Tüketiciler, Yeni Kanundan Umutlu - Son Dakika
Ekonomi

Tüketiciler, Yeni Kanundan Umutlu

TÜKDES Genel Başkan Vekili Durmuş: "Bu yeni yasayla (Tüketici Kanunu) en azından işlem ücreti, kredi kartı, sigorta, sözleşmeler, mortgage kredileri ile ilgili önemli konularda iyileşmeler olacağını düşünüyoruz"

25.07.2013 11:31

OKTAY ÖZDEN - Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkan Vekili Orhan Durmuş, en çok şikayeti bankacılık hizmetlerinden aldıklarını belirterek, "Bu yeni yasayla (Tüketici Kanunu) en azından işlem ücreti, kredi kartı, sigorta, sözleşmeler, mortgage kredileri ile ilgili önemli konularda iyileşmeler olacağını düşünüyoruz" dedi.

Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı'nın bir süre önce TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyonu'nda kabul edildiğini anımsattı.

Tasarının yeni yasama yılıyla birlikte Meclis gündemine gelmesinin beklendiğini belirten Durmuş, tüketicileri daha ileri seviyede korumaya yönelik tedbirlerin alınması amacıyla hazırlanan kanun tasarısını takdirle karşıladıklarını vurguladı.

Durmuş, tüketicilerin mağduriyetlerinin önlenmesi için bazı talepleri bakanlığa ilettiklerini, artık tüketicilerin aldanmamasını, mağdur olmamasını ve hak ihlallerine uğramamasını diledi.

2012 yılında derneğe en çok bankacılık hizmetleriyle ilgili şikayetlerde bulunulduğunu hatırlatan Durmuş, "Bu yeni yasayla en azından işlem ücreti, kredi kartı, sigorta, sözleşmeler, mortgage kredileri ile ilgili önemli konularda iyileşmeler olacağını düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

Durmuş, bu konuda yeni yasanın tek başına yeterli olamayacağını öne sürerek, Bankacılık Kanunu'na ilişkin de radikal düzenleme gerekliliğinden bahsetti.

"Hakem heyetleri, özerk yapıda olmalı, kamu denetçisine bağlanmalı"

Yeni Tüketici Kanunu'nun beklentilere tam anlamıyla cevap verebilmesi için bazı maddelerin yeniden düzenlemesi ve ilaveler yapılması görüşünü savunan Durmuş, şunları kaydetti:

"Hakem heyetleri, özerk yapıda olmalı. Tüm il ve ilçelerde müstakil bir birim olarak kendi kadrosuyla örgütlenmelidir. Hakem heyetleri, en az haftada bir toplanmalı ve özlük hakları iyileştirilmelidir. Her 250 bin nüfusa bir hakem heyeti olacak şekilde kurulmalıdır. İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri'nin vereceği kararların sınırı, en az 3 bin 500 lira olmalıdır. İllerde yeni adı 'kamu denetçisi' olan ombudsmanlık kurumu ve teşkilatı oluşturulmalı ve hakem heyetleri bu kuruma bağlanmalıdır. Bu kurum oluşana kadar ise mevcut uygulama devam etmelidir."

"Yeni kanunda özellikle 'sözleşmede öngörülen koşullar, sözleşme süresi içerisinde tüketici aleyhine değiştirilemez', tanımlar bölümünde de 'devre mülk' ve 'sigorta' ibareleri mutlaka yer almalı" diyen Durmuş, şunları söyledi:

"Bankacılık sözleşmelerini düzenleyen kanun maddesi, 'tüketicilerden hiçbir surette kredi kartı üyelik, hesap işletim, dosya, ipotek fek ücretleri ve benzeri isimler altında herhangi bir bedel alınamaz' şeklinde düzenlemelidir. Tüketici lehine verilen ve kesinleşen kararlar, emsal niteliğinde olmalı, Türkiye genelinde aynı konuda işlem yapan tüm tarafları bağlamalıdır. Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri'ne yapılan başvurularda, evrak kayıt numarası verilmeli ve bu işlem düzenlenecek yönetmelikte mutlaka yer almalıdır." - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tüketiciler, Yeni Kanundan Umutlu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement