Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), gecelik faiz oranları olan borçlanma faiz oranını yüzde 3,50 düzeyinde sabit tutarken, borç verme faiz oranını yüzde 7,25'ten yüzde 7,75'e çıkardı.
TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruya göre PPK, Erdem Başçı başkanlığında toplandı. Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarında uygulanmakta olan faiz oranlarını belirledi.
Buna göre Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4,50'de sabit bıraktı.
Gecelik faiz oranları; Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 3,50'de sabit tutarken, borç verme faiz oranı yüzde 7,25'ten yüzde 7,75'e yükseltti. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını ise yüzde 6,75'te sabit bıraktı.
Geç likidite penceresi faiz oranları; geç likidite penceresi uygulaması çerçevesinde, bankalararası para piyasasında saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0'da, borç verme faiz oranı yüzde 10,25'de sabit bırakıldı.
Duyuruda, son dönemde açıklanan verilerin, iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğini gösterdiği belirtilerek, "Yurt içi nihai talepte ve ihracatta ılımlı bir büyüme gözlenmektedir. Altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığında gözlenen kademeli iyileşme sürmektedir. Mevcut politika çerçevesi alınan makroihtiyati önlemlerin de desteğiyle cari işlemler dengesini olumlu yönde etkilemeye devam edecektir" denildi.
Mayıs ayından bu yana küresel düzeyde para politikalarına ilişkin artan belirsizlik nedeniyle sermaye akımlarında gözlenen zayıflamanın sürdüğü kaydedilen duyuruda, Kurul'un, böyle bir konjonktürde daha temkinli bir para politikası duruşunun da katkısıyla kredi büyüme hızlarının kademeli olarak daha makul düzeylere geleceği değerlendirmesinde bulunduğu ifade edildi.
Ağustos ayından itibaren enflasyonda öngörülen düşüşün başlamasının beklendiği belirtilen kararda, "Ancak hedefin oldukça üzerinde seyreden enflasyon göstergelerinin fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlamak amacıyla Kurul, para politikasındaki temkinli duruşun güçlendirilmesine karar vermiştir. Enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasının temkinli duruşu korunacak, gerektiğinde ek parasal sıkılaştırmaya gidilebilecektir. Ek parasal sıkılaştırmanın etkinliğini artırmak amacıyla borç verme faiz oranı yüzde 7,25'ten yüzde 7,75'e yükseltilmiştir" değerlendirmesinde bulunuldu.
Küresel ekonomiye dair belirsizliklerin ve sermaye akımlarındaki oynaklığın sürmesi nedeniyle Türk Lirası likidite politikasının esnekliğinin korunmasının önemli olduğu değerlendirildiği duyuruda, şunlar kaydedildi:
"Bu doğrultuda, fiyat istikrarını ve finansal istikrarı etkileyen gelişmeler yakından takip edilerek Merkez Bankası tarafından sağlanan Türk Lirası likiditesinin kompozisyonunda gereken ayarlamalar yapılacaktır. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."
Para Politikası Kurulu toplantı özetinin beş iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.
Merkez Bankası'nın 2013 yılbaşından bu yana uyguladığı bir hafta vadeli repo faiz oranları şöyle:
Tarih Değişim Faiz 22.Oca 5,50 19.Şub 5,50 26.Mar 5,50 16.Nis 0,50 5,00 16.May 0,50 4,50 18.Haz 4,50 23.Tem 4,50 20.Ağu 4,50 Merkez Bankası'nın 2013 yıl başından bu yana uyguladığı kısa vadeli faiz oranları şöyle:
Tarih Borçlanma Faiz Oranı Borç Verme Faiz Oranı 22.Oca 4,75 8,75 19.Şub 4,50 8,50 26.Mar 4,50 7,50 16.Nis 4,00 7,00 16.May 3,50 6,50 18.Haz 3,50 6,50 23.Tem 3,50 7,25 20. Ağu 3,50 7,75 - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Tcmb Ağustos Ayı Para Politikası Kurulu Kararları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?