Türkiye'nin "Çeltik Ambarı"Nda Çiftçinin Mesaisi Başladı - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'nin "Çeltik Ambarı"Nda Çiftçinin Mesaisi Başladı

Çeltik ambarı olarak bilinen Edirne'de çiftçiler hazırladıkları tarlaları ekmeye başladı.

31.05.2016 11:00

CİHAN DEMİRCİ - Çeltik ambarı olarak bilinen Edirne'de çiftçiler hazırladıkları tarlaları ekmeye başladı.

Pilavdan dolmaya, sütlaçtan sarmaya pek çok yemek ve tatlının en önemli unsuru pirincin üretimi için ilk olarak tarlalarını hazırlayan çiftçiler, iyi bir tesviye isteyen çeltik için lazer adı verilen makinelerle tarlalarını düzleştiriyor.

Daha sonra bol su içinde yetişen çeltik için su tutacak tava adı verilen öbekleri yapan üretici, serpme usulüyle tohumu toprakla buluşturuyor. Hasat ve harmana kadar gübreleme, yabancı otla mücadele ve sulama gibi meşakkatli bir yolculuğun ardından sofralardaki yerini alan pirinç için çiftçiler alın teri akıtıyor.

Üretilen çeltiğin yarısı Edirne'den

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftçilerin bu yıl umutla tarlasına girdiğini ve ekime başladığını söyledi.

Türkiye'deki çeltiğin yüzde 50'sinden fazlasının Edirne'de üretildiğini belirten Yorulmaz, "Çeltik üretimi meşakkatli bir üretimdir. Bu üründe risk çok büyüktür. Çiftçimiz tohumu ekmeden önce tarlasını özenle hazırlar. İlk olarak lazer denilen tarım aletiyle tarlayı düz hale getirir, tarlanın sınırı oluşturulduktan sonra su salımı yapılır ve en son tohum suyla buluşturulur." diye konuştu.

Yorulmaz, hava durumunun çiftçiyi etkileyebildiğini bildirerek, yağışlı havalarda ekimin durduğunu, nehir debilerinin artmasıyla taban suyunun yükseldiğini ve ovaların tava gelmesinin zorlaştığını ifade etti.

Çeltik üreticisinin geçen yıl fiyat açısından bazı sıkıntıları olduğuna dikkati çeken Yorulmaz, geçen yıl para kazanamayan çiftçilerin ekimi bu yıl da borç edinerek gerçekleştirdiğini savundu.

Yorulmaz, şöyle konuştu:

"550 bin dönüm araziye çeltik ekilen Edirne, yurt içi üretimin büyük bölümünü karşılıyor. Türkiye çeltik ihtiyacının yüzde 50'sini yetiştirebiliyor geri kalanını ithal ediyor. Çiftçiyi üzmemek gerekiyor. İnsanlar para kazanırsa bunu ekerler, para kazanamazsa çeltik tarımından uzaklaşırlar. İthalata bağımlı kalırız. O zaman da böyle ucuz çeltik yiyemeyiz, damak tadımız değişir."

Yurt içinde yetiştirilen çeşitlerin Türk insanının damak tadına uygun olduğuna değinen Yorulmaz, beklentilerinin çeltik üreticisinin üzülmemesi olduğunu kaydetti.

Çiftçi umutlu

Çiftçi Seyfi Kulaksız ise çeltik tarlalarını ekim için hazırladıklarını anlattı.

Çeltik ekilecek tarlanın belirli kriterlerde olması gerektiğini ifade eden Kulaksız, "Tarla öncelikle eğimli olmayacak. Suyun getirilebileceği bir alan uygun alandır. İlk işlem tarlamızı sürdük, ondan bir iki gün sonra lazer işlemini yaptık ve şimdi tesviye işlemini tamamlıyoruz." diye konuştu.

Kulaksız, traktör ve tarım aletlerinin yardımıyla tarlayı ekime hazırladıklarını dile getirdi.

Çiftçi Ekrem Deveci de su verdikleri tarlaya tohum ekimi yaptıklarını vurgulayarak, "Bu yıl çeltik üretiminden umutluyuz. İnşallah hasat dönemini verimli şekilde tamamlarız. Elimizden geldiğince işimizin başında durarak en iyi verimi almak için çaba harcıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye'nin 'Çeltik Ambarı'Nda Çiftçinin Mesaisi Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement