Sistemi Tıkama Riski Ortadan Kalktı - Son Dakika
Ekonomi

Sistemi Tıkama Riski Ortadan Kalktı

Sistemi Tıkama Riski Ortadan Kalktı

Eczacıbaşı Holding Başekonomisti Erkin Şahinöz, ABD'nin Fannie Mae ve Freddie Mac'e El Koyması Kararını Değerlendirirken, "Sistemi Tıkama Riski Ortadan Kalkmış Oldu" Dedi.

08.09.2008 12:46

Eczacıbaşı Holding Başekonomisti Erkin Şahinöz, ABD'nin Fannie Mae ve Freddie Mac'e el koyması kararını değerlendirirken, "Sistemi tıkama riski ortadan kalkmış oldu" dedi.

Şahinöz'ün CNBC-e'ye yaptığı açıklamanın satırbaşları şöyle:

"Piyasalar olumlu bir tepki verdi. Şimdi gelişmeler yeniden fiyatlanacak. Bence yükseliş kısa soluklu bir tepki olacak ve sonrasında piyasalar kendi dinamiklerine geri dönecek. Ancak bu dinamikler çok iyi gözükmüyor.

El koymadan sonra iki şirketi de FDIC yönetecek. Üst yönetimler tamamen değiştirildi ve Hazine'nin 200 milyar dolarlık hisse alımı yapması gündemde. Her iki şirket de 2009'a kadar operasyonel kalacak. 15 aylık bir süre için Hazine'nin kucağında. 15 ay sonra ne olacağına yeni başkan karar verecek. Ancak yeni başkanın da bu iki kuruluş için 'batsınlar' deme lüksü yok.

Fannie Mae ve Freddie Mac 12 trilyon dolar büyüklüğündeki mortgage sektörü kredilerinin yarısına sahip veya bu kredilere garantör. Bundan sonra bankacılık sektörünü kredilerine kim garantör olacak? İşte bu iki kurumun asli işlevini yürütebilmesi, emlak piyasasındaki düzeltmenin bitmesi açısından önemliydi yoksa bu düzeltme yıllar boyunca sürecekti. Hazine de bunu biliyordu ve o yüzden devreye girdi. Her iki şirket de Hazine desteğiyle operasyonlarına devam edecek. Hazine bu hareketle sektördeki düzeltmenin yıllar boyunca sürmesine engel oldu.

El koyma kararı sistemi tıkama riskini ortadan kaldırmış oldu.

ABD'NİN KREDİ NOTU DÜŞER Mİ?

 

ABD'nin açıkladığı mali sektöre destek paketinin bütçeye maliyeti yüzde 1 dolayındaydı. Şimdi bu iki el koyma ile bir yüzde 1 daha söz konusu. Diğer kurtarma planlarının toplam maliyeti ise binde 5 dolayında. Yani yaşanan krizin ABD bütçesine maliyeti yüzde 2.5 seviyesinde gözüküyor. Bu durum not düşürülmesini gerektirmiyor."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Sistemi Tıkama Riski Ortadan Kalktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement