TBMM Kit Komisyonu - Son Dakika
Ekonomi

TBMM Kit Komisyonu

TBMM Kit Komisyonu

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Özcan, Türkiye'nin güvenilir bir enerji merkezi haline getirilmesinin önemine dikkati çekerek, BOTAŞ olarak sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminali işletmeciliği, petrol ve doğalgaz boru hatları...

09.11.2016 14:07

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Özcan, Türkiye'nin güvenilir bir enerji merkezi haline getirilmesinin önemine dikkati çekerek, BOTAŞ olarak sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminali işletmeciliği, petrol ve doğalgaz boru hatları işletmeciliği ve taşımacılığı başta olmak üzere birçok faaliyetlerinin bulunduğunu belirtti.

TBMM KİT Komisyonunda, BOTAŞ'ın 2011-2012-2013-2014 dönemi hesapları görüşüldü.

BOTAŞ'ın Türkiye'yi doğalgaz ve petrol alanlarında bir enerji merkezi haline getirmek için çalışan bir kurum olduğunu vurgulayan Özcan, "Altyapı çalışmaları, doğalgaz arz ve sistem güvenliği, kaynak ve güzergah çeşitliliği, bölgesel ve küresel etkinlik ile kurumsal yapının geliştirilmesi olmak üzere üç stratejik amacımız var." dedi.

Türkiye'nin güvenilir bir enerji merkezi haline getirilmesinin önemli bir husus olduğuna işaret eden Özcan, BOTAŞ olarak LNG terminali işletmeciliği, petrol ve doğalgaz boru hatları işletmeciliği ve taşımacılığı başta olmak üzere birçok faaliyetlerinin bulunduğunu belirtti.

BOTAŞ'ta toplam 2 bin 927 personelin çalıştığını vurgulayan Özcan, BOTAŞ'ın mevcut doğalgaz kontratlarına da değindi.

Rusya'dan Batı Hattı boru hattı aracılığıyla yılda 4 milyar metreküp doğalgazın 1998'den beri, yine Rusya'dan Mavi Akım üzerinden 16 milyar metreküp gazın 2003'den bu yana Türkiye'ye gönderildiğini anlatan Özcan, İran'dan satın alınan 9,6 milyar metreküp gazın ise 2001'den beri Türkiye'ye geldiğini anımsattı.

Özcan, Azerbaycan'dan da 2007'den başlayarak 6,6 milyar metreküp gaz alındığını belirterek, 6 milyar metreküplük ek gazın ise 2018'de geleceğine işaret etti.

Cezayir'den yılda 4,4 milyar metreküp, Nijerya'dan da 1,3 milyar metreküp LNG alındığını ifade eden Özcan, Yunanistan'a da yılda yaklaşık 750 milyon metreküp gaz ihraç edildiğini bildirdi.

Özcan, Türkiye'nin 2016'da doğalgaz tüketiminin düştüğüne dikkati çekerek, "Bunun temel nedeni olumlu hava şartları oldu." dedi.

En çok doğalgaz tüketimi Marmara'da

Türkiye'de en yüksek gaz tüketiminin Marmara Bölgesi'nde gerçekleştiğini anlatan Özcan, Türkiye'nin günlük maksimum doğalgaz tüketiminin 230 milyon metreküp olduğunu söyledi.

Özcan, doğalgaz depolamanın önemini de değinerek, bunun yaz ve kış mevsimlerinde arz-talep dengesini sağlamanın yanı sıra gün içi arz-talep dengesini sağlamak ve stratejik arz güvenliği için önemli olduğunu vurguladı.

İskenderun ve Saros Körfezi'nde yüzer LNG terminalleri (FSRU) tamamlandığında Türkiye'nin enerji arz güvenliğine önemli bir katkı yapılacağını da ifade eden Özcan, "Bu projelerin bitimiyle günlük 40 milyon metreküplük ilave gaz girişi sağlanacak." dedi.

Daha sonra BOTAŞ'ın 2011, 2012, 2013 ve 2014 yılı hesapları ibra edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TBMM Kit Komisyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement