Merkez'den Dövize Müdahale Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Merkez'den Dövize Müdahale Açıklaması

Merkez\'den Dövize Müdahale Açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Döviz Fiyatlarındaki Aşağı Yönlü Harekete İlişkin Olarak; Merkez Bankası'nın Bir Kur Hedefi Olmadığını Anımsattı. Ancak Yılmaz, Rezerv Biriktirme Amaçlarının Devam Ettiğini Belirterek, "Döviz Alım İhalelerini Başlatıp Başlatmama Konusunda Bir Çalışma Yapıyoruz. Bunun Sonucuna Göre Döviz Alımına Yeniden Başlayabiliriz" Dedi.

29.07.2009 12:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, döviz fiyatlarındaki aşağı yönlü harekete ilişkin olarak; Merkez Bankası’nın bir kur hedefi olmadığını anımsattı. Ancak Yılmaz, rezerv biriktirme amaçlarının devam ettiğini belirterek, “Döviz alım ihalelerini başlatıp başlatmama konusunda bir çalışma yapıyoruz. Bunun sonucuna göre döviz alımına yeniden başlayabiliriz” dedi.

ENFLASYON HEDEFİ YENİLENDİ

Merkez Bankası, faiz indirimlerine bir süre daha devam edileceğini açıklarken; faizlerin 2010 yılı sonuna kadar tek haneli olacağı tahmininde bulundu. ‘Krizden çıktık’ demek için işsizlik oranlarında iyileşme görülmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Yılmaz, ÖTV ve KDV artışlarıyla ilgili olarak da “Doğru adımlar atılıyor ama yeterli değil. Arkası gelmeli” diyerek hükümete destek verdi.

Aysel ALP YAZIYOR 

Başkan Yılmaz, tünelin ucundaki ışık benzetmesini bugün de devam ettirdi. Yılmaz, tünelin ucundaki ışığın krizden çıkışın işareti mi yoksa arabanın farları mı olduğu sorusuna; “Tünelin ucundaki ışık net değil ama biz dikkatli yürümeye devam edelim” yanıtını verdi.

Faiz indirimine devam

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Temmuz ayı enflasyon raporuna ilişkin basın toplantısında önemli mesajlar verdi. İç talepteki düşük seyrin devam etmesi nedeniyle önümüzdeki dönemde de faiz indirimlerinin bir miktar daha devam edeceğini söyleyen Yılmaz, politika faizlerinin 2010 yılı sonuna kadar tek hanede kalmaya devam edeceğini açıkladı.

Gelirler artmalı, giderler azalmalı!

Piyasa faizlerinin de politika faizleriyle uyumlu olabilmesi ve tek haneye inmesi için hükümetin güvenilir ve inandırıcı bir Orta Vadeli Program açıklaması gerektiğinin altını çizdi. Yılmaz, son dönemde alınan mali tedbirlerin doğru adımlar olduğunu belirtirken, “Ancak yeterli değil. Arkası gelmeli. Hem gelirler hem de harcamalar kısmında” diyerek hükümete destek verdi.

IMF görüşmeleri sürüyor

Başkan Yılmaz, IMF ile görüşmelerin devam ettiğini ancak IMF’li ya da IMF’siz kendilerinin üzerine düşeni yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Döviz alım ihaleleri başlayabilir

İhracatçının kurlardaki düşüş nedeniyle Merkez Bankasından kurlara müdahale beklediğinin anımsatılması üzerine ise Yılmaz şöyle konuştu:

“Yine söylüyorum Merkez Bankası’nın bir kur hedefi yoktur. MB’nin hedefi fiyat istikrarıdır ve bunun aracı da kısa vadeli faizlerdir. İkinci bir politika aracı yoktur. Kurlar, piyasa koşullarında belirlenmektedir. Ancak Merkez Bankası’nın rezerv biriktirme amacı devam ediyor. Piyasada aşırı oynaklık durumunda da müdahale edebiliriz ama şuanda böyle bir durum sözkonusu değil. Yalnız, rezerv biriktirme amacımız çerçevesinde döviz alım ihalelerine yeniden başlama konusunda bir çalışma yapılıyor. Bunun sonucuna göre döviz alım ihalelerine yeniden başlayabiliriz” dedi.

Başkan Yılmaz, bir işadamının İran’dan 18.3 milyar dolar getirdiğini ancak buna gümrükte el konulduğuna ilişkin iddiaları konusunda ise bir bilgisinin olmadığını söyledi.

 

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Merkez'den Dövize Müdahale Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement