Tzd Genel Başkanı Yetkin Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Tzd Genel Başkanı Yetkin Açıklaması

Tzd Genel Başkanı Yetkin Açıklaması

"(Gıda fiyatları) Hemen hemen bütün tarım ürünlerinde rekolte kayıpları yaşandı ve bu durum fiyatları yükseltti"

03.09.2014 14:08

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, ağustosta gıda ürünleri fiyatlarında görülen artışa ilişkin, "Hemen hemen bütün tarım ürünlerinde değişik nedenlerden ötürü rekolte kayıpları yaşandı ve bu durum fiyatları yükseltti" ifadesini kullandı.

Yetkin, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) ağustos ayına ilişkin Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi verilerine göre, alt sektörler bazında en fazla artışın gıda ürünlerinde görüldüğünü belirtti.

Son aylarda gıda fiyatlarında artış görüldüğünü ifade eden Yetkin, şunları kaydetti:

"Oysa yaz mevsiminin etkisini tam olarak gösterdiği ağustosta gıda fiyatlarının gerilemesi bekleniyordu. Gıdada üretici fiyatlarının artışında bu kış ve bahar döneminde yaşanan kuraklık başta olmak üzere doğal felaketler en büyük rolü oynadı. Bu yıl hemen hemen bütün tarım ürünlerinde değişik nedenlerden ötürü rekolte kayıpları yaşandı ve bu durum fiyatları yükseltti."

Üretim kayıplarının yol açtığı fiyat artışının, tüketici fiyatlarına daha büyük bir şekilde yansıdığını belirten Yetkin, "Çünkü tarım ürünleri ve gıda sektöründe kar oranları diğer sektörlere göre çok yüksek. Ayrıca ürün kıtlığı spekülasyonu körükledi ve spekülatif kar elde etmek isteyenlerin ürünü stoklamaları fiyatları daha yukarı çekti" ifadesini kullandı.

Önümüzdeki yıllarda küresel ölçekte gıda enflasyonunun artmasının beklendiğini savunan Yetkin, "Bu koşullarda özellikle tarım ürünlerinde üretimin artırılmasına yönelik önlemleri içeren bir paket programın en kısa zamanda hazırlanması giderek önem kazanıyor" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tzd Genel Başkanı Yetkin Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement