Yurt İçi Piyasalar, Merkez Bankası Sunumuna Odaklandı - Son Dakika
Son Dakika Logo

Yurt İçi Piyasalar, Merkez Bankası Sunumuna Odaklandı

Yurt İçi Piyasalar, Merkez Bankası Sunumuna Odaklandı
24.12.2013 09:14  Güncelleme: 09:38

Negatif yönde ayrışan yur tiçi piyasalar, bugün TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın 2014 Yılı Para ve Kur Politikası sunumuna odaklandı.

Küresel piyasalarda, Noel haftasında genel olarak pozitif görünüm korunurken, negatif yönde ayrışan yur tiçi piyasalar bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın "2014 Yılı Para ve Kur Politikası" sunumuna odaklandı.

Piyasalarda Noel haftası dolayısıyla piyasaların açık olduğu günlerde de işlem hacminin ve volatilitenin düştüğü dikkati çekerken, bugünden itibaren dünya genelinde resmi tatillerin de başlayacak olması haftanın tamamına ilişkin önemli trend hareketleri olacağı beklentilerini azaltıyor. Bugün Avrupa'nın önde gelen piyasalarının resmi tatil nedeniyle kapalı olacağını ve ABD başta olmak üzere birçok önemli piyasada da yarım gün işlem yapılacağını belirten analistler, hareketliliğin sınırlı kalabileceğini tahmin ediyor.

Dün ABD'de Dow Jones endeksi günü yüzde 0,45 oranında yükselişle 16.295 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,53, Nasdaq bileşik endeksi ise yüzde 1,08 oranında yükseliş kaydetti. ABD'de bugün dayanıklı mal siparişleri ve yeni konut satışları verisi açıklanacak.

Avrupa tarafında da genel olarak pozitif görünüm piyasalardaki hakimiyetini koruyor. Almanya'da DAX endeksi dün yüzde 0,94 oranında yükseliş kaydederken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,51, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,09 oranında değer kazandı. Bugün Almanya, Fransa ve İngiltere gibi önemli piyasalarda Noel tatillerinin başladığını hatırlatan analistler, açık olan piyasalarda da yatay bir seyrin izlenebileceğini tahmin ediyor.

Yurt içi piyasalarda ise gelişmiş ülke piyasalarından negatif ayrışma, İstanbul merkezli operasyonun ardından gelişmekte olan ülke piyasalarından da negatif ayrışma noktasına geldi. Dün dolar/TL paritesi 2,09 seviyesinin üzerinde seyrederken, gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 9,91'e kadar yükseldi. BIST 100 endeksi ise genele yayılan satışların etkisiyle 68.000 puanın altına geriledikten sonra günü bu seviyenin hemen üzerinde tamamladı. Analistler, bugün TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın "2014 Yılı Para ve Kur Politikası" sunumunu ve yapılacak açıklamaların takip edileceğini belirterek, dolar/TL'nin uzun vadeli direnç, BIST 100 endeksinin de uzun vadeli destek seviyelerine yakın olması nedeniyle gelmesi muhtemel tepki alışlarının gücünün yön üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, TCMB "2014 Yılı Para ve Kur Politikası" sunumu

14.00 Türkiye, 17 Aralık PPK özeti

15.30 ABD, kasım ayı dayanıklı mal siparişleri

17.00 ABD, kasım ayı yeni ev satışları - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Yurt İçi Piyasalar, Merkez Bankası Sunumuna Odaklandı - Son Dakika


Advertisement