Zeytinyağında "Yok Yılı"Na Rağmen Yüksek Rekolte - Son Dakika
Ekonomi

Zeytinyağında "Yok Yılı"Na Rağmen Yüksek Rekolte

Zeytinyağında "Yok Yılı"Na Rağmen Yüksek Rekolte

UZZK'nın yaptığı tahmine göre, 2013 2014 sezonunda rekolte, zeytinyağında 130 bin ton, zeytinde 410 bin ton olacak Zeytinyağında bu yıl rekolte beklentisi, "yok yılı" ortalamasını ikiye katlandı UZZK Başkanı Tan: "Suriye'den kaçak yolla giren zeytinyağı fiyatlar üzerinde baskı yarattı, maliyet fiyatına yağ ihracatı yapıldı"

26.09.2013 14:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlanan teşviklerle zeytin ağacı varlığını hızla artıran Türkiye, zeytinyağı ve sofralık zeytin üretiminde rekor rakamlara ulaşmaya başladı. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'ne (UZZK) bağlı tespit heyetinin yaptığı 2013-2014 sezon tahminine göre zeytinyağında 130 bin, sofralık zeytinde 410 bin ton üretim bekleniyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından rekolte tahmini için yetki verilen UZZK tarafından oluşturulan rekolte tespit heyeti, tahmin çalışması sonuçlarını basın toplantısıyla açıkladı.

UZZK Başkanı Mustafa Tan, ülke genelinde 41 ilde yapılan çalışma sonucu, meyve veren 136 bin 750 ağaçtan ortalama 7,6 kilogram verimle 410 bin 162 ton sofralık zeytin, 130 bin ton zeytinyağı üretileceğinin tahmin edildiğini belirtti.

Bu rekoltenin yok yılı olmasına rağmen çok yüksek olduğunu, 72 bin tonluk yok yılı ortalamasının ikiye katlandığını belirten Tan, geçen yıl da var yılında 201 bin tonla rekor kırıldığını hatırlattı.

Bu yıl üretimin Türkiye'nin iç tüketimi ve ihracatına yetecek seviyede olduğunu dile getiren Tan, "Bu rekolte, geçen yılların var yılı rekoltesidir. Ürün arzı yönünde tedirgin olacak bir durum yok" dedi.

Türkiye'nin ağaç sayısını 100 milyondan 160 milyona çıktığını, dünyada üretimini bu kadar hızla artıran başka bir ülkenin bulunmadığını söyleyen Tan, yüksek rekoltenin pazarda iyi kullanılamadığını savundu.

En büyük üretici İspanya'nın yaşadığı kuraklık nedeniyle dünya pazarında büyük zeytinyağı açığı yaşandığını, elinde stoklarla birlikte 240 bin ton yağı bulunan Türkiye'nin ise ihracatının yüzde 70'ini dökme olarak ihraç ederek önemli bir fırsatı teptiğini ileri süren Tan, şöyle konuştu:

"İspanya, İtalya gibi üreticilerin tam kapımızı çalmaları gereken bir sezonu yaşadık. Ancak bunu maalesef kullanamadık. Evet ihracatımız çok arttı ama ortalama 2,9 dolar yani yaklaşık 5,8 liraya yağ sattık. 1 litre zeytinyağının maliyeti zaten 5,5 lira. Yani maliyet fiyatına yağ sattık. Bunda Suriye'den kaçak yollarla giren ve ne kadar olduğunu tahmin edemediğimiz yağın önemli payı var. Suriye'den giren yağ, fiyatlar üzerinde baskı yarattı. Fiyatın düşmesine bazı ihracatçıların Dahilde İşleme Rejimi kapsamında zeytinyağı ithalatı yapılması taleplerini gündeme getirmesinin de etkisi oldu. Suriye'den gelen yağdan pek çok kişi istifade etti. Kaçak yağ girişine önlem alınmazsa zeytinyağı üreticisini zor günler bekliyor."

Zeytinyağı ihracatında doğru bir politika izlenemediğini, zeytinyağının maliyet fiyatına başka ülkelere satılması yerine iç piyasada tüketilmesinin daha doğru olacağını belirten Tan, UZZK olarak zeytinyağı tüketiminin artırılması için bir tanıtım kampanyası yapacaklarını ifade etti.

"Kamu spotu engellendi"

Uluslararası Zeytinyağı Konseyi'nden bu konuda mali destek sağladıklarını anlatan Tan, ünlü sanatçılar ve siyasetçilerin dahil olacağı, ulusal televizyon kanallarında yayınlanacak programlar düzenleyeceklerini söyledi.

Tan, zeytinyağı tüketimine dikkat çekmek için Kamu Spotu kuşağında yayınlanmak üzere film hazırlama çalışmalarının ise bitkisel yağ lobisi tarafından engellendiğini iddia ederek, "Böyle bir filmin haksız rekabet yaratacağını iddia ettiler. Tüm dünyada zeytinyağı tüketimi kamu sağlığını doğrudan ilgilendirdiğini gerekçesiyle teşvik edilirken biz bir üretici ülke olarak bunu yapamıyoruz" dedi. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Zeytinyağında 'Yok Yılı'Na Rağmen Yüksek Rekolte - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement