Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım."Öncelikle Kosta Rika ile 10 Senelik Bir Süre... - Son Dakika
Ekonomi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım."Öncelikle Kosta Rika ile 10 Senelik Bir Süre...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım."Öncelikle Kosta Rika ile 10 Senelik Bir Süre...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kosta Rika ile 10 senelik bir süre içinde gündemde kalan hava ulaşım anlaşmasının bir an önce imzalanmasını ümit ettiğini bildirdi.

30.10.2012 17:16

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kosta Rika ile 10 senelik bir süre içinde gündemde kalan hava ulaşım anlaşmasının bir an önce imzalanmasını ümit ettiğini bildirdi.

Bakan Yıldırım, Kosta Rika Dışişleri Bakanı Enrique Castillo ile görüşmesi öncesinde yaptığı açıklamada, Karayipler ülkesi Kosta Rika Dışişleri Bakanı Castillo ve beraberindeki heyetin resmi ziyaret kapsamında kendisini ziyaret ettiğini belirtti.

Kosta Rika ile Türkiye'nin birbirine uzak olduğunu, ama Karayipler'deki ülkelerle Türkiye'nin ilişkilerinin özel bir yeri olduğunu ifade eden Yıldırım, Karayipler ülkesine daha önce bir ziyaret gerçekleştirdiğini, bu ziyarette Karayip ülkelerinin ekonomik işbirliği toplantısına katıldığını anlattı.

Yıldırım, "O sıralar Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliği söz konusuydu. Karayip ülkelerinden bu konuda destek istemiştik ve bu desteği bölge ülkeleri tamamı istisnasız verdi. Bu vesileyle Sayın Bakana teşekkür ediyorum" dedi.

Kosta Rika ile uluslararası konularda benzer fikirleri paylaştıklarını ifade eden Yıldırım, Kosta Rika ile ilişkilerin bugünkü düzeyinden çok daha ileriye taşınması gerektiğini dile getirdi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar doların altında olduğunu belirten Yıldırım, bu rakamın iki ülkenin potansiyelini yansıtmaktan uzak olduğunu, bu ziyaretin ve yapılacak ziyaretlerin iki ülke ilişkileri için yeni bir dönemin açılması olacağını kaydetti.

Yıldırım, "Öncelikle 10 senelik bir süre içinde gündemde kalan hava ulaşım anlaşmasının bir an önce imzalanmasını ümit ediyorum. sayın Bakandan, bu konuda destek beklediğimi ifade ediyorum" diye konuştu.

Ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesi için ulaşımın çok önemli olduğunu bildiren Yıldırım, hava ulaşım anlaşmasıyla Karayipler bölgesine direk uçuşların yapılabileceğini, böylece Kosta Rika-Türkiye arasındaki gidiş gelişin çok daha kolay hale geleceğini söyledi.

Konuk Bakan Castillo ise Kosta Rika'dan daha önce Türkiye'ye yapılan ziyaretlerde imzalanan anlaşmaların hayata geçirilmesi için bu ziyareti gerçekleştirdiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptıkları değerlendirmede, belli bir faaliyet programı konusunda hem fikir olduklarını anlatan Castillo, öncelikle havayolu taşımacılığı konusunda hizmet anlaşmasının görüşülmesinin başlanmasının gündeme geldiğini, Kosta Rika'da iki anlaşmanın onaylanması sürecinin bulunduğunu, yatırımların karşılıklı korunması ve teşvikine ilişkin anlaşma ile çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması, bu anlaşmaların onay sürecinin Kosta Rika'da tamamlanması gerektiğinin görüşüldüğünü kaydetti.

Gelecek yıl serbest ticaret anlaşmasının müzakere edilmesi konusunun da görüşüldüğünü ifade eden Castillo, Kosta Rika Uluslararası Ticaret Bakanlığı'nın fiziki olarak yeni bir anlaşma müzakeresine başlama konusunda bazı sorunların olduğunu, ancak ticaret hacminin geliştirilmesi gerektiğinin düşünüldüğünü kaydetti.

Türk şirketlerinin için Kosta Rika'da bazı fırsatların olduğunu dile getiren Castillo, serbest bölgelere Türk şirketlerin yatırım yapabileceklerini, fabrika kurabileceklerini söyledi.

Özellikle altyapı, yollar, barajlar ve telekomünikasyon alanların yabancı yatırımlar yapılabilecek alanlar olduğunu belirten Castillo, ekoturizmi konusunda Kosta Rika'nın öncü ülkelerden olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından Yıldırım ve Castillo, birbirine karşılıklı hediyeler verdiler.

Muhabir: Arife Yıldız Ünal

Yayıncı: Hamdi Ateş - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım.'Öncelikle Kosta Rika ile 10 Senelik Bir Süre... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement