Damızlık süt sığırı ile damızlık etçi ve kombine sığır yetiştiriciliğinde, üreticilerin faiz indirimli işletme ve yatırım kredisi kullanabilmesi için, 10 baş ve üzerinde işletme kurmaları veya işletme kapasitesini 10 baş ve üzerine çıkarmaları gerekecek.
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince (TTK) tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılmasına ilişkin uygulama esasları belirlendi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının konuya ilişkin tebliği Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.
Buna göre, damızlık süt sığırı ile damızlık etçi ve kombine sığır yetiştiriciliğinde, üreticilerin faiz indirimli işletme ve yatırım kredisi kullanabilmesi için, 10 baş ve üzerinde işletme kurmaları veya işletme kapasitesini 10 baş ve üzerine çıkarmaları gerekecek. Söz konusu kredinin kullanılabilmesi için damızlık düve yetiştiriciliğinde işletme kapasitesinin 50 baş ve üzerinde olma şartı aranacak.
Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve besiciliği yapanların da faiz indirimli işletme ve yatırım kredisinden yararlanabilmeleri için 10 baş ve üzerinde kapasite sahip işletme kurmaları veya işletme kapasitelerini 10 baş ve üzerine çıkarmaları gerekecek. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde koyun için en az 50 baş, keçi için en az 25 baş, küçükbaş hayvan besiciliğinde de 100 baş ve üzerinde işletme şartı aranacak.
-Kanatlı sektörü
Karar kapsamında, kanatlı üretimi yapacaklarda etlik piliç yetiştiriciliğinde 10 bin adet, yumurta tavuğu yetiştiriciliğinde 7 bin 500 adet, kaz, ördek, bıldırcın yetiştiriciliğinde 2 bin 500 adet, deve kuşu yetiştiriciliğinde 50 adet ve üzeri kapasitelerde işletme şartı aranacak.
Arıcıların ise Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı, asgari 50 adet ve daha fazla sayıda arılı kovan ile üretim yapmaları veya mevcut arılı kovan sayısını 50 adet ve üzerine çıkarmaları, bombus arısı üreten işletmelerin Bakanlıktan üretim izni almış olması gerekecek.
-Başvurular bankaya ve TKK'ya yapılacak
Karar kapsamındaki yatırım ve işletme kredisi başvuruları, Ziraat Bankasına ve TTK'ya yapılacak.
Karar kapsamındaki krediler, ilgili mevzuata göre kurulmuş ve çalışma izni almış veya alacak işletmelere kullandırılacak.
Karar kapsamında, kredi kullanmak suretiyle yapılan yatırımlardan sigortaya konu olabilecek varlıklar ile tarımsal ürünlerin kredi tutarı üzerinden sigorta ettirilmesi zorunlu olacak.
Bakanlık ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının faiz desteği niteliğindeki desteklerinden faydalanan işletmelere bu karar kapsamında aynı konuda kredi kullandırılmayacak.
Söz konusu tebliğ 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.
Son Dakika › Ekonomi › Tarımsal Üretime Düşük Faizli Kredi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?