Üsküdar Üniversitesi, kariyer testi ile üniversiteli adaylara yol gösteriyor - Son Dakika
Ekonomi

Üsküdar Üniversitesi, kariyer testi ile üniversiteli adaylara yol gösteriyor

Üsküdar Üniversitesi, kariyer testi ile üniversiteli adaylara yol gösteriyor

Üsküdar Üniversitesi, internet üzerinden uygulanan kariyer testi ile üniversiteli adaylara meslek seçimi konusunda yardımcı oluyor.

24.04.2023 12:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üsküdar Üniversitesi, internet üzerinden uygulanan kariyer testi ile üniversiteli adaylara meslek seçimi konusunda yardımcı oluyor.

Üsküdar Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, 2015'ten bu yana uygulanan kariyer testi ile kararsız olan adaylar, kendi yetenek ve ilgileri doğrultusunda başarılı olabileceği alanları belirleyebilirken, karar vermiş olanlara da o mesleğin kendine ne kadar uygun olup olmadığını test etme imkanı sunuluyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş, kariyer testinin önemini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Her yıl üniversite sınavına giren aday sayısının yaklaşık yüzde 20'si daha önce üniversiteye yerleşmiş, bir üniversiteyi bitirmiş ya da üniversiteden kaydını sildirmiş öğrencilerden oluşuyor. Kişilik özelliklerimize, ilgilerimize, yeteneklerimize uygun olmayan meslek seçimleri sonucu pişmanlık yaşayan öğrenciler, tekrardan sınava hazırlanarak kendileri için daha uygun olan bölümü bulmaya çalışıyorlar."

Tözeniş, 2022 YKS'ye giren öğrencilerin sadece yüzde 59'unun ilk 5 tercihinden birine yerleştiğine dikkati çekerek, "Bu öğrenciler belki ilk sıralara kendi hayallerini yazdılar ya da yakın çevrelerinin hayallerini gerçekleştirdiler. Kalan yüzdelikteki öğrenciler ise belki istedikleri bölümlere yerleştiler ama belki de sadece bir üniversiteye kayıt olmak için istemedikleri bölümleri yazdılar." değerlendirmesinde bulundu.

"Holland Meslek Tercihi Puanlama Cetveli" olarak da bilinen kariyer testinin 90 sorudan oluştuğunu aktaran Tözeniş, "Adayların sorulara verdiği 'hoşlanırım' ya da 'hoşlanmam' yanıtı adayların kişilik tipini ortaya çıkarıyor. 'Gerçekçi', 'Araştırıcı', 'Artistik', 'Sosyal', 'Girişimci' ve 'Geleneksel' olarak belirlenen tiplerin belirgin özelliklerinin öne çıktığı kariyer testinde bu tiplere uygun etkinlikler ve tipik meslekler anlatılıyor." ifadelerini kullandı.

Üsküdar Üniversitesi, her yıl olduğu gibi 2023'te de aday öğrencilere aldıkları puanlara göre, doğru bölümleri tercih etmeleri için uzman rehberler eşliğinde hizmet verecek. Temmuz ayında gerçekleşmesi beklenen tercih günleri kapsamında adaylar merak ettikleri her şeyi öğrenebiliyor, kariyer testinin sonuçlarını uzmanlarla birlikte yorumluyor ve akademik kadro ile bir araya gelebiliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Üsküdar Üniversitesi, kariyer testi ile üniversiteli adaylara yol gösteriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement