Tüketici Örgütleri Federasyonu bankacılık sorunlarını masaya yatırdı Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) bankacılık sorunlarını masaya yatırdı. TÖF Genel Başkanı Fuat Engin, bankacılık sektöründe yaşanan sorunların devam ettiğine dikkat çekerek, tüketicinin haklarına ilişkin düzenlemeleri yürütecek Tüketici Bakanlığı kurulması gerektiğini kaydetti.
Tüketici Örgütleri Federasyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, vatandaşın bankacılık sektöründe yaşadığı sorunlar ele alındı. Yıllardır yaşanan sorunların 2011 yılında da yaşandığını belirten TÖF Genel Başkanı Fuat Engin, "Mobil elemanlar yoluyla ve stantlarda rastgele kredi kartı dağıtılmaya devam edilmesi, kredi ve kredi kartı sözleşmesinin bir nüshasını tüketiciye verilmemesi, asgari ödemesini yapan ya da temerrüde düşen kredi kartlarına bileşik faiz uygulanması gibi sorunlar devam ediyor" dedi. Haksız uygulamalara karşı olduklarını ve bu konudaki mücadelelere devam edeceklerini vurgulayan Engin, "Türkiye'de tüketicinin korunması konusuna objektif bir bakış açısıyla yaklaşılarak, konunun özü gereği ülke gerçekleri ile tüketici ihtiyaçlarını öncelikli olarak tespit edecek, tüketicinin haklarına ilişkin düzenlemeleri gerçek anlamda somut bir biçimde yapacak ve yürütecek bir idari yapının kurulması ve bu idari yapının da nihai olarak Tüketici Bakanlığı kurulması gerekliliği vardır. Bu sürecin sağlıklı işleyebilmesi için de konuyla ilgili yeniden yapılandırma süreci yaşama geçirilmeli ve zaman geçirilmeden gerekli yasal düzenlemeler yapılarak T.C Başbakanına bağlı "Tüketici Müsteşarlığı' kurulması öncelikli olarak kamu otoritesinin önünde görev olarak durmaktadır" ifadelerini kullandı.
-HER 10 ÇİFTTEN 7'Sİ KREDİ KARTI BORCU YÜZÜNDEN BOŞANDI-
Açıklamada ayrıca TÖF olarak, Türkiye'de yaşanan haksızlık, hukuksuzluk ve hak ihlalleri nedeniyle, bankacılık sektörüne ilişkin hazırlanan 2011 yılı raporuna yer verildi. Rapora göre, ağırlıklı olarak, tüketici kredileri ve kredi kartlarının işleyişinden ve kullanımından kaynaklanan sorunlar, yıllardır tüketici yurttaşlar açısından ekonomik yıkımlara, psikolojik bunalımlara, ailelerin dağılmasına ve intiharlara neden oldu. Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde 2000 yılından sonra artış gösteren boşanmaların nedenini bulmak amacıyla yapılan araştırmada, boşanan 10 çiften 7'sinin evliliği kredi kartı borcu yüzünden yıkıldığı ortaya çıktı.
-"BANKALARIN HAKSIZ UYGULAMALARININ SONU GELMİYOR" İDDİASI-
5464 sayılı kanun hükümlerine aykırı olarak mobil elemanlar ve iletişim araçları veya stantlar yoluyla kredi kartı dağıtılmaya devam edilerek, son bir yılda da 5 milyonu aşkın kredi kartı dağıtılmasıyla toplam kredi kartı sayısı 51 milyon adet'i aştı.
Bankaların, "tüketicilerle inatlaşmaya devam ederek" kart ücreti veya üyelik aidatı adı altında, bir kredi kartından ortalama 50,00-55,00 TL aldığı iddia edilirken toplamda her yıl en az 2 milyon 800 bin TL'ye ulaşan uygulamanın haksız olduğu da öne sürüldü. Raporun sonuç bölümünde şu ifadelere yer verildi:
"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanının "Banka için kredi kartını düzenli ödeyen bir müşteri iyi bir müşteri değil. Bankalar kredi kartı borcunu düzenli ödeyen vatandaştan hiçbir şey kazanmıyor. Türkiye'deki herkes kredi kartını düzenli ödesin, bankalar bir ay sonra kredi kartını iptal eder. Bankalar kazanamadığı bir işi niye yapsın?' ifadeleri bankacılık sektörü uygulamalarının ve kamu otoritesinin bakış açısını yaşanan sorunların nedenlerini bütün çıplaklığı ile ortaya koymaktadır. Bu nedenlerle de, Merkez Bankası, kredi kartı faizini fahiş oranda değil de hakkaniyet ölçüsünde belirlediğinde, BDDK'nın, bankaların yasaya aykırı haksız uygulamaları karşısında seyirci kalmak yerine, düzenleme ve denetleme görevini gerektiği gibi yapmaya başladığında, konuyla ilgili mevzuat düzenlemelerinde ülke gerçekleri ile tüketici talep ve önerilerinin dikkate alınması ve bankaların mağduriyetler yaratan yasaya aykırı haksız uygulamalarının ortadan kaldırılmasıyla gerçekçi bir yeniden yapılandırma yapılarak, başta kredi kartından ve tüketici kredisinden kaynaklı sorunlar olmak üzere bankaların yarattığı sorunlara çözüm üretilmesinin mümkün olacağını ya da yaşanan sorunların önemli ölçüde azalacağını biliyoruz." - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Töf: Tüketici Bakanlığı Kurulmalı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?