Önce Yangın Sönsün, Avrupalı Sigortacı Türkiye'ye Yönelecek - Son Dakika
Ekonomi

Önce Yangın Sönsün, Avrupalı Sigortacı Türkiye'ye Yönelecek

Önce Yangın Sönsün, Avrupalı Sigortacı Türkiye\'ye Yönelecek

The Geneva Association (Cenevre Birliği) Genel Sekreteri ve Yönetim Direktörü Patrick M. Liedtke, Dünyada Yaşanan Finans Krizinin Sigorta Sektörünü de Olumsuz Etkilediğini Belirterek, "Ancak, Sigorta Sektörü Kirizi Kárlılık Azalmasıyla Atlatabilir. Çünkü, Sigortacılık Uzun Vadeli Bir İş" Dedi.

07.10.2008 09:50

The Geneva Association (Cenevre Birliği) Genel Sekreteri ve Yönetim Direktörü Patrick M. Liedtke, dünyada yaşanan finans krizinin sigorta sektörünü de olumsuz etkilediğini belirterek, "Ancak, sigorta sektörü kirizi kárlılık azalmasıyla atlatabilir. Çünkü, sigortacılık uzun vadeli bir iş" dedi.

Liedtke, başta Avrupalılar olmak üzere uluslararası sigorta şirketlerinin Türkiye’ye yönelişinin süreceğini ifade ederek, "Bir yanınızda yangın varken, bir yanınızda sulanması gereken çiçekler mevcutsa krizde su çiçekleri sulamak yerine ateşi söndürmekte kullanılır" benzetmesi yaptı. Liedtke, kriz sonrasında Türkiye’ye daha fazla yöneliş olabileceğini vurguladı.

Türkiye hevesi var

Uzun vadede istikrarlı olabilecek bir piyasaya sahip Türkiye’nin Avrupa’da uzun vadede üretkenlik oranı en yüksek ülke olduğunu vurgulayan Liedtke, şunları söyledi: "Avrupalı sigorta şirketleri başka ülkelere gitmektense Türkiye’ye gelme konusunda hevesliler. Türkiye’de yatırım yapmak isteyen uluslararası sigorta şirketleri için iki seçenek var; ya sigorta şirketi satın alacaklar ya da sıfırdan kuracaklar. İkisi de mantıklı seçenek. Türkiye, bu süreçten kárlı çıkabilir. Uluslararası şirketler, Türkiye’ye sadece büyüme oranlarına bakarak değil birçok avantajlı faktörü gözönünde bulundurarak geliyor."

Yabancı payı yüzde 54

Sabancı Holding Finansal Hizmetler Grup Başkanı ve Aksigorta Yönetim Kurulu Başkanı Akın Kozanoğlu da, Türkiye’de şu anda 52 sigorta şirketi bulunduğunu ve bunların 30’unun yabancı ortaklı, yabancı ortağın kontrolündeki şirketlerden oluştuğunu vurguladı. Kozanoğlu, söz konusu 30 şirketin 18’inin son 3 yılda yabancı hale geldiğini ve yabancı ortaklığın kontrolündeki sigorta şirketlerinin payının yüzde 54 olduğunu söyledi. Kalan 22 tanesinin bir bölümünde hálá görüşmelerin sürdüğünün bilindiğini belirten Kozanoğlu, "Bu akının hálá süreceğini tahmin ediyoruz. Bu sene olmasa gelecek sene, gelecek sene olmasa da daha sonraki senelerde" diye konuştu.

Krizin etkileri

Uluslararası finansal krizin sektöre etkilerinin ise üç açıdan olabileceğinin altını çizen Kozanoğlu, bir sigorta şirketinin portföyüne bugünkü risklere maruz kalan kağıtları alması durumunda bundan etkilenebileceğini, sigortalanan bazı kağıtların değerlerinde sıkıntı yaşanması halinde bunun sigorta şirketine etki edebileceğini, bir de krizde piyasaların etkilenmesi nedeniyle sigortacılıkta da küçülmeye yönelik doğal bir durum yaşandığını anlattı. Kozanoğlu, "Türkiye’de ilk ikisi yok. Menkul kıymetleri sigortalama işi de yok. Ancak Türkiye’deki sigorta şirketleri piyasanın daralmasından dolayı etkilenmeye başladı" dedi. Aksigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin ise Türkiye’nin reasürans dünyası için para kazandıran iyi ülkelerden olduğunu ifade ederek, "Biz daha çok Avrupa kökenli geleneksel şirketlerle çalışıyoruz. Bunun bir avantaj olacağını ve bizi daha az etkileyeceğini öngörüyoruz" diye konuştu.

Dünyanın 80 sigorta devini temsil ediyor

DÜNYANIN önde gelen 80 sigorta grubunun CEO’larını çatısı altında buluşturan The Geneva Association (Cenevre Birliği), Aksigorta ile ortaklaşa bugün "Fırsatlar & Zorluklar: Gelişmekte Olan Ülkelerde Sigortacılık Sektörü ve Türkiye’nin Potansiyeli" konferansı düzenliyor. Sabancı Holding Finansal Hizmetler Grup Başkanı ve Aksigorta Yönetim Kurulu Başkanı Akın Kozanoğlu da Cenevre Birliği çatısı altındaki 80 CEO arasında yer alıyor. Konferansa Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in de katılması bekleniyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Önce Yangın Sönsün, Avrupalı Sigortacı Türkiye'ye Yönelecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement