Şike Tartışmaları Rekabet Kurulu'nu Böldü - Son Dakika
Ekonomi

Şike Tartışmaları Rekabet Kurulu'nu Böldü

Şike Tartışmaları Rekabet Kurulu\'nu Böldü

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın mahkum edildiği şike tartışmaları bu kez Rekabet Kurulu'nu böldü.

09.07.2012 09:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hürriyet Gazetesinin haberine göre, Avukat Timur İbrahim Şen'in, "Futbol kulüpleri teşebbüs, şike ise rekabet ihlalidir, ön araştırma yapılsın" talebiyle Rekabet Kurulu'na yaptığı başvuru oy çokluğuylareddedilirken, karşı oy kullanan iki üyenin uzun gerekçeli muhalefet şerhinde çarpıcı tespitlere yer verildi. Rekabet Kurulu'nun oy çokluğuyla aldığı kararda "sportif rekabet ve spor etiği" ile ilgili olduğu öne sürülerek şikenin haksız rekabet olarak kabul edilemeyeceği öne sürüldü. Şike iddianamesinden bir pasaja da yer verilen muhalefet şerhinde, "Futbol kulüpleri arasındaki sportif rekabet, aslında ekonomik rekabettir. İki futbol takımının anlaşarak maç sonucunu değiştirmesi de (şike) asıl olarak ekonomik rekabete dayanmaktadır" denildi. Avukat Şen kararın iptali için Danıştay'a gidiyor.

Rekabet Kurumu Başkanlığı'na 9 sayfalık rekabet ihlali bildiriminde bulunan avukat Timur İbrahim Şen, "Futbol takımları bir spor kulübü (dernek) bünyesinde yer almaktadır. Değişen Dernekler Kanunu çerçevesinde spor kulüpleri, üyelik başvuru ücreti, üye aidatı ve sair bağışlarla gelir sağlar. Ancak ABD'de yerleşik profesyonel spor dallarındaki ekonomik gelişme, ilgili pazarı büyüttü. Ülkemizde yayın hakları, reklam gelirleri, forma ve hediyelik eşya satışları, sportif gelirler karşısında pazar büyüdü, bugün 600 milyon Euro değerinde bir rakama ulaştı" dedi.

Şen, şöyle devam etti:

"AB Komisyonu'nun FIFA kararına göre spor kulüplerinin reklam anlaşmaları yaparak, televizyon gelirleri getiren sözleşmelere imza atarak, sponsorluk anlaşması yaparak ekonomik faaliyet gerçekleştirmeleri 'teşebbüs' sayılması için yeterli kabul ediliyor. Rekabet hukuku açısından baktığımızda şike, herhangi bir araştırmaya gerek kalmaksızın rekabet ihlalidir."

REKABET Kurulu'nun kararının iptali için Danıştay'a başvuracağını belirten avukat Timur İbrahim Şen, "CAS ve UEFA İsviçre kanunlarına göre kurulu organlar ve İsviçre hukukuna tabiler. İsviçre Federal Temyiz Mahkemesi, zarar gören tarafların yerleşim yerlerinde yürürlükte olan Rekabet mevzuatının uygulanmasına karar verdi. Şike sebebiyle zarar gören taraf/tarafların Rekabet mevzuatı haklarının temini/tazmini için Rekabet Kurumu'nun tavrı sorgulanacaktır. Rekabet Kurumu'nun bu çalışmayı yapması, Spor Hukuku ile Rekabet Hukuku arasındaki ilişkiyi çözümlemesi gerekirdi."

Kaynak: TheLira.com

Son Dakika Ekonomi Şike Tartışmaları Rekabet Kurulu'nu Böldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement