DenizBank Üst Yöneticisi (CEO) Hakan Ateş, "Çıplak gerçek şu; Eski tür girişimcilik out, yeni tür girişimcilik yani, endüstri 4.0 in" dedi.
Ateş, Uludağ Ekonomi Zirvesinde, "Girişimcilik: Türkiye Ne Yapmalı?" konulu oturumda yaptığı konuşmada, dünyanın en önemli şirketlerinin 1950-60'da ömrünün 60 yıl olduğunu, şu anda 17-19 yıla indiğini, 2020 yılında da 3-4 yıla ineceğinin öngörüldüğünü söyledi.
Dünyanın en büyük ilk 500'ünde yer alan firmaların yüzde 75'inin 3-4 yıl sonra şu an ismi pek bilinmeyen firmalardan oluşacağının söylendiğini aktaran Ateş, "10 yıl önce piyasa değeri en yüksek 10 şirket arasında sadece 1 teknoloji şirketi varken bugün ilk 10'da 5 teknoloji şirketi var. Hepsi de en başta. Yine 10 yıl önce bu ilk 10 şirkette 5 enerji 3 banka varken şu anda 1 enerji, 1 banka var. Bu çarpıcı bir gelişme. Bunu bir kere bir not edelim. Çıplak gerçek şu: Eski tür girişimcilik out, yeni tür girişimcilik yani, endüstri 4.0 in." diye konuştu.
"Girişimciyi ve teknolojiyi destekleyen birçok program var"
Ateş, Google'ın eski üst yöneticisi Eric Schmidt'in, "Biz en tepedeki 5 firmadan çekinmiyoruz. Garajın bir köşesinde bir şeyler karıştıran, bir şeyler bulan girişimciler asıl korkulu rüyamız." diye bir açıklamasının bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
"Türkiye'de girişimcilik nerede? İstatistiklere göre her yıl kurulan şirketlerin yüzde 13'ü girişimci ve bunların yüzde 70'i de hayatlarına bir yıldan uzun süre devam edebiliyor. Girişimci şirketlerin yarısı son 5 yıl içinde kurulmuş. Girişimciyi ve teknolojiyi destekleyen birçok program var. AB fonları, TÜBİTAK, Ekonomi Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kredi Garanti Fonu, KOSGEB destekleri...
Türkiye'deki Ar-Ge harcamaları 21 milyar lira olmuş 2015'te. Bir önceki yıla göre yüzde 15 artmış ve GSMH'daki payı yüzde 1,1. Ancak diğer ülkelere baktığımızda OECD ülkelerindeki payı yüzde 2,4, Güney Kore 4,2, Çin'in 8 trilyon dolarlık ekonomisinden ayırdığı pay yüzde 2,1. Çok büyük paralar. ABD'de 17 trilyon dolarlık ekonominin yüzde 2,8'i, Almanya'da yine 4 trilyon dolarlık ekonominin yüzde 2,9'u."
"Hayal ettiğin sürece başarıları yakalayabilirsin"
İnsanın çok değerli olduğunu vurgulayan Ateş, şöyle konuştu:
"Bırakın özgür düşünsün. Hatta çok genç çocuk yaşlardan itibaren, 7'li, 8'li yaşlardan itibaren bırakın hata yapsın. Her şeyi bir sünger gibi sizden emip, sizlerden aldığını aynen sizlere iade etmesi değil, onların da yaratacağına izin verin. Hayal ettiğin sürece başarıları yakalayabilirsin. Hata da yapabilirsiniz bu yolda. Mesela Finlandiya, Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Raporu (PİSA) en yüksek notları alıyor. Maalesef ki biz çok gerilerdeyiz. Demek ki bir yanlışlık var eğitim sistemimizde. Para bulup ayırıyor hükümetimiz. Ama önemli olan zihniyet. Önce genç yaratıcı insana yol açmak, yol vermek lazım ve dünyada neler olduğunu izlemek lazım."
Son Dakika › Ekonomi › Uludağ Ekonomi Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?