Yimpaş, 'Kár Payı' Diye Topladı, Faizle Borç Verdi - Son Dakika
Ekonomi

Yimpaş, 'Kár Payı' Diye Topladı, Faizle Borç Verdi

Yimpaş, \'Kár Payı\' Diye Topladı, Faizle Borç Verdi

Özellikle Yurtdışındaki Vatandaşlardan Kár Payı Ortaklığı İlkesine Göre Para Toplayan Yimpaş'ın Kendisine Bağlı Şirketlere Borç Verirken Faiz Uyguladığı Ortaya Çıktı.

27.05.2007 01:32

Özellikle yurtdışındaki vatandaşlardan kár payı ortaklığı ilkesine göre para toplayan Yimpaş’ın kendisine bağlı şirketlere borç verirken faiz uyguladığı ortaya çıktı. Yimpaş ve bağlı şirketleri arasındaki borç sözleşmelerinde Alman Markı’na yüzde 5-8.25 arası faiz uygulandı.

YURTDIŞINDAKİ vatandaşlardan, "Faiz haramdır" propagandasıyla kár payı vaadiyle para toplayan Yimpaş’ın, kendisine bağlı şirketlere borç verirken faiz uyguladığı ortaya çıktı. Yimpaş, kendisine bağlı bir şirketle yaptığı 10 milyon Alman Markını (DM) aşan çeşitli sözleşmelerde Alman Mark’ına yüzde 5-8.25 arası faiz (Zinsen) aldı. Hürriyet’in ele geçirdiği sözleşmelerde, Yimpaş, Main Komisyonculuk, Yimpaş Import, Firma GIV, Firma Intdata ile borç alış verişi yaptı. Bu sözleşmelerde kár payı değil, faiz uygulamasına gidildi. Yimpaş Genel Müdürü olarak sözleşmelerde borç veren tarafı Faik Gürler temsil etti. Mail Komisyonculuk ve Firma Intdata şirketlerinin genel müdürlüğünü de yürüten Gürler bu firmalarla yapılan milyonlarca mark’lık sözleşmelere, her iki tarafı temsilen imza attı.

"ZİNSEN" ORANLARI:

Almanya’daki şirketler arasındaki ilişki olduğundan Almanca yazılan, "Darlehensvertag" (Borç sözleşmesi) başlıklı ve borç için herhangi bir güvenliğin (teminatın)söz konusu edilmediği sözleşmelerde borç miktarları, borcun başlangıç ve bitim tarihlerinden sonra, "Zinbvereinbarung" başlığı altında faiz anlaşması ile ilgili iki madde yer alıyor. Bu maddelerin birincisinde faizin (Zinsen) oranı, ikincisinde ise bitiş tarihi yer alıyor. Sözleşmelerde küçük rakamlarda yüzde 5 faiz uygulandığı görülürken, 1 milyon 800 bin DM için yüz de 6, 3 milyon 100 DM için yüzde 5, 3 milyon 500 bin DM için de yüzde 8.25 faiz alınması için imzalar atılmış.

Yimpaş’ta zamanaşımına sadece 1 ay zaman kaldı

INTERPOL tarafından difüzyonla aranan Yimpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar ve 10 yöneticisi hakkında Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet iddiasıyla verilen ve Yargıtay’da incelemesi süren 2’şer yıl hapis ve 10’bin YTL’lik para cezasında zaman aşımına 1 ay kaldı. Bir grup Yimpaşzedenin avukatı Acun Papakçı, Yargıtay 7’inci Ceza Dairesi’ne dilekçeyle başvurarak, "Dosyada her geçen gün 17 Ağustos Depremi davalarında olduğu gibi ’gizli af’ gerçekleşeceğinden korkulmaktadır" dedi. Dilekçede Dursun Uyar’ın Sermaye Piyasası Kanunu, Ticaret Kanunu, Bankalar Kanunu, Borçlar Kanunu ve Ceza Kanununun açık hükümlerine aykırı davranarak binlerce kişiden milyarlarca mark topladığı, bu faaliyetler yüzünden hakkında açılan davaların çoğunun ’Rahşan Affı’ ile ertelendiği hatırlatıldı. 11 sanığın, izinsiz halka arz ve aracılık faaliyetinden Yozgat Asliye Ceza Mahkemesi tarafından hapis ve para cezasına çarptırıldığı kaydedilen dilekçede, Uyar hakkında Almanya’da da nitelikli dolandırıcılıktan tutuklama kararı çıkartıldığı, ’ Türkiye dışında tüm dünyada’ Interpol tarafından arandığı anlatıldı.

Uyar’a Amasya’da gözaltı

YİMPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar, Amasya’da polis tarafından gözaltına alındı. Yaklaşık 2.5 saat gözaltında tutulan Dursun Uyar, savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Hakkında çeşitli suçlardan dava açılmış bulunan Yimpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar, dün sabah saatlerinde, Amasya Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Aranan Şahıslar Büro Amirliği’ne bağlı ekipler tarafından gözaltına alındı. Daha sonra serbest bırakılan Uyar’ın neden gözaltına alındığına ilişkin açıklama yapılmadı. Dursun Uyar serbest bırakıldıktan kısa süre sonra Amasya’dan ayrıldı. Almanya Mannheim Savcılığı, Yimpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar hakkında 8 Şubat 2005 tarihinde ’kara para aklama’ ve ’nitelikli dolandırıcılık’ suçundan soruşturma açılmıştı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Yimpaş, 'Kár Payı' Diye Topladı, Faizle Borç Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement