Yerli Malı Belgesi Lansmanı - Son Dakika
Ekonomi

Yerli Malı Belgesi Lansmanı

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "Artık bir malın hangi oranda yurtiçinde üretildiğini hesaplayıp, yerli malı olup olmadığını belirleyebileceğiz.

17.01.2015 15:07

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Artık bir malın hangi oranda yurtiçinde üretildiğini hesaplayıp, yerli malı olup olmadığını belirleyebileceğiz. Bir sanayi ürünün, yerli malı olarak kabul edilebilmesi için ürünün yerli katkı oranının en az yüzde 51 olması gerekecek" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TOBB tarafından "Hedefimiz üretim ve teknoloji üssü bir Türkiye inşa etmek" sloganıyla gerçekleştirilen Yerli Malı Belgesi lansmanına katıldı.

Lansmanda konuşan Hisarcıklıoğlu, bu konunun 18 yıldır Türk sanayicileri ve KOBİ'lerinin beklediği bir hayalin lansmanını gerçekleştirdiklerini belirterek, Türkiye ve sanayiciler için hayırlı olacak bir sürecin başladığını kaydetti.

Bugüne kadar Türkiye'deki sanayicilerin, kamu idaresinin kendi yaptığı ihalelerde milli şirketlere destek ve öncelik vermemesinden şikayet ettiklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

"Artık bir kamu kurumu, mal alımı yaparken, pahalı da olsa önce kendi ülkesinin, şirketinin, ürettiği malı tercih ediyor. Böylece kendi KOBİ'lerinin büyümesini sağlıyor. Zira KOBİ'lerin en önemli sorunu pazara erişememek. Ülke olarak bu alanda çok uzun süre geride kaldık. Biz kamu alımlarında yabancı ürünlere kucak açtığımız için kendi KOBİ'lerimizi değil, yabancı ülkelerin şirketlerini desteklemiş oluyoruz. 'Böyle devam edersek, yarının küresel şirketleri, Anadolu'nun KOBİ'leri içinden çıkmaz' diyorduk. Biz de bugün olduğu gibi yarın da sanayide ve ihracatta ithalata bağımlılığını konuşup duruyorduk. Oysa bakın KOBİ'lerimizin ekonomi için ne kadar önemli olduğuna dair tek bir örnek vereyim. İhracatın yüzde 59'unu,   ithalatın ise sadece yüzde 40'ını KOBİ'ler yapıyor. Demek ki dış ticaret açığının da çözümü KOBİ'lerdedir."

Hisarcıklıoğlu, kamu ihalelerinde, yerli üretime yüzde 15 fiyat avantajı uygulanması kararının, 2002 yılında başladığını ama çeşitli bürokratik zorluklar nedeniyle bu uygulamanın hayata geçemediğini anlatarak, "3 defa Başbakanlık genelgesi çıktı. Ama kamu mal alım ihalelerinin yüzde 93'ünde, bu düzenleme işletilemedi. İşte buradaki sıkıntıyı aşmak ve yerli üretime destek vermek için Bakanımız  Fikri Işık'ın liderliğinde, çok önemli bir çalışma gerçekleştirdik. Artık bir malın, hangi oranda yurtiçinde üretildiğini hesaplayıp, yerli malı olup olmadığını belirleyebileceğiz. Bir sanayi ürünün, yerli malı olarak kabul edilebilmesi için ürünün yerli katkı oranının en az yüzde 51 olması gerekecek" diye konuştu.

Üretici firmanın önce bir mali müşavir ve eksper belirleyeceğini sonra Bakanlığın belirlediği hesap cetveline uygun olarak yerli katkı oranını hesaplayacağını, bu hesabın teknik yönden eksper tarafından, mali yönden ise mali müşavir tarafından tetkik edilip, uygunsa onaylanacağını aktaran Hisarcıklıoğlu, ilgili oda veya borsanın, hazırlanan tüm bilgi ve belgelerin mevzuata uygunluğunu kontrol edeceğini ve uygun bulursa Yerli Malı Belgesi'ni düzenleyip, üreticiye teslim edileceğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, orta ve yüksek teknolojili ürünleri belirleyip onlara destek verebileceklerini vurgulayarak, "Yani artık körlemesine atış yapmayacağız, nokta hedefi belirleyip nişan alacağız. Hem milli sanayimiz hem de KOBİ'lerimiz için yeni gelişme fırsatları doğacak. Cari açığın azaltılmasının, daha sağlıklı ve istikrarlı büyümenin yolu da KOBİ'lerimizin ve sanayimizin güçlenmesinden geçer" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Yerli Malı Belgesi Lansmanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement