100 Yıllık Dede Mesleğini Sürdürme Çabası - Son Dakika
Güncel

100 Yıllık Dede Mesleğini Sürdürme Çabası

100 Yıllık Dede Mesleğini Sürdürme Çabası

Samsun'un Çarşamba ilçesinde Gülaçtı ailesi, teknolojiye yenik düşen 100 yıllık dede mesleği süpürgeciliği sürdürmeye çalışıyor

17.10.2013 11:33

YAŞAR KARAMAN - Çarşamba ilçesinde, teknoloji karşısında kullanım alanı daralan süpürgecilik, dede mesleği olarak yaşatılmaya çalışılıyor.

Çay Mahallesi Donurlu Sokak'ta ikamet eden 59 yaşındaki Nihat Gülaçtı, AA muhabirine, süpürgeciliğin 100 yıllık dede mesleği olduğunu söyledi.

Süpürgeciliği çocuk yaşlarda babasından öğrenerek, eşi Makbule Gülaçtı ve komşularının yardımıyla devam ettirdiğini belirten 5 çocuk babası Gülaçtı, çocuklarını dede mesleğinden kazandığı parayla okuttuğunu anlattı.

Mesleğinden eskiden güzel para kazandığını, elektrik süpürgeleri çıktıktan sonra sadece geçimini karşılayabildiğini ifade eden Nihat Gülaçtı, şunları dile getirdi:

"Çocukken babamdan öğrendim bu mesleği, o da dedemden öğrenmiş. 40 yıldır süpürge yapıyorum. Süpürgecilik bizim 100 yıllık dede mesleğimiz. Kazandığım paralarla evimi yaptırdım, çocuklarımı okuttum hala okuyan çocuklarım var. Şimdi eskisi kadar alan olmuyor, biz de eskisi kadar yapamıyoruz zaten. Emekli oldum yine bırakamadım, hobim benim bu iş sonuna kadar da yapacağım."

Atölyeleri evlerinin alt katı

Evinin alt katında mesleğine devam eden Nihat Gülaçtı'ya eşi ve komşuları da yardımcı oluyor.

Haftada ortalama 200 süpürge yaptığını söyleyen Nihat Gülaçtı, "Eşimle kendi işimizi yaparak kimseye muhtaç olmuyoruz. Komşularımız yanımıza geliyorlar, çay içiyoruz, sohbet ediyoruz. Hazırladığımız süpürgeleri komşularımız dikiyor, hep birlikte çalışıyoruz. Başkasının yanında çalışsak zorlanırız. İstediğimiz saatte kalkıyoruz, işlerimizi yapıyoruz, gideceğimiz yerlere gidiyoruz. Müsait olduğumuzda da süpürge yapıyoruz. Bizim için spor da oluyor süpürge yapmak" diye konuştu.

Yaptıkları süpürgeleri, süpürge pazarında toptan 5-6 liraya sattıklarını belirten Gülaçtı ailesi, mesleği devam ettirmek istiyor.

Süpürge yapmasında eşine destek olan Makbule Gülaçtı da ailesinden 10 yaşında süpürge dikmeyi öğrendiğini belirterek, "Evlendikten sonra da yapımını öğrenerek eşime destek oldum. Çocuklarımız büyüdü, evlenenler oldu, diğerleri okuyor. Biz de eşimle çalışıyoruz. Hem maddi destek oluyor hem de boş durmamış oluyoruz" dedi.

Gülaçtı çifti, kendilerinden sonra dede meslekleri süpürgeciliğin sürdürülüp sürdürülemeyeceği konusunda endişeli olduklarını ifade etti. - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 100 Yıllık Dede Mesleğini Sürdürme Çabası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement