Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "tuzak" ürünlerle alışverişe zorlanan vatandaşın, şimdi de ödeme yapılan kasalarda gerçekleştirilen promosyonlarla boğuştuğunu, çoğu zaman hiç ihtiyacı olmayan ürünleri almasının sağlandığını ileri sürdü.
Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, süper marketlerin ödeme yapılan kasalarda düzenledikleri promosyonlarla insanları ihtiyacı olmayan malları almaya özendirdiğini savundu.
"Tuzak" ürünlerle alışverişe zorlanan vatandaşın, şimdi de kasada yapılan promosyonlarla boğuştuğunu ifade eden Palandöken, "limiti geçtiniz, çay alırsanız yüzde 50 indirimli" denilerek ödeme telaşı içindeki vatandaşa çoğu zaman yanlış kararlar verdirilerek hiç ihtiyacı olmayan ürünleri almasının sağlandığını belirtti.
Fiyat etiketlerinde küçük puntolu yazılarla tüketicilerin kandırılmak istendiğini ifade eden Palandöken, aldatıcı etiketlerin kaldırılması gerektiğini dikkati çekti.
Palandöken, alışverişlerde fiş ve raf fiyatlarının da iyi takip edilerek mutlaka karşılaştırma yapılmasının gerektiğinin altını çizerek, "Fiş almaktan ve fiyatları kontrol etmekten vazgeçmeyelim. Büyük marketlerden çok miktarda yapılan alışveriş sonrasında ödeme yaparken raf fiyatı ile kasadaki fiyatın aynı olup olmadığını fişinizden kontrol edin" uyarısında bulundu.
Palandöken, raftaki promosyonlu fiyatların bazen kasada geçerli olmadığı yönünde son günlerde artan şikayetlerin bulunduğunu ifade etti.
"Aşırı büyüme yabancı sermayenin iştahını kabartıyor"
Türkiye'de 10'dan fazla şubesi olan zincir marketlerin, geçen yıl temmuz ayından bu yana 2 bin 858 şube daha açarak 15 bin 329 sayısına ulaştığına dikkati çeken Palandöken, bir yıl içinde yüzde 23 büyüyen zincir marketlerde ilk beş firmanın 9 bin 494 şubesiyle tüm marketlerin yüzde 63'ünü oluşturduğunu bildirdi.
Palandöken, kuralsızlığın, firmaların aşırı büyümesine ve yabancı fonların desteği ile pazarın büyük bir kısmının yabancı sermayenin eline geçmesine sebep olduğunu ifade ederek, 250 milyar dolarlık perakende piyasasının acilen kurallarının konması gerektiğini belirtti. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › TESK Başkanı: Marketlerdeki Promosyon Tuzağına Dikkat - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.