Pnb Paribas, Belçika Fortis'i Yuttu, Türkiye'de Büyüyecek - Son Dakika
Ekonomi

Pnb Paribas, Belçika Fortis'i Yuttu, Türkiye'de Büyüyecek

Pnb Paribas, Belçika Fortis\'i Yuttu, Türkiye\'de Büyüyecek

Fransız Bnp Paribas, Fortis'te Belçika Devletinin Sahip Olduğu Hisselerin Yüzde 75'ini ve Lüksemburg Devletinin Sahip Olduğu Hisselerin de Yüzde 66'sını 9 Milyar Euro'ya Satın Aldı. Bnp Paribas Belçika ve Lüksemburg'taki Tüm Şubelere Tabelasını Asmaya Hazırlanırken, Teb'in Ortağı Olduğu Türkiye'de de Büyümeye Devam Edeceğini Açıkladı.

07.10.2008 09:47

Fransız BNP Paribas, Fortis’te Belçika devletinin sahip olduğu hisselerin yüzde 75’ini ve Lüksemburg devletinin sahip olduğu hisselerin de yüzde 66’sını 9 milyar Euro’ya satın aldı. BNP Paribas Belçika ve Lüksemburg’taki tüm şubelere tabelasını asmaya hazırlanırken, TEB’in ortağı olduğu Türkiye’de de büyümeye devam edeceğini açıkladı.

FRANSIZ bankacılık devi BNP Paribas Belçika ve Lüksemburg devletlerinin Fortis’te sahip olduğu hisseleri satın aldı. 9 milyar Euro’luk anlaşma sonucunda BNP Paribas, Fortis’in Belçika operasyonlarına yüzde 75, Lüksemburg operasyonlarına ise yüzde 66 oranında ortak oldu. Bankanın sigorta ve yatırım kolları da 5.5 milyar Euro’ya BNP Paribas kontrolüne geçecek. Fortis’in operasyonlarına Belçika devleti yüzde 25, Lüksemburg devleti ise yüzde 64 ortak kalacak. Fortis’te hesabı olan hiç kimse bu birleşmeden dolayı mağdur olmayacak. Ancak, Belçika ve Lüksemburg’daki Fortis şubelerinin tamamı bundan böyle BNP Paribas olarak faaliyet göstermeye başlayacak.

Formül satışta bulundu

Geçen hafta Hollanda devletinin Fortis Hollanda’ya el koyması ve bankanın yarısını kamulaştırmasıyla birlikte hızlanan süreç, Belçika ve Lüksemburg hükümetlerinin de ülkelerindeki Fortis’i tamamen devletleştirmesiyle devam etmişti. Fortis Belçika’daki hisselerini yüzde 49’tan yüzde 100’e çıkaran hükümet, bu hisselerini elinde tutmak yerine yüzde 75’ini BNP Paribas’a 8.25 milyar Euro’ya satma kararı aldı. Lüksemburg hükümeti de yüzde 49’dan yüzde 100’e çıkardığı hisselerinin, yüzde 66’sını BNP Paribas’a satmaya karar verdi. BNP Paribas bu satış karşılığında 775 milyar Euro ve yüzde 1.1 BNP Paribas hissesi verecek. Ayrıca BNP, Fortis’in sigorta kolu için de 5.5 milyar Euro’luk nakit ödeme yapacak. Bu operasyonlar sonrasında Lüksemburg devleti, Fortis’in Lüksemburg operasyonlarında da yüzde 33 hissedarı, Belçika devleti de Fortis Belçika’da yüzde 25 azınlık ortak olarak kalacak. Belçika hükümeti BNP Paribas’a sattığı hisselerden kalan yüzde 25 ortaklık sayesinde yeni operasyon kapsamında çok sayıda kişinin işten atılmasını engellemeye çalışacak. Fortis şu anda sadece Belçika’da 25 bin kişiye istihdam sağlıyor. ABN Amro’nun 24 milyar Euro karşılığında kontrolünü ele alan ve bankacılık tarihinin en büyük birleşmesini gerçekleştiren Fortis, geçtiğimiz hafta Fransız BNP Paribas’dan ve Hollandalı ING’den birleşme teklifi almıştı. BNP Paribas, bir yıl önce 24 Euro’dan işlem görmesine rağmen gecen haftayı 5.18 Euro’dan kapatan Fortis hisseleri için 1.6 Euro önermişti. ING ve BNP Paribas’ın tekliflerini değerlendiren uzmanlar, bunun fırsatçılık olduğunu söylemişlerdi. Fortis’in yüzde 5’lik payı ile en büyük hissedarı olan Çinli sigorta şirketi Ping An Insurance da satış sonucunda 2.3 milyar dolar kaybetti.

Türkiye’de büyüyecek

Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’da el değiştiren Fortis’in uluslararası banka ve sigorta iştiraklerini elinden çıkaracağı yönünde bazı haberlere karşın, BNP Paribas’tan bir açıklama geldi. Reuters’in haberine göre banka, Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) ortağı olarak faaliyet gösterdiği Türkiye’de genişlemeye devam etmek istediğini açıkladı. Fortis Türkiye de bir açıklama yaparak, yüzde 94.11’ine Fortis Belçika’nın sahip olduğunu, bu durumda bir değişiklik olmadığını hatırlattı. Fortis Türkiye, şu mesajı verdi: "Fortis Bank Belçika’nın yüzde 75 hissesi BNP Paribas, yüzde 25 hissesi ise Belçika Hükümeti tarafından satın alındı. Fortis Türkiye, bu yeni ortaklık yapısı ile müşterilerine yönelik sorumluluklarını yerine getirmek ve büyümesini sürdürmek yolunda daha da büyük bir desteğe sahip oldu."

700 milyar dolarlık paketin başkanı Kashkari oldu

HAZİNE Bakanı Henry Paulson 850 milyar dolarlık kurtarma paketi için başa danışmanlarından Neel Kashkari’yi getirmeyi planlıyor. 35 yaşındaki Kashkari’nin 700 milyar dolarlık paketin oluşturulmasında büyük emeği olduğu söyleniyor. Hazinenin kuracağı Finansal İstikrar Ofisi’nin (OFS) geçici başkanı olarak atanacak olan Kashkari, hazinenin hangi varlıkları satın alacağının kararının alınmasında önemli rol oynayacak. Kashkari’nin daha önce Goldman Sachs’da çalıştığı da belirtiliyor.

Banque Populaire de birleşmek istiyor

FRANSIZ BNP Paribas’ın rakiplerinden Banque Populaire ve Caisse dEpargne olası birleşme için görüşmelere başladı. BNP Paribas’ın Fortis’i almasıyla birlikte hızlanan bu süreç sonucunda iki banka, merkezi operasyonlarını birleştirmeyi planlıyor. Ancak perakende bankacılık bölümlerinin ayrı tutulması planlanıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de birleşme ile ilgili tüm detayları izliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Pnb Paribas, Belçika Fortis'i Yuttu, Türkiye'de Büyüyecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement