Sebze ve Meyvenin Zayi Olması - Son Dakika
Ekonomi

Sebze ve Meyvenin Zayi Olması

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Müdürü Rıza Uysal, "Türkiye'de üretilen sebze ve meyvenin dörtte biri sofraya ulaşmadan zayi oluyor" ifadeleriyle ilgili olarak, "Ülkemizde tarım sektörünün modern ve çağdaş koşullara uygun olarak yapıldığını söyleyemeyiz" dedi.

09.01.2012 14:58

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Müdürü Rıza Uysal, " Türkiye'de üretilen sebze ve meyvenin dörtte biri sofraya ulaşmadan zayi oluyor" ifadeleriyle ilgili olarak, "Ülkemizde tarım sektörünün modern ve çağdaş koşullara uygun olarak yapıldığını söyleyemeyiz" dedi.

Türkiye'nin en büyük sebze ambarı konumundaki Antalya'da Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'ne fırtınalı ve yağışlı havanın ardından üreticiler ürünlerini getirmeye başladı. Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Müdürü Rıza Uysal, bölge olarak 20 bin çiftçiye hizmet verdiklerini belirterek günlük bin 500 çiftçinin ürününü işlediklerini söyledi. 144 komisyoncunun yanı sıra sezonda 10 bin kişiye istihdam sağladıklarını kaydeden Uysal, kentte yaşanan fırtına ve yağmurlu günlerin ardından haldeki ürün durumu

ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Yağmurdan pek etkilenmediklerini söyleyen Uysal, alanlarda bol miktarda ürün olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bize gelen bilgilere göre çok büyük zarar yok. Çiftçilerimizin bu türlü afetlerden zarar görmesini ve emeklerinin boşa gitmesini istemiyoruz. Şu an halde geçen yılın aynı dönemine göre ürün azlığı çokluğu yönünde bir fark yok. Hava yağmurlu olduğu için

belki çiftçi ürününü toplamayı geciktirmiş olabilir. Hale daha fazla mal girebilirdi."

Geçen yılın ilk haftası ile bu yılın ilk haftasının fiyatları karşılaştırıldığında fazla farklılık olmadığını anlatan Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bazı ürünlerde geçen Kasım ayından beri yüzde 50'ye varan yükselme vardı. O da ürünün az olmasından kaynaklanıyor. O ürün bugün de fiyatlı. Kabak, patlıcan gibi ürünlerin yine fiyatları yüksek."

Halle ilgili istatistiki bilgiler de veren Uysal, şunları söyledi: "Antalya bölgemizde en çok üretilen domatesi 350 bin ton üretmişiz. İkinci olarak biber ardından patlıcan, salatalık ve kabak geliyor. Bugünün ihracat rakamı olarak 1 lira 2 kuruş, biber 1 lira 40 kuruş, domates 1 lira 20 ile 50 kuruş, salatalık 2 lira 40 ile 70 kuruş arasında değişiyor."

HİÇBİR ÜRÜNÜN ZAYİ OLMAMASI GEREKİYOR

Uysal, "Türkiye'de üretilen sebze meyvenin dörtte biri sofraya ulaşmadan zayi oluyor mu" sorusuna şöyle karşılık verdi: "Ülkemizde tarım sektörünün modern ve çağdaş teknik koşullara uygun yapıldığını söyleyemeyiz. Çürümeler bozulmalar mutlaka vardır. Telaffuz edilen yüzde 25 oranlarını doğru bulmuyorum. Çünkü, elimizde istatistiki bir veri yok. Günlük toptancı hali içinde 3 bin ton ürün işlem görüyor. Yaklaşık 4 çöp kamyonu ürün artığı çıkıyor. Elimizde net bir veri olmadığı için yüzde 25 oran fazla veya

az olabilir. Açıklamalar şu yönde olumlu, elbette hiç bir ürünün zayi olmaması gerekiyor. Ülkemizde üretmek çok zor ve üretmeye de ihtiyacımız var. Rakam verme konusunda neye dayanıyorlar elde bir veri var mı o önemli. Bence ürünlerin herhangi bir aşamada milli ekonomiye kazandırılmadan zayi olmasına bende karşıyım. Bununla mücadele etmemiz gerekiyor."

ZARAR CİDDİ BOYUTTA DEĞİL

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Sebze Meyve Tarım Ticareti Komisyonu Başkanı, komisyoncu Mustafa Küçükoğlu da, hava muhalefeti olduğu zamanlarda seralarda bir zarar olmasa bile çiftçinin bir otokontrole girdiğine işaret etti. Kötü hava koşullarında çiftçinin ürün hasadına ara verdiğini kaydeden Küçükoğlu, şöyle konuştu: "Üretici kendisini gelebilecek olan afetlere hazırlıyor. Bu da hale giren ürün miktarı azalmasına belli miktarda talep oluşan

haldeki oranları karşılayamadığız zaman ürünlerin fiyatı

yükseliyor. Bu seferki zarar çok ciddi boyutlarda değil. Şükür fazla zarar olmadı. Ürün girişinde bir azalma var oda fiyatların dalgalanmasına sebep olabiliyor."

Küçükoğlu, bu dalgalanmanın doğal afetlerden değil arz talepteki dengesizlikten kaynakladığını savundu. Küçükoğlu, "Türkiye'de üretilen sebze meyvenin dörtte biri sofraya ulaşmadan zayi oluyor" ifadelerine şöyle cevap verdi: "Bu oran biraz yüksek. Mutlaka bilimsel hesaplamaların olması gerekir. Benim tahminin yüzde 3 ile 7 arasındadır. Yüzde 25'lik bir oran ciddi bir rakam. Fire kaybı olur. Ürün yolda kilo kaybı yaşar. Ama bu oran daha düşük. Biber, salatalık, patlıcan gibi ürünlerde bu oran yüksek olur.

Ama domateste pek yaşanmaz. Ürün hasat döneminden sora gevşemeye geçer. Bu taşıma koşuluyla değil normal ortama bıraksanız bile bu yaşanır. Bu söylemler çok yüksek bir rakam."

FİYAT ETKİLENİYOR

Tahir Cengiz isimli komisyoncu ise halde hava koşullarına rağmen ürünlerin girişinde düşüş olduğunu belirterek, "Ufakta olsa dolu felaketi fiyatları etkiliyor. İhtiyacı karşılayacak domates yok halde. İhracat yapılan ülkelerin durumunda fiyatların değişmesinde etkili oluyor." - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Sebze ve Meyvenin Zayi Olması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement