PTT ile Kep'lenenler 1400'ü Geçti - Son Dakika
Ekonomi

PTT ile Kep'lenenler 1400'ü Geçti

PTT ile Kep\'lenenler 1400\'ü Geçti

PTT Genel Müdürü Tural: "PTT’nin KEP sisteminde 20 Kasım itibarıyla 102 gerçek kişi, 80 kamu kurumu ve 1219 şirket/firma olmak üzere 1401 abonesi bulunuyor. Abonelerden 1296’sı elektronik teb...

22.11.2013 11:15

ARİFE YILDIZ ÜNAL/SEVAL OCAK ADIYAMAN – PTT Genel Müdürlüğünün Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sistemi abone sayısı 1401'e ulaşırken, abonelerden 1296'sı elektronik tebligat başvurusu yaptı.

PTT Genel Müdürü Osman Tural, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, KEP sistemiyle ilgili usul ve esasların Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca (BTK) hazırlanan yönetmelikle belirlendiğini anlattı.

Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcısı (KEPHS) olmak isteyenlerin başvurularının 1 Mayıs 2012'den itibaren alınmaya başladığını hatırlatan Tural, PTT'nin BTK'ya başvuran ilk KEPHS adayı olduğunu ve 10 Eylül 2012'de yetki aldığını kaydetti. PTT'nin KEP hizmetinin, 17 Ocak 2013 itibarıyla Ankara PTT Başmüdürlüğüne bağlı Ulus PTT Merkez Müdürlüğünde verilmeye başlandığını bildiren Tural, 22 Nisan itibarıyla da yurt çapında 82 başmüdürlüğe bağlı 133 yetkilendirilmiş PTT Merkez Müdürlüğünde toplam 173 gişede hizmet sunulduğunu dile getirdi.

Tebligat Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Tebligat Kanununda değişiklik yapılarak anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılmasının zorunlu hale getirildiğini anımsatan Tural, elektronik tebligatla ilgili usul ve esasların belirleneceği yönetmeliğin Adalet Bakanlığınca hazırlanacağını kaydetti.

Yönetmeliğe göre kendilerine zorunlu olarak elektronik tebligat yapılması gerekenlerle elektronik tebligat hizmetinden isteğe bağlı yararlanmak isteyen muhatapların elektronik tebligata elverişli KEP adresi edinmeleri gerektiğini vurgulayan Tural, elektronik tebligat hizmetinden faydalanacakların, KEP hizmeti vermek üzere BTK'ca yetkilendirilen KEP hizmet sağlayıcılarından elektronik tebligata elverişli KEP adresi edinmesi gerektiğine dikkati çekti. Tural, tebligatın göndericisi konumunda olan tebligat çıkarmaya yetkili mercilerin ise PTT'den KEP adresi alarak ve PTT sistemini kullanarak muhataplara elektronik tebligat göndermesi gerektiğini söyledi.

- Elektronik Yazışma Projesi

PTT'nin KEP sisteminde 20 Kasım itibarıyla 102 gerçek kişi, 80 kamu kurumu ve 1219 şirket/firma olmak üzere 1401 abone bulunduğunu kaydeden Tural, abonelerden 1296'sının elektronik tebligat başvurusu yaptığını bildirdi. Tural, sözlerini şöyle sürdürdü:

"KEP abonelerinden 64'ü tebligat çıkarmaya yetkili merci. PTT'nin KEP sistemi üzerinden elektronik tebligat iletisi hazırlayarak muhataplara gönderebilecek konumdayız. Ancak PTT ile diğer KEP hizmet sağlayıcıları arasında karşılıklı ileti gönderme ve almayı sağlayacak olan ve BTK tarafından koordine edilen entegrasyon çalışmaları devam ettiği için PTT haricinde başka bir KEP hizmet sağlayıcısından KEP adresi alan muhataplara elektronik tebligat iletilemiyor."

Tebligatların PTT'nin KEP sistemi ve UYAP sistemi arasında kurulacak entegrasyonla toplu ve otomatik olarak gönderilmesine yönelik entegrasyon çalışmalarının sürdüğünü belirten Tural, çalışmanın tamamlanmasıyla Adalet Bakanlığı gibi tebligat trafiği yüksek diğer kurumların da entegrasyonla elektronik tebligat gönderme işlemlerini daha hızlı yapabileceklerine işaret etti.

Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen Elektronik Yazışma Projesine ilişkin de bilgi veren Tural, bu kapsamda kamu kurumları arasındaki yazışmaların elektronik ortamda KEP altyapısı kullanılarak gerçekleştirilmesinin planlandığını söyledi. Tural, "Bu kapsamda PTT'nin KEP altyapısı kullanılarak Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Adalet, İçişleri, Dışişleri ve Kalkınma bakanlıkları arasındaki pilot çalışmalar devam ediyor. Projenin tamamlanmasıyla kamu kurumları arasındaki yazışmaların KEP altyapısı kullanılarak elektronik ortamda yapılması sağlanabilecek" şeklinde konuştu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi PTT ile Kep'lenenler 1400'ü Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement