Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER), Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın, bankaların aldıkları bedellere düzenleme getirileceğini söylediğine işaret ederek, "Bakanın son açıklaması ile mahkemelerin kararları ve Yargıtay içtihatları hiçe sayılmaktadır Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER), Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın, bankaların aldıkları bedellere düzenleme getirileceğini söylediğine işaret ederek, "Bakanın son açıklaması ile mahkemelerin kararları ve Yargıtay içtihatları hiçe sayılmaktadır. Bankalar, düzenleme doğrultusunda bu bedelleri almaya devam edecekler ve verilen kararlar yok hükmünde sayılacaktır" açıklamasında bulundu.
TÜKODER Yönetim Kurulu'nun yaptığı yazılı açıklamada, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın, daha önce basın açıklamalarında "bankaların kredi kullanan tüketicilerden aldıkları bedeller 60 kalem oldu, bunlar Deli Dumrul ücretleridir" dediği, ancak son günlerde farklı söylemlerle karşılaşıldığı belirtildi. Açıklamada, "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarı taslağında "kredi kullanılırken tüketiciden dosya masrafı, ipotek ücreti, ipotek fek ücreti, istihbarat ücreti gibi isimler altında hiçbir bedel alınamaz' hükümleri yer almışken, son günlerde tamamen farklı söylemlerle karşılaşıyor ve tasarıdan bu hükümlerin kaldırıldığını görüyoruz" ifadeleri kullanıldı.
-"KARARLAR YOK HÜKMÜNDE SAYILACAK"-
Bakan Yazıcı'nın son açıklamasında, bankaların aldıkları bu bedellere bir düzenleme getirileceğini söylediği ve böylelikle önceki söylemlerinden geri adım attığının gözler önüne serildiği savunuldu. TÜKODER'in açıklamasında, şöyle denildi:
"Oysa Yargıtay İçtihatlarında kredilerden kesilen bu bedellerin zorunlu, makul ve belgeli olması şartıyla alınabileceği görüşü benimsenmiş olup, gerek Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri, gerekse mahkemeler bu bedelleri belgeleyemeyen bankaların aleyhine olarak kesilen bedellerin tüketiciye iade edilmesine karar vermiş, Yargıtay'da bu kararları onamıştır. Bakanın son açıklaması ile Mahkemelerin kararları ve Yargıtay içtihatları hiçe sayılmaktadır. Bundan sonra Bankalar yapılan düzenleme doğrultusunda bu bedelleri almaya devam edecekler ve verilen kararlar yok hükmünde sayılacaktır."
-"50-60 SAYFALIK SÖZLEŞMELERİN İMZALANMASI ANGARYA DEĞİL DE NEDİR"-
Bakanın açıklamasında, bankalara angarya yükletilemeyeceğini belirttiği, bankaların tüketicilere yükledikleri angaryalardan ise hiç bahsetmediğini savunan TÜKODER, "Kredi almak, hesap açmak veya kredi kartı almak isteyen tüketicilerin önüne konulan 50-60 sayfalık sözleşmelerin imzalanması angarya değil de nedir? Bankalar, büyük bir uyanıklıkla yargıyı da yanıltmak için bu sözleşmelere "okudum, anladım, müzakere ettim' şerhini koymayı da ihmal etmemekte, böylece Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un haksız şartlar maddesini de bertaraf etmektedirler" açıklamasında bulundu.
Tüketicilere de çağrıda bulunan TÜKODER, "Bankalar bu bedelleri almaya devam ettikçe bankalara gitmeyelim, kredi kullanmayalım ve kesilen bedellerin iadesi için yargı yoluna başvurmaya devam edelim" dedi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Tükoder: Bakanlık Bankalardan Yana Tavır Koydu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?