Merkez Bankası: Reel Kesim Güven Endeksi Ocak Ayında 3,9 Puan Arttı - Son Dakika
Ekonomi

Merkez Bankası: Reel Kesim Güven Endeksi Ocak Ayında 3,9 Puan Arttı

Merkez Bankası: Reel Kesim Güven Endeksi Ocak Ayında 3,9 Puan Arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre; ocak ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 3,9 puan artarak 101,7 seviyesine yükseldi. Ancak, son 3 ayda sipariş miktarında azalma bekleyenler artarken, istihdam artışına bekleyenlerin oranı da zayıfladı.

25.01.2023 10:17  Güncelleme: 14:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre; ocak ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 3,9 puan artarak 101,7 seviyesine yükseldi. Ancak, son 3 ayda sipariş miktarında azalma bekleyenler artarken, istihdam artışına bekleyenlerin oranı da zayıfladı.

İmalat sanayinde faaliyet gösteren bin 741 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilen ocak ayı İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklandı. Endekste 100 değeri, ekonomik faaliyetlere ilişkin istikrarlı görünümü ifade ederken 100 değerinin altı kötümser, üstü ise iyimser görünüme işaret ediyor. Mevsimsellikten arındırılmamış güven endeksinin ocak ayında 3,9 puan artışla 101,7 seviyesine yükseldiğini gösteren veriler şöyle:

"REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİ YÜKSELDİ: 2023 yılı ocak ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 1,8 puan artarak 103,4 seviyesine yükseldi. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, genel gidişat, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku, sabit sermaye yatırım harcaması ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki toplam istihdam ve gelecek üç aydaki üretim hacmine ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

SON 3 AYDA SİPARİŞ MİKTARINDA AZALIŞ BEKLEYENLER ARTTI: Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bildirenler ile ihracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlendiği gözlendi. İç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyir ise artış bildirenler lehine döndü.

SİPARİŞLERİN NORMALİN ALTINDA OLDUĞU DEĞERLENDİRMELERİ ZAYIFLADI: Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler ile mevcut mamul mal stokları seviyesinin mevsim normallerinin üstünde olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya göre zayıfladı.

GELECEK 3 AYDA İSTİHDAM ARTIŞI BEKLENTİLERİ DE ZAYIFLADI: Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan seyrin güçlendiği görüldü. Gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentilerin zayıfladığı, gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentilerin ise güçlendiği gözlendi.

12 AY SONRASI ÜFE BEKLENTİSİ 14,2 PUAN AZALDI: Ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artış olduğunu bildirenler ve gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyir güçlendi. Gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentilerin de güçlendiği gözlendi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi bir önceki aya göre 14,2 puan azalarak yüzde 77,2 oldu.

İŞYERLERİNİN YÜZDE 14,6'SI TALEP YETERSİZLİĞİNDEN ŞİKAYETÇİ: Ocak ayında, ankete katılan işyerlerinin yüzde 49,3'ü üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 14,6'sı talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu belirtti, onu sırasıyla hammadde-ekipman yetersizliği, mali imkansızlıklar, işgücü yetersizliği ve diğer faktörler izledi.

YURT DIŞI PİYASALARDA REKABET GÜCÜNÜN AZALDIĞINI BİLDİRENLER ARTTI: Son üç aydaki rekabet gücüne ilişkin gelişmeler değerlendirildiğinde, yurt içi piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin olarak bir önceki dönemde azalış bildirenler lehine olan seyrin zayıfladığı görüldü. Avrupa Birliği içindeki ve dışındaki yurt dışı piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin azalış bildirenler lehine olan seyrin güçlendiği gözlendi.

GENEL GİDİŞATIN İYİMSER OLDUĞUNU BELİRTENLERİN ORANI YÜZDE 8,7: İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 8,7'ye yükselirken, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 73,8'e, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 17,5'e geriledi."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Merkez Bankası: Reel Kesim Güven Endeksi Ocak Ayında 3,9 Puan Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.

  • Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi
    21:49 Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi

    Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü ve Hizan Sağınlı Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan yol kontrollerinde 2 şahsa toplam 34 bin 440 TL idari para cezası verildi. Yapılan operasyonda 4 adet keklik, 4 adet kafes ve 5 adet tuzak ele geçirildi. Keklikler sağlık kontrollerinin ardından doğaya salındı ve kafes ile tuzaklar imha edildi.


Advertisement