TAMER TOĞANAŞ - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, alt yapı geçiş hakkı ile ilgili yaşanan karmaşayı ortadan kaldırmak için hazırlanan "tesis paylaşımı" yükümlülüğünün 1 Eylül 2013 tarihinde yürürlüğe gireceğini belirterek, "Yeni altyapı kuran işletmeciler, geçiş hakkı düzenlemesi uyarınca kendi kullanacakları kanal, boru veya göz gibi tesisatın iki katı kapasiteye sahip altyapı oluşturarak bunları başka işletmecilere kiralayabilecek. Böylece aynı sokak ve caddelerde mükerrer kazı yapılmasının önüne geçilmiş olacak" dedi.
Bakan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlığının çıkardığı geçiş hakkı düzenlemesinin ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından işletmecilere getirilen tesis paylaşımı yükümlülüğünün 1 Eylül 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceğini hatırlattı.
Söz konusu düzenleme ile sabit elektronik haberleşme altyapısı kurmaya ve işletmeye yetkili olan bütün işletmecilerin kablo geçirmek için kullandıkları mülkiyetlerindeki boru, kanal, göz gibi altyapı tesislerini BTK'nın belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde diğer işletmecilerle paylaşacaklarını ifade eden Yıldırım, uygulamayla kablo döşemek için yapılan ve vatandaşı rahatsız eden mükerrer kazıların da büyük oranda önleneceğini vurguladı. Yıldırım, düzenlemeyle ayrıca elektronik haberleşme sektöründe etkin ve sürdürülebilir rekabet ortamının tesisi, uygun fiyatlarla kaliteli hizmet sunulması ve yüksek hızlı genişbant altyapısının yaygınlaşmasının hedeflendiğini dile getirdi.
"Kaynaklarımızın boşa harcanmasını önleyecek"
Bakan Yıldırım, altyapı tesislerinin paylaşılmasındaki sorunlar nedeniyle her işletmeci tarafından kablo döşemek için aynı sokak ve caddelerde kazılar yapıldığına dikkat çekerek, şunları kaydetti:
"Bir işletmeci bir bölgeye internet hizmeti götürmek için cadde ve sokaklarda kazı yapıp kablo döşüyor. Kazı çalışmaları esnasında trafik aksıyor, iş makineleri gürültü yapıyor, o bölgede oturan insanlar rahatsız oluyor. Tam kazı çalışmaları bitiyor, aradan bir kaç ay geçtikten sonra bakıyorsunuz başka bir işletmeci gelip kendi kablolarını döşemek için yeni bir kazı çalışması başlatıyor. Bu şekilde yapılan kazılar nedeniyle hem insanımız mağdur ediliyor hem yeni asfaltlanmış yollar bozuluyor hem de kaynaklarımız boşa harcanmış oluyor. Yeni uygulama ülkemize hem ekonomik kazanç sağlayacak hem de vatandaşı rahatsız eden görüntülerin ortadan kalkmasını sağlayacak. "
"Öncelikle mevcut alt yapı kullanılacak"
Geçiş hakkı düzenlemesiyle paralel olarak altyapı tesislerinin paylaşılması konusunda yeni bir düzenleme yapıldığını belirten Yıldırım, şöyle devam etti:
"Bundan sonra bir işletmeci bir yere hizmet götüreceği zaman öncelikle BTK'nın internet sayfasına girerek altyapı kurulumu yapacağı bölgede başka bir işletmecinin altyapı tesisinin olup olmadığına bakacak. O bölgede mevcut bir altyapı varsa bu altyapıya sahip işletmeciden tesis paylaşımı talebinde bulunacak. Mevcut altyapıda tesis paylaşımı için müsait yer varsa kiralama yöntemiyle kendi kablolarını mevcut boru ve kanallardan geçirecek. Yeni altyapı kuran işletmeciler de geçiş hakkı düzenlemesi uyarınca kendi kullanacakları kanal, boru veya göz gibi tesisatın iki katı kapasiteye sahip bir altyapı oluşturarak bunları başka işletmecilere kiralayabilecek. Böylece aynı sokak ve caddelerde mükerrer kazı yapılmasının önüne geçilmiş olacak." - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?