Türk Tekstili'nin çeyrek asırlık zaferi
Dünyanın en prestijli tekstil fuarı olan Fransa'daki Premiere Vision fuarına daha önce ziyaretçi olarak bile kabul edilmeyen Türk tekstilciler şimdi fuarın oyun kurucusu oldu
BURSA - Dünyanın en prestijli tekstil fuarı olan Fransa'daki Premiere Vision fuarına daha önce ziyaretçi olarak bile kabul edilmeyen Türk tekstilciler şimdi fuarın oyun kurucusu oldu. Bursalı 90 tekstilci Paris'te 3 gün boyunca hem Premiere Vision hem de Texworld fuarlarında sektörün yeni trendlerini belirledi, yeni işbirlikleri ile yurda döndü. .
Fransa'nın moda başkenti Paris'te düzenlenen Premiere Vision ve Texvorld Fuarları'na katılan Bursalı firmalar, yeni iş birliklerinin yollarını yeni ürünlerini dünyanın dört bir yanından gelen müşterilerine ve ziyaretçilere tanıttı. Premiere Vision fuarının ziyaretçisi olan Amerikalı oyuncu John Malkovich de yeni trend kumaşları yakından inceleme fırsatı buldu.
Bursalı firmalar, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Küresel Fuar Acentesi Projesi çerçevesinde dünyanın önde gelen fuar organizasyonları ile buluşmaya devam ediyor. Tekstil sektöründe dünyanın en önemli fuarlarından birisi olarak gösterilen Premiere Vision Fuarı'na, BTSO üyesi 50 kişilik heyet çıkarma yaptı. Kumaş ve ev tekstili ürünlerinin sergilendiği fuar, dünyanın en önemli firmalarıyla alıcıları buluşturdu. Tekstil sektöründe önemli bir üretim altyapısı ve tecrübesi bulunan Bursalı firmalar, Premiere Vision Fuarı'na damga vurdu. Türkiye'den 70 firmanın katıldığı fuarda 34 Bursa firması stant açtı. 2018 sonbahar-kış sezonu ürünlerinin sergilendiği fuarda, Bursalı firmalar birbirinden çeşitli ve inovatif ürünlerini alıcılara sundu.
Tekstil sektöründe Türk ürünlerinin vazgeçilmez bir hale yükseldiğini belirten BTSO Tekstil Konseyi Başkanı Mustafa Taşdelen, "Yıllar önce bu fuara bırakın katılmayı, ziyaretçi olarak bile geldiğimizde kapıdan çevriliyorduk. Bizim Türk olduğumuzu öğrendiklerinde 'Özür dileriz. Türkleri fuara almıyoruz' diyerek bizleri fuara almıyorlardı. Ancak bugün geldiğimiz noktada bu fuarın ana oyuncuları artık Türkler oldu. Sektör olarak bu başarının yeterli olmadığını düşüyoruz. Sektörümüzün gelişimi için ilerleme kaydetmeye devam etmeliyiz" dedi.
Sektörde özellikle Uzak Doğu ülkeleri ile ciddi bir rekabet yaşandığını dile getiren Taşdelen, "1995 yılında Çin, Dünya Ticaret Örgütü'ne katıldıktan sonra önündeki engeller kalktı. Bu da Çin'in batıdaki etkisin artırmasına neden oldu. Bu dönemde sektörümüzde bir gerileme oldu. Ancak zamanla Avrupa Türk ürünlerinin kalitesinden vazgeçemediğini fark etti. Türkiye, bu gelişmelerin ardından daha kaliteli ve daha güvenilir bir sevkiyatçı olarak kendisini kanıtlayarak sektörde yeniden yükselişe geçti. Tüm bu gelişmeler sayesinde firmalarımız, bugün bu fuarın ana katılımcılarından birisi haline geldi" şeklinde konuştu. Aynı zamanda BTSO Tekstil Konseyi Başkanı görevini yürüten Mustafa Taşdelen, sektörde farklı olmak ve trendleri belirlemek için Türkiye'nin katma değeri daha yüksek olan teknik tekstillere yönelik çalışmalarına devam etmesi gerektiğini dile getirdi.
Bursalı işadamları ise fuarların kendilerine çok büyük katkısı olduğunu belirterek bu konuda öncülük eden BTSO'ya teşekkür ettiler. Türk işadamları Paris'te Türk Ticaret Odası'nı da ziyaret etti. Ziyaretin ardından BTSO ve Paris Türk Ticaret Odası üyeleri, düzenlenen ikili iş görüşmelerinde bir araya gelerek yeni iş birliklerinin yollarını aradı.
Son Dakika › Ekonomi › Türk Tekstili'nin Çeyrek Asırlık Zaferi - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?