Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, temmuz ayında DENİB tarafından kayda alınan ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5'lik artış oranı ile 197 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.
Kocasert, temmuz ayı ihracat rakamları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, Türkiye ihracatının geçen yılın aynı ayına göre kayda değer bir değişim göstermeyerek 12,5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, ocak-temmuz döneminde ise yüzde 5,7'lik artış ile Türkiye'nin 92,7 milyar dolarlık ihracata imza attığını belirtti.
Temmuz ayında DENİB tarafından kayda alınan ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5'lik artış oranı ile 197 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıklayan Kocasert, şunları kaydetti:
"Ocak-temmuz döneminde ise DENİB tarafından yüzde 14 oranında artış ile 1 milyar 358 milyon dolarlık ihracat kayda alındı. TİM verilerine göre Denizli merkezli firmaların temmuz ayındaki ihracatı, bayram nedeniyle ortaya çıkan iş günü kaybının da etkisi ile yüzde 2'lik gerileme ile 257 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-temmuz döneminde Denizli'nin ihracatı 1 milyar 893 milyon dolar olarak gerçekleşti ve bu yüzde 9 oranında artışa karşılık geliyor. Ocak-temmuz dönemi itibari ile Denizli ihracatı, ülke genelinden daha iyi bir performans sergilemiş durumda."
"Irak'taki kayıp, AB ile telafi ediliyor"
Irak'ta yaşanan olumsuz gelişmelerin, bu ülkeyle ticari ilişkilerde de belirgin düşüşlere neden olduğunun altını çizen Kocasert, "Temmuz ayında ülkemizin Irak'a ihracatı yüzde 46 oranında geriledi. 2013'te Almanya'dan sonra en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke olan Irak'taki kaybın ülkemiz toplam ihracatına yansıması da hissedilir düzeyde oluyor. Temmuz ayında Irak, en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında sırasıyla Almanya, İngiltere, İtalya ve Fransa'nın ardından beşinciliğe geriledi. Diğer taraftan AB'ye olan ihracatımızdaki yüzde 14'lük artış Irak'taki kaybı telafi eder nitelikte" dedi.
"Ekonomik büyümenin anahtarı ihracat"
Türkiye ekonomisinin mevcut büyüme performansında ihracatın katkısının önemli düzeyde olduğunu vurgulayan Kocasert, şu görüşleri aktardı:
"Yıl sonu büyüme hedeflerinin tutturulmasında da ihracatın seyri oldukça önemli. Diğer taraftan sevindirici bir gelişme ise uluslararası örgütlerin Türkiye'nin büyüme beklentilerine ilişkin beklentilerini yukarı yönlü revize etmeleri. Örneğin Dünya Bankası Türkiye'nin büyüme beklentisini yüzde 2,4'ten yüzde 3,5'e yükseltti. Dış ticaret dengemizdeki ihracat ve ithalat adına ortaya çıkan olumlu gelişmeler, cari açığımızın daralmasını sağlıyor. Bu trendin devamı için üretim ve ihracatı cesaretlendirici adımlar atılması ekonomimizin sağlıklı büyümesi adına gerekli" - Denizli
Son Dakika › Ekonomi › Temmuz Ayı İhracat Rakamları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?