Uluslararası Tedarik Zinciri Zirvesi 2013 - Son Dakika
Ekonomi

Uluslararası Tedarik Zinciri Zirvesi 2013

Ekonomi Bakan Yardımcısı Sever: "Lojistik, günümüzde pazara giriş stratejilerinin belirlenmesinde, üretim ve ihracat fiyatlarının tespitinde, küresel ticaretteki rekabet savaşının kazanılmasında başlı başına bir politika aracı durumuna gelmiştir"

26.09.2013 16:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, "Lojistik, günümüzde pazara giriş stratejilerinin belirlenmesinde, üretim ve ihracat fiyatlarının tespitinde, küresel ticaretteki rekabet savaşının kazanılmasında başlı başına bir politika aracı durumuna gelmiştir" dedi.

Ulusal ve uluslararası 150 küresel şirketin katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirilen Uluslararası Tedarik Zinciri Zirvesi (ISCSI) 2013'e katılan Sever, lojistik sektörünün küresel rekabette anahtarı konumuna geldiğini belirterek, "2011 yılında başlayan Suriye'deki iç savaş nedeniyle Suriye transit geçişleri kapanmadan önce bakanlığımız inisiyatifiyle çalışmalar başlatarak Mısır üzerinden Körfez ülkelerine ulaşımı sağlayan Türkiye-Mısır-Körfez Ro-Ro hattını açtık" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmak için lojistiğin büyük önem kazandığını aktaran Sever, şunları anlattı:

"Üretim tek başına yeterli değildir. Lojistik günümüzde pazara giriş stratejilerinin belirlenmesinde, üretim ve ihracat fiyatlarının tespitinde, küresel ticaretteki rekabet savaşının kazanılmasında başlı başına bir politika aracı durumuna gelmiştir. Türkiye'nin 2023 yılı hedefleri çok net bir şekilde belirlendi. Bunun için ekonominin tüm paydaşlarının uyum içinde hareket etmesi, üretim, ihracat, ithalat ve özellikle lojistik sektörleri arasındaki koordinasyonun eksiksiz bir şekilde tesis edilmesi gerekiyor. Yurt içindeki lojistik yapılanması tesis edilirken, zincirin yurt dışı halkalarının da oluşturulması gerekiyor."

"Yurt dışında lojistik merkezlerin kurulması için çalışıyoruz"

Ekonomi Bakanlığı olarak yurt dışında lojistik merkezleri kurma çalışmaları yürüttüklerini anımsatan Sever, Çin, Rusya, ABD, Brezilya ve Sahraaltı Afrika'da lojistik merkezler kurulması amacıyla çalışmalar başlattıklarını ve yine Bakanlık tarafından, ihracatçılara yeni ihracat güzergahları oluşturulması yönündeki çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.

Sever, Rusya'nın Karadeniz'deki limanlarında yaşanan kapasite sorunları tespit edilir edilmez çalışmalara başlandığını, Gürcistan üzerinden Rusya'ya ve devamında Orta Asya'ya ulaşacak yeni bir hat oluşturulduğunu aktararak, "Avrupa'ya yönelik ihracatımızda Tuna Nehri'nin sunduğu avantajlardan yararlanmamıza imkan sağlayacak projede önemli aşamalar kaydedilmiştir. Diğer taraftan, başta bazı AB ülkeleri olmak üzere pek çok ülke tarafından uygulanmakta olan karayolu taşımacılığındaki kota kısıtlamalarının kaldırılması için başlattığımız girişimleri devam ettirmekteyiz" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Uluslararası Tedarik Zinciri Zirvesi 2013 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement