Merkez Bankası'nın Faiz Koridorunu Gündeme Alması - Son Dakika
Ekonomi

Merkez Bankası'nın Faiz Koridorunu Gündeme Alması

Ekonomist Gökşen: "Piyasa katılımcıları haftaya gerçekleştirilecek olan PPK toplantısından bir artırım beklerken, soru daha çok 'ölçülü bir adım'dan kastın ne olduğu yönünde olacak"

15.07.2013 12:31

Ekonomist Özlem Bayraktar Gökşen,  "Piyasa katılımcıları haftaya gerçekleştirilecek olan PPK toplantısından bir artırım beklerken, soru daha çok 'ölçülü bir adım'dan kastın ne olduğu yönünde olacak" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Erdem Başçı'nın yaptığı açıklamaların ardından değerlendirmede bulunan Ekonomist Özlem Bayraktar Gökşen, Başçı'nın açıklamaları sonrasında piyasadaki algının faiz koridorunun üst bandında bir artırıma kesin gözüyle bakılması yolunda olduğunu söyledi.

Başçı'nın "ölçülü bir adım" ifadesinin 23 Temmuz Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına kadar asıl soru olma niteliğinde görüldüğünü ifade eden Gökşen, bu haftaki Bernanke'nin açıklamalarına ilişkin beklentilerle beraber Başçı'nın sözlü müdahalesinin kur ve faiz tarafında olumlu bir hareketi beraberinde getirmesinin beklenebileceğini söyledi.

Piyasalarda stresin önemli oranda arttığı bir dönemde, piyasa katılımcılarının özellikle TCMB'nin faiz politikası ile müdahale etme beklentisinin söz konusu olduğunu kaydeden Gökşen, "TCMB mayıs ayı sonunda doğru FED Başkanı Bernanke'nin varlık alımlarının azaltımına ilişkin ilk sinyali sonrasında stresi likidite yönetimiyle sürdürmeye çalışmaktaydı. Ancak bekleyişlerin önemli oranda bozulması sonrasında TCMB Başkanı'nın bugünkü yazılı basın açıklaması stresi azaltma yönünde önemli bir rol oynadı."

Gökşen, Başçı'nın yaptığı yazılı açıklamada bir sonraki PPK toplantısı tarihi olan 23 Temmuz'da faiz koridorunu genişletici yönde ölçülü bir adımın gündeme alınabileceğini belirttiğini hatırlatarak, piyasadaki algının ise, faiz koridorunun üst bandında bir artırıma kesin gözüyle bakıldığını, ancak bu ifadedeki "ölçülü" kelimesinin dikkati çekici olduğunu söyledi.

Ağırlıklı fonlama maliyetine bakıldığında tahvil faizlerinin yaklaşık 250-300 baz puanlık bir artırımı fiyatladığının görüldüğünü aktaran Gökşen, şunları kaydetti:

"Ölçülü bir adım imasının bu fiyatlamayı doğrulamayabilir beklentisi söz konusu. Ancak buna rağmen özellikle 10 yıllık tahvil faizlerinde önemli oranda bir geri çekilme yaşanarak, yüzde 9 faizi seviyesinin altına kadar indiği görüldü. Sıkılaştırma yönündeki sözlü müdahalenin uzun vadelilerde gevşemeyi beraberinde getirmesi beklentiler dahilindeydi. Diğer taraftan önemli etkinin kurda yaşandığı görüldü. Sabah saatlerinde TL karşısında 2,25 seviyesinin üzerinde seyreden eşit ağırlıklandırılmış sepetin 2,23'lü seviyelere gerilediği görüldü.  Piyasa katılımcıları, TCMB'nin sıkılaştırma yönündeki mesajlarının yanı sıra özellikle Bernanke'nin de açıklamalarının olduğu hafta içerisinde ve beklentilerin geçen hafta paralelinde rahatlatıcı yönde olması nedeniyle, piyasalarda olumlu bekleyişlerin hakim olabileceği belirtiliyor."

Diğer taraftan Başçı'nın yaptığı yazılı açıklamada ihracatçılara Eximbank aracılığıyla sağlanmakta olan reeskont kredilerinin limitinin iki katına çıkarılacağını ve bu yolla ihracata daha fazla destek sağlanırken aynı zamanda net rezerv biriktirme hızının artırılmış olacağını belirttiğini kaydeden Gökşen, "TCMB son dönemde artan stres ile beraber önemli döviz satışı yapmak durumda kalmıştı. 11 Haziran'da başlatılan döviz satım ihaleleri sonrasında toplam 6,25 milyar dolarlık satış gerçekleştirildi. Bu çerçevede TCMB'nin gerek brüt gerekse net yabancı varlıklarında önemli bir gerileme yaşandı" değerlendirmesinde bulundu.

TCMB'nin brüt rezervlerinin 11 Temmuz itibariyle 123,7 milyar dolar (döviz+altın) seviyesinde bulunduğunu kaydeden Gökşen,  net yabancı varlıklarına bakıldığında ise 40 milyar dolar civarında seyrettiğinin görüldüğünü söyledi.

Söz konusu varlıkların yıl içinde 46 milyar dolara kadar yükseldiğini hatırlatan Gökşen, şunları ifade etti:

"Reeskont kredilerinin limitlerinin artırılması ihracat tarafına bir destek olurken, TCMB daha önce söz konusu kredilerin yardımı ile döviz rezervlerinde yaklaşık 11-12 milyar dolarlık bir artış beklediklerini belirtmişti. Başçı'nın yazılı açıklaması, piyasalarda sözlü müdahale olarak algılandı. Toplantıya kadarki süreçte uluslararası piyasalardaki eğilimin de ne yöne doğru evrileceği önemli görünüyor. Piyasa katılımcıları haftaya gerçekleştirilecek olan PPK toplantısından bir artırım beklerken, soru daha çok 'ölçülü bir adım'dan kastın ne olduğu yönünde olacak." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Merkez Bankası'nın Faiz Koridorunu Gündeme Alması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement