Şekerbank Üreten Anadolu Buluşmaları - Son Dakika
Ekonomi

Şekerbank Üreten Anadolu Buluşmaları

Şekerbank Üreten Anadolu Buluşmaları

60.kuruluş yıldönümünü kutlayan Şekerbank, Kahramanmaraş'ta "Üreten Anadolu Buluşmaları" konulu panel düzenledi.

25.06.2013 15:49

60. kuruluş yıldönümünü kutlayan Şekerbank, Kahramanmaraş'ta "Üreten Anadolu Buluşmaları" konulu panel düzenledi.

Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KMTSO) gerçekleştirilen panel, kentin iş dünyasını bir araya getirirken, üretimin, istihdamın ve ihracatın artmasına yönelik konular ele alındı. Panelin açılış konuşmasını yapan Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, bankalarının 1953 yılında Anadolu'daki küçük işletme, çiftçiler ve dönemin sanayicilerinin birikimiyle kurulduğunu belirtti. Bu bakış açısıyla Şekerbank'ın Anadolu'nun kalbinden, üretimin içinden gelen bir banka olduğunu kaydeden Uluşahin, şöyle konuştu:

"İşte bu nedenledir ki üretimi her zaman destekleyen bir banka olarak yolumuza devam ettik. Tüm stratejilerimizi buraya koyduk. 'Biz KOBİ'lerin bankasıyız' dedik. 'Anadolu bankacılığı yapıyoruz' dedik ve Anadolu bankacılığının misyonuyla müşterilerimizi destekledik. Çünkü biz biliyoruz ki Türkiye'nin gösterdiği bu istikrarlı büyümenin altındaki en önemli etkenlerden birisi Anadolu'daki KOBİ'lerimiz, işletmelerimiz. Şekerbank olarak 282 şube ile hizmet veren bir bankayız. İnşallah bu sene 312 şubeye çıkacağız. Biz bu panelleri düzenlediğimiz şehirlerimizde gördük ki ekonominin neredeyse yüzde 95'ini bu işletmelerimiz yürütüyor ve ekonomik hayata katma değer üretiyor. İşte o nedenle buradaki dinamizm olmasa biz bu başarı hikayesini çok sürdürülebilir kılamayacaktık. O yüzden biz Şekerbank olarak kendimize strateji belirlerken, bu işletmelerimizle her zaman omuz omuza, el ele yürüyelim dedik."

Şekerbank olarak Kahramanmaraş'a da ayrı bir önem verdiklerini dile getiren Uluşahin, "Kahramanmaraş çok sessiz bir şehrimiz olmasına karşın, işletmeleriyle ekonomiye çok büyük katkı sağlayan inanılmaz bir kent. Biz o yüzden buradaki ivmeyi nasıl artırırız, bu enerjiyi nasıl daha yukarı çekebiliriz, nasıl dünya çapında markalar oluşturabiliriz diye düşündük ve bu nedenle buradayız. Başarılı bir panel olmasını diliyor, katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.

KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük ise Kahramanmaraş'ın tarih boyuncu sahip olduğu zenginlikleri çalışkanlığıyla yoğuran ve dünyadaki değişime hızla ayak uyduran bir kent olduğunu vurguladı. Kentin son 5 yıl içerisinde 5 milyar dolar özel sektör yatırımı gerçekleştirdiğini anımsatan Karaküçük, şunları kaydetti:

"Kahramanmaraş her yıl 6 milyar liralık sınai üretimi ve 1,5 milyar liralık tarımsal üretimi, 2 milyar dolar dış ticaret hacmi, Türkiye iplik üretiminin yüzde 35'i, kumaş üretiminin yüzde 10'u, metal mutfak gereçlerinin yüzde 60'ı, elektrik üretiminin yüzde 8'i, çimento üretiminin yüzde 7'si, kağıt üretiminin yüzde 20'si, altın işlemede ikinci büyük şehir olması, bayan ayakkabısında ikinci büyük şehir olması, bugün ulaştığımız ekonomik gelişmelerden bazılarıdır. Bugün resmi istatistiklere baktığımızda, Adana, Kayseri, Denizli, Mersin, Manisa, Eskişehir gibi illeri geride bırakarak sanayi enerji tüketiminde 11. sırada bulunmaktadır. Kahramanmaraş bundan 10 yıl sonra, 2023 yılında hangi noktada olmak istediğini de belirlemiş, hedeflerini koymuş durumdadır. Türkiye dünyada en gelişmiş ilk 10 ülke arasında yer almayı hedeflediği gibi, Kahramanmaraş da Türkiye'nin en gelişmiş ilk 10 şehri arasında bulunmayı ana hedef olarak belirlemiştir. Bu hedefi yakalayabilmek için, yıllık ihracatımızı 5 milyar dolara çıkararak ve daha da önemlisi bugün yüzde 22 olan ilimizde üretilen sanayi ürünlerinin ihraç edilme oranını yüzde 35 seviyesine yükseltmek, metal eşya, hazır giyim ve konfeksiyon, ayakkabı, altın işleme, makine, tarım ve su ürünleri sektörlerinin toplam ihracatımızda yüzde 60 oranında pay sahibi olmalarını sağlamak zorundayız. Bu sektörlerimizin Kahramanmaraş ekonomisindeki yeri ve özellikle de geleceğe dönük vizyonu bakımından değerlendirildiğinde bugün Şekerbank öncülüğünde organize edilen bu toplantı çok daha anlamlı olmaktadır."

Daha sonra oturum başkanlığını gazeteci-yazar Günseli Özen Ocakoğlu'nun yaptığı panele geçildi. Panelistler; Milliyet Gazetesi ekonomi yazarı Güngör Uras, Dünya Gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Aytekin Yalçın ve Yaşar Dondurma A.Ş. Genel Müdürü Atilla Kanbur, alanlarıyla ilgili katılımcıları bilgilendirerek, soruları cevaplandırdı. - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Şekerbank Üreten Anadolu Buluşmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement