Otomotivde Ötv Artışı Olacak Mı? - Son Dakika
Finans

Otomotivde Ötv Artışı Olacak Mı?

Otomotivde Ötv Artışı Olacak Mı?

TOFAŞ CEO`su Kamil Başaran, Hafif ticaride iyileştirme bekliyoruz dedi

23.07.2012 09:00

Otomotivde vergi artışı olmayacağı kanısında olduklarını belirten TOFAŞ CEO'su Kamil Başaran, Hafif ticaride iyileştirme bekliyoruz dedi.

Yılın ilk altı ayında hafif ticari otomobil satışlarındaki düşüşün ana nedenlerinden birinin, geçen yılın son çeyreğinde yapılan yüzde 5'lik ÖTV artışı olduğuna dikkat çeken Tofaş CEO'su Kamil Başaran, otomobil ve hafif ticari araçta yeni ÖTV artışı yaşanmayacağını söyledi.

DÖVİZ KURLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

BANKA FAİZLERİNDEKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Bundan sonraki süreçte sektöre yeni yük getirecek vergi artışı gibi uygulamaların kamu tarafından tercih edilmeyeceğini, bu izlenime, kamu otoritesi ile gerçekleştirdikleri görüşmelerden sonra vardıklarını ifade eden Başaran, "Pazar daraldı. Dolayısıyla ben ÖTV'yi arttırmanın ötesinde sektörü canlı tutup, ihracatı ayakta tutacak, dış ticaret açığına katma değer sağlayacak daha farklı uygulamaların yapılacağı hissiyatı içindeyim.

Sektörde hafif ticari araçta yetkinliklerimizin, kabiliyetimizin, rekabetimizin olduğu ve dünyanın her kıtasına ihracat yapan bu ülkede bunun daha ileriye itilmesi gerekiyor. Hükümetimiz de bu konuda son derece duyarlı. Onlardan aldığımız geri beslemelerde de otomotivde bir vergi artışı yapılmayacağı kanısı oluşuyor' dedi. Başaran, hafif ticari araçlara ilişkin ÖTV'nin düşürülmesi konusunda bir aksiyon ve iyileştirme beklediklerini belirtti.

Pazar 800 binlerde olacak

Başaran, bu yıl ekonomideki büyüme hızının yavaşlaması ve ÖTV artışının ötelenen etkisiyle toplam pazarın 750-800 bin adet seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini belirterek, "İlk 6 aylık döneme bakınca, binek otomobil pazarının yılı 525-560 bin adet arasında kapatacağını gösteriyor. İlk 6 ayın temposuna göre hafif ticari araç satışları, 225-240 bin adet aralığında bir pazar gösteriyor. İkinci yarıda pazardaki trend yukarı doğru olursa, 800 binli adetlere doğru gideceğini düşünüyoruz" dedi.

Euro bölgesindeki ihracatta sıkıntı olduğu kaydeden Başaran, "Tofaş olarak geçen yılın sonunda üretim yaptığımız marka sayısını Opel ve Vauxhall ile 5'e çıkardık. Böylece Avrupa'daki önemli ihracat pazarlarımıza Almanya ve İngiltere'yi dahil ederek riski dağıttık. Bunun sonucu olarak her ne kadar ilk 6 ayda kısmi olarak bir ihracat daralmamız varsa da yılın ikinci yarısında sanki 2011 yılının ihracat rakamlarını tam anlamıyla karşılayacağız. Bu rakamda 180 bin araç civarında olacak. Ayrıca Opel için yaptığımız Combo üretimi ve bundan sonra gerçekleştireceğimiz ABD'ye yönelik ihracat çalışmalarımızla birlikte farklılık yaratacağız' dedi.

35 bin Linea satacak Fiat markası ile ilk 6 ayda toplam pazardan yüzde 13,1 pay aldıklarını ifade eden Başaran nisan sonunda yeni Fiat Linea'yı pazara sunduklarını anımsattı. Yeni Linea ile birlikte toplam Linea satışlarının ilk 6 ayda 15 bin 826 adede ulaştığını kaydeden Başaran, aracın Türkiye'nin en fazla satan otomobili konumunda olduğunu söyledi. Başaran, "Yılın tamamında 30-35 bin Linea satışı olacak. Yılı pazardan yüzde 14-15 pay alarak kapatmayı hedefliyoruz' dedi.

Maserati gelmeden 2 sipariş aldı

FerMas, Maserati GranTurismo model ailesinin en güçlü versiyonu olarak dikkat çeken 460 BG'lik Maserati GranTurismo Sport'u ülkemizde satışa sundu. 5 yılda dünya çapında 15 bin adetten fazla satılan Maserati GranTurismo 317 bin eurodan başlayan fiyatla satılacak. FerMas Satış ve Pazarlama Müdürü Ferhat Albayrak, ilk 6 ayında 8 Maserati sattıklarını vurgularken GranTurismo Sport'tan 2 sipariş aldıklarını da açıkladı.

Albayrak yıl sonuna kadar 20 adet Maserati satışı hedeflediklerini söyledi. GranTurismo Sport'un kaputu altında görev yapan 460 HP güç ve 520 Nm tork üreten 4.7 litrelik V8 motor, 6 ileri vitesli 2 ayrı otomatik şanzıman ile kombine edilebiliyor. Araç 0-100 km/s hızlanmasını 4.7 sn'de tamamlarken, 300 km/s'lik maksimum hıza erişebiliyor.

Peugeot 301 yüzünü gösterdi

Peugeot'nun yeni sedanı 301 yüzünü gösterdi. 1 Kasım'dan itibaren Türkiye'de, daha sonra Orta ve Doğu Avrupa, Rusya, Ukrayna, Yunanistan, Mağrip ülkeleri, Ortadoğu, Körfez ve Afrika ülkeleri, bazı Güney Amerika ülkeleri ve Çin'de satışa sunulacak aracın halka yönelik dünya prömiyeri kasımdaki İstanbul Auto Show Fuarı'nda gerçekleştirilecek. 4.4 m uzunluğundaki aracın bagaj hacmi ise 640 litre.

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri

Kaynak: Milliyet.com.tr

Son Dakika Finans Otomotivde Ötv Artışı Olacak Mı? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement