Yozgat'ın Sorgun ilçesinde Araplı fasulyesi hasada başladı - Son Dakika
Ekonomi

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde Araplı fasulyesi hasada başladı

Yozgat\'ın Sorgun ilçesinde Araplı fasulyesi hasada başladı

Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Araplı kasabasında yetiştirilen ve asırlık ata tohumuyla üretilen Araplı fasulyesi hasat edilmeye başlandı. Doğal ve organik şekilde yetiştirilen fasulye, kılçıksız olması ve kendine özgü lezzetiyle İç Anadolu'da rağbet görüyor. Haftalık 10 ton ürün elde edilen fasulye, Sorgun ilçesinde Perşembe günleri 40-50 lira arasında satışa sunuluyor. Araplı fasulyesi, lezzetiyle fark yaratması ve gurbetçi vatandaşlar tarafından büyük ilgi görmesiyle de adından söz ettiriyor.

17.08.2023 10:38

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde 'Araplı fasulyesi' olarak bilinen ve asırlık ata tohumuyla yetiştirilen yeşil fasulyenin üreticileri hasada başladı.

Sorgun ilçesine bağlı Araplı kasabasında tamamen doğal ve organik şekilde yetiştirilen taze fasulye tezgahlarda yerini aldı. Araplı'nın bereketli topraklarında üretimi yapılan fasulyenin kılçıksız olması ve kendine özgü lezzetiyle İç Anadolu'da birçok ilden rağbet görüyor. Yaklaşık 2 bin dönüm alana ekimi yapılan fasulye hasadından haftalık 10 ton ürün elde ediliyor. Araplı fasulyesi Sorgun ilçesinde Perşembe günleri kilogramı 40-50 lira arasında satışa sunuluyor.

Lezzetiyle fark oluşturan Araplı fasulyesi ünüyle de adından söz ettiriyor. Yaz aylarında ilçeye gelen gurbetçi vatandaşlarda yeşil fasulyeye büyük ilgi gösteriyor.

Araplı kasabasında 25 yıldır ata tohumuyla fasulye üreten Lokman Atıl, "Yozgat'ın bilinen en meşhur fasulyesi Araplı kasabamızda yetiştirilir. Buna biz 'Ayşe kadın' fasulyede diyoruz, ata tohumudur. Herhangi bir kimyasala maruz kalmadan yıllardır bu bölgede üretim yapıyoruz. 2 dönüme yakın bir alana sahip, bu fasulyeler Çarşamba günü hasat edilir ve pazarlarda müşteriye sunulur. Gurbette yaşayan vatandaşlarımızda özellikle Araplı fasulyesi almadan gitmez. Fasulyemizi farklı kılan hiçbir şekilde kimyasal gübre veya ilaç kullanılmamasıdır. Sadece ata tohumuyla doğal olarak yetiştiriliyor. Kilogramı 40 ila 50 lira arasında satılıyor" dedi. - YOZGAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Yozgat'ın Sorgun ilçesinde Araplı fasulyesi hasada başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement