Tüm İstatistikler Tek Çatı Altında Toplanacak - Son Dakika
Ekonomi

Tüm İstatistikler Tek Çatı Altında Toplanacak

Resmi İstatistik Programı (RİP) kapsamında TÜİK ve diğer kurum ve kuruluşlarca yayımlanan tüm istatistikleri tek bir çatı altında toplayan bir internet portalı (RİP Portalı) kurularak işlerliği sağlanacak Uluslararası veri gönderim sistemi kurulacak, kurum ve kuruluşlarca yapılacak veri gönderiminin bu sistem üzerinden yapılması sağlanacak Emniyet Genel Müdürlüğünün pasaport kayıtlarının, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının MERSİS, ESBİS, HKS, Üretici Birlikleri ve Kooperatif Bilgi Sistemine ilişkin veri tabanlarının, Bankalararası Kredi Kartları Merkezinin kayıtlarının ve başka kurum ve kuruluşların verilerinin istatistik üretim süreçlerinde kullanımı sağlanacak.

18.12.2014 14:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Resmi İstatistik Programı (RİP) kapsamında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve diğer kurum ve kuruluşlarca yayımlanan tüm istatistikleri tek bir çatı altında toplayan bir internet portalı (RİP Portalı) kurularak işlerliği sağlanacak.

Onuncu Kalkınma Planı Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları arasında "İstatistiki Bilgi Altyapısının Geliştirilmesi Programı" da önemli satırbaşları arasında yer aldı.

Program, başta Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) olmak üzere, istatistiki bilgi üretiminde rol alan tüm kuruluşların istatistik bilgi altyapısının iyileştirilmesi, istatistik süreçlerinin planlanması, yürütülmesi ve izlenmesine ilişkin önemli hedef ve planlar içeriyor.

Kurumların idari kayıtlarının istatistik üretim süreçlerine katkısını artırmak için bilgi paylaşımının Türkiye İstatistik Kanunu çerçevesinde yürütülmesi amaçlanıyor. Kurumların paylaşmadığı gizli verilerin istatistik üretim sürecine dahil edilmesi için teknik ve idari önlemlerin alınarak buna yönelik kuralların belirlenmesi, gerekirse protokollerin yapılması hedefleniyor.

Buna göre, 2015 yılının sonuna kadar Resmi İstatistik Programı (RİP) kapsamında TÜİK ve diğer kurum ve kuruluşlarca yayımlanan tüm istatistikleri tek bir çatı altında toplayan bir internet portalı (RİP Portalı) kurularak işlerliği sağlanacak.

İstatistiki bilgi altyapısını geliştirmek üzere, Resmi İstatistik Programı kapsamında rol alan kurum ve kuruluşlara sınıflamalar, soru kağıdı tasarımı, süreç, kalite ve metaveri konularına ilişkin eğitimler verilecek. Kurumlara üretilen istatistiklerde kullanılan idari kayıtların doğru ve etkin kullanımını artırmak amaçlı temel istatistiki veri analizi ve veri madenciliğine ilişkin eğitimler verilecek.

Uluslararası veri gönderim sistemi kurulacak, kurum ve kuruluşlarca yapılacak veri gönderiminin bu sistem üzerinden yapılması sağlanacak. Sistemin 2017 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

-Kurumların istatistikleri TÜİK'in kullanımına açılacak

Kurumların uluslararası kurumlarla yaptıkları istatistik altyapısının iyileştirilmesine yönelik projelerin yanı sıra, Kalkınma Bakanlığı ve TÜBİTAK tarafından finanse edilen istatistik altyapısının iyileştirilmesi konularını kapsayan projelerin onaylanma sürecinde TÜİK'den görüş alınacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS), Esnaf Bilgi Sistemi (ESBİS) ve Hal Kayıt Sistemi (HKS), Üretici Birlikleri ve Kooperatif Bilgi Sistemine ilişkin veri tabanlarının istatistik üretim süreçlerinde kullanımı sağlanacak. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin ticaret sicil kayıtları ile Ticaret Borsalarının standart kayıt sistemini kullanarak istatistik üretim süreçlerinde kullanımı sağlanacak.

Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi (TÜKAS) kullanıma açılarak tarımsal faaliyetle uğraşan tarımsal işletmelerin tamamına ait güncel bir çerçeve elde edilmesi amacıyla tarımsal üretim ve arazi kullanım bilgileri, hayvanvarlığı, tarımsal alet ekipman varlığı bilgileri tarımsal işletme detayında sisteme kayıt edilecek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde kullanılan ilgili veri tabanları TÜKAS'a entegre edilerek kullanıma açılacak.

Gelir İdaresi Başkanlığının sicil kayıtları ve Mükellef Bilgileri Bildirimi verilerinin istatistik üretim süreçlerinde daha fazla kullanılması sağlanacak.

İstihdam, işveren adres, işveren ekonomik faaliyet, işveren aktifliği, prim ve ödemeler gibi Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarının, kamu istihdamı ve devlet memurlarına ilişkin gelir ve gider bilgileri ile ödenek ve kesintilere ilişkin Maliye Bakanlığı kayıtlarının istatistik üretim süreçlerinde kullanımı sağlanacak.

İŞKUR kayıtlarının istatistik üretim süreçlerinde kullanımı sağlanacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü kayıtlarının istatistik üretim süreçlerinde kullanımı sağlanacak. Aynı genel müdürlük tarafından engellilere ilişkin bir veritabanı yapılandırılarak istatistik üretim sürecinde TÜİK'in kullanımına sunulacak.

Emniyet Genel Müdürlüğünün pasaport kayıtlarının, giriş-çıkış yapan yabancı ve vatandaş ayırımında, kapı ve milliyet ay bazında sayılarının, çıkış yapan ziyaretçiler ile vatandaş giriş anketlerine çerçeve oluşturmak üzere TÜİK'in kullanımına açılacak.

Ceza adaleti sistemi işleyişinin ilk aşamasını oluşturan kolluk kuvvetleri aşamasında meydana gelen suç olayı, olaya karışan şüpheli ve mağdur profiline ilişkin olay istatistiklerinin altyapısı oluşturularak istatistik üretim sürecine entegrasyonu gerçekleştirilecek.

Emniyet Genel Müdürlüğünün pasaport kayıtlarının, Kültür ve Turizm Bakanlığının Resmi İstatistik Programı kapsamında yayımlamakta olduğu "Giriş-Çıkış Yapan Ziyaretçiler, Yabancı ve Vatandaşlar", "Sınır İstatistikleri" ve "Konaklama İstatistikleri" yayınları içeriğinde kullanılan değişkenlerin Kültür veTurizm Bakanlığı veri tabanına doğrudan aktarımı yapılacak.

Bankalararası Kredi Kartları Merkezinin kayıtlarının istatistik üretim süreçlerinde kullanımı sağlanacak.

Merkez Yapı Denetim Komisyonu Başkanlığı verilerinin istatistik üretim süreçlerinde kullanımı sağlanacak. Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü denetiminde olan Araç Muayene İstasyonları idari kayıtları istatistik üretim süreçlerine dahil edilecek.

-?Kurumlarda İstatistiksel analiz birimleri kurulacak

Kurumlarda İstatistiksel analiz yapabilecek birimler kurulacak. Kurumların tuttukları idari kayıtların envanteri çıkarılacak,

Ulusal Kayıt Sistemine (UKS) dahil edilecek idari kayıtlar tespit edilecek, Ulusal kayıt sistemi standardına ilişkin bilgilendirme toplantıları yapılacak, açıklayıcı dokümanlar hazırlanarak RİP Portalı'nda yer verilecek.

Ulusal kayıt sisteminde yer alan ve istatistik üretim sürecinde kullanılan değişkenlere ait kavram, tanım, sınıflama ve kodlamalar RİP Çalışma Grupları vasıtasıyla standart hale getirilecek. Ulusal kayıt sistemi standardının kurumların veri altyapılarında kullanımı sağlanacak. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tüm İstatistikler Tek Çatı Altında Toplanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement