Rekolte azlığı, zeytinde sineğin yol açtığı zararı artırdı - Son Dakika
Ekonomi

Rekolte azlığı, zeytinde sineğin yol açtığı zararı artırdı

Rekolte azlığı, zeytinde sineğin yol açtığı zararı artırdı

HAKAN FİRİK - Edremit Körfezi'nde zeytin üretiminin, geçen yıla göre yüzde 60 oranındaki rekolte kaybının ardından sineğin verdiği zarar nedeniyle iyice azaldıği bildirildi.

24.11.2013 11:09

HAKAN FİRİK - Edremit Körfezi'nde zeytin üretiminin, geçen yıla göre yüzde 60 oranındaki rekolte kaybının ardından sineğin verdiği zarar nedeniyle iyice azaldıği bildirildi.

Ayvalık ilçesinde bir zeytinyağı fabrikasının sahibi Ahmet Sucu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mayıs ayında etkili olan uzun süreli yağmurlar nedeniyle tozlaşmanın istenilen seviyede olmadığını söyledi. Bu yüzden rekoltenin yüzde 60'ın üzerinde düştüğünü belirten Sucu, üretimin az olması yüzünden hasadın geçen yıl olduğu gibi şubata kadar sürmeyeceğini, aralıkta sona ereceğini dile getirdi.

Sadece üretimin değil, kalitenin de düşeceğini bildiren Sucu, şöyle devam etti:

"Bölgemizde standart seviyede bir zeytin sineği var. Ürün az olunca oransal olarak sinek fazla kaldı. Geçen yıl daha fazla ürüne yayılan sinek, bu yıl yüzde 60-70 daha az olan zeytine gitti. Bu durum ürün kalitesini olumsuz etkiledi. Bu yıl yağların biraz daha asitli olmasına yol açtı. Asitlik oranları yükseldi. Buna rağmen Ayvalık, dünyanın en kaliteli zeytinyağını üretiyor. Ayvalık'ın mitolojiden beri süregelen bir zeytinyağı ünü var. Bölgenin poyrazı, toprağı ve ağaç tipi, dünyaca ünlü ve kaliteli zeytinyağlarını üretmemizde en önemli etkenler.

Ürün ve kalite yönünden dezavantajları bulunduğunu aktaran Sucu, "Bu sezonu en iyi şekilde atlatmamız için ciddi önlemler alınması gerekiyor. Geçen yıl dünyanın önde gelen zeytinyağı üreticilerindeki rekolte kayıplarına rağmen beklediğimiz kazancı yakalayamadık. Bu yıl Türk zeytini ve yağcısı korunmalı" diye konuştu.

- "İhracatçılar da olumsuz etkilenecek"

Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Semerci ise yıllık ortalama 40 bin ton ile Türkiye'nin yeşil zeytin üretiminin yüzde 25'ini karşılayan Edremit Körfezi'nde, mayıs ayında uzun süren yağışların sıkıntısının yaşandığını söyledi.

Bu sene, geçen yıl elde edilen üretimin yüzde 30-40'ı civarında rekolte beklendiğine dikkati çeken Semerci, "Yeşil zeytinde üretim azaldı. Bölgenin en önemli geçim kaynağı olan yeşil zeytindeki bu düşüş, yağ üretimine de olumsuz yansıyacak. Bu yıl 15 Aralık'a kadar hasat biter. Sadece zeytin üreticisi ve yağ imalatçıları değil, ihracatçıları da olumsuz etkilenecek" ifadesini kullandı.

- Zeytin detayı

- Zeytinyağı sıkım detayları

- Zeytinyağı detayları

- Ahmet Sucu röportaj

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Rekolte azlığı, zeytinde sineğin yol açtığı zararı artırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement