Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası 2017 Rezerv Miktarı Ne Kadar? - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası 2017 Rezerv Miktarı Ne Kadar?

Ülkelerin Merkez Bankası Rezervleri ülkelerin zor günlerinde kendilerini finanse etmek için saklı tuttukları paralar olarak tanımlanabilir.

29.01.2018 09:00

Ülkelerin Merkez Bankası Rezervleri ülkelerin zor günlerinde kendilerini finanse etmek için saklı tuttukları paralar olarak tanımlanabilir. Bu noktada Merkez Bankası rezevleri ilgili ülkenin finansal yapısı sebebiyle oldukça kritik bir öneme sahiptir. Bundan yola çıkarak da ülkeler ellerinden geldikçe  Merkez Bankası rezervlerini her zaman yüksek tutmak istemekte ve bunun için her zaman daha fazla çaba sarf etmektedirler.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası rezervlerine baktığımızda ise son yıllarda rezervlerde artan bir trend olmasına rağmen zaman zaman dalgalı seyir izlediğine şahit oluyoruz. Bu yazımızda da özellikle 2017 yılı verilerine bakarak Merkez Bankası rezerv miktarının hangi aşamada olduğunu anlatmaya çalışacağız.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası 2017 yılı Rezerv Miktarı

Merkez bankaları öngörülmeyen durumlar için dış ticaret işlemlerinde kullanılan ve o nedenle  rezerv para olarak kabul edilen  bir miktar parayı ve bir miktarda altını rezerv olarak saklarlar.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ve bu amaçla döviz ve altın rezervi bulundurur.  Türk Cumhuriyet Merkez Bankası 2017 yılı sonu itibariyle bulundurduğu rezervlerin toplam tutarı 107.7 milyar dolardır bu rezervlerin 84.1 milyar olan kısmı döviz 23,5 milyar dolarlık kısmı ise altın rezervi Olarak tutulmaktadır.

Söz konusu miktar itibariyle altının tonu 41,9 milyon dolar olduğuna göre Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın altın rezervi kabaca 560 ton dolaylarında olduğu söylenebilir. Merkez Bankası bu altınların bir bölümünü swap işlemlerinde kullanmak amacıyla Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere Merkez bankalarının altın deposunda saklamaktadır.

Diğer Ekonomi konularındaki yazılarımızaulaşabilirsiniz

Kaynak: Kucukisletmeler.com

Son Dakika Ekonomi Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası 2017 Rezerv Miktarı Ne Kadar? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement