Türkiye ile İsviçre Arasında Ticari İlişkiler Gelişiyor - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye ile İsviçre Arasında Ticari İlişkiler Gelişiyor

Türkiye ile İsviçre Arasında Ticari İlişkiler Gelişiyor

Türkiye-isviçre Dış Ticaret Hacmi, 3 Milyar Frank Seviyesine Ulaştı. Ticaret Hacmi 2000 Yılından Bu Yana Büyüme İvmesini Sürdürüyor. İki Ülke Arasında 3 Milyar Frank Seviyesine Erişen Dış Ticaret Hacminde, Türkiye'nin İhracatı 700 Milyon Frank, İsviçre'nin İhracatı 2,3 Milyar Franka Ulaşıyor. 2006 Yılı Sonu İtibariyle Erişilen Bu Rakamlar Türkiye'nin İhracatında Yüzde 9,7, İsviçre'nin İhracatın...

31.01.2008 20:20

Türkiye- İsviçre dış ticaret hacmi, 3 milyar frank seviyesine ulaştı. Ticaret hacmi 2000 yılından bu yana büyüme ivmesini sürdürüyor. İki ülke arasında 3 milyar frank seviyesine erişen dış ticaret hacminde, Türkiye'nin ihracatı 700 milyon frank, İsviçre'nin ihracatı 2,3 milyar franka ulaşıyor. 2006 yılı sonu itibariyle erişilen bu rakamlar Türkiye'nin ihracatında yüzde 9,7, İsviçre'nin ihracatında yüzde 14'lük büyümeye işaret ediyor.

Ulaşılan dış ticaret rakamlarında İsviçre'de yaşayan Türk nüfusun önemli bir paya sahip olduğunu söyleyen Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı'nın Birleşmiş Milletler nezdindeki Cenevre temsilcisi Kadir Uğur, "İsviçre'de yaşayan 121 bin Türk, Türkiye menşeli ürün ve hizmetlere dönük yarattıkları talep ile ticari ilişkilerin canlanmasında önemli etkide bulunuyorlar" dedi.

Uğur, Türk göçmenlerce yaratılan talebin yanı sıra ülkede faaliyet gösteren 3 bin 800 Türk kökenli girişimcinin Türkiye-İsviçre ticari ilişkilerinin taşıyıcı ayaklarından birini teşkil ettiğini söyledi. TAM Cenevre Temsilcisi Uğur, iki ülke arası ticari ilişkilerin daha da yoğunlaştırılması için bu potansiyelin güçlendirilerek en iyi biçimde kullanılması gerektiğini söyledi.

İsviçre'de Türk girişimcilerin 2.4 milyar frank seviyesine ulaşan yıllık ciroları ile ülke ekonomisine sağladıkları katkının yanı sıra 18 bin kişilik istihdam sağladıklarına dikkat çeken Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı Direktörü Prof.Dr. Faruk Şen, "Türk girişimciler gastronomi ve perakende satış gibi alışıldık sektörlerin yanı sıra medya ve telekomünikasyon gibi geleceğe dönük branşlarda da boy gösteriyorlar" dedi.

(AT-HO-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye ile İsviçre Arasında Ticari İlişkiler Gelişiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement