici olacaktır ve doğru projeleri tercih edecektir. Konut satışları 2013'te 1,1 milyon seviyesine çıkmıştı. Bu yavaşlamayla 2014'te 900 bin ile 1 milyon seviyesine gelebilir. Seçimlerin ardından konut satışlarının canlanacağını düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Merkez Bankası'nın Faiz Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement