150 Kınalı Keklik Doğaya Bırakıldı - Son Dakika
Güncel

150 Kınalı Keklik Doğaya Bırakıldı

150 Kınalı Keklik Doğaya Bırakıldı

150 Kınalı Keklik Doğaya Bırakıldı

07.10.2010 01:05

150 KINALI KEKLİK DOĞAYA BIRAKILDI

YOZGAT'ın Sorgun İlçesi'nde keklik popülasyonunu artırmak amacıyla, üretme çiftliklerinde yetiştirilen 15 keklik doğaya bırakıldı.

Yozgat Çevre ve Orman İl Müdürlüğüne ait Kınalık Keklik üretim istasyonundan getirilen 10-12-16 ve anaç olmak üzere toplam 150 keklik, Kapaklı Köyü Derindere Mevkii dağlık bir bölgede düzenlenen törenle doğaya bırakıldı. Yozgat Valisi Necati Şentürk, tabiatın kurduğu dengeyi insanoğlunun bozmaması gerektiğini belirterek, "Tabiatla oynamayın, doğal dengeyi bozacak şeylerden kaçının. Tabiaatla oynarsanız, sizden bir gün mutlaka intikamını alır. Kene olayı çok insanımızın hayatının yok olmasına neden oldu. Bir başkası ise ektiğimiz hububata süne ve kımıl ile zarar verilmesi. Peki bunlarla nasıl mücadele edeceksiniz. ya biyolojik yolla, ya da kimyasal yolla mücadele edeceksiniz. Kimyasal yolla mücadele ettiğinizde karşınıza başka zararlarda çıkıyor. Onun için en doğal mücadele biyolojik mücadeledir. Bugün doğaya bırakılan bu güzel hayvanlarda biyolojik mücadelenin bir çeşidi olarak hububatlara büyük zarara yol açan süne ve kımıl gibi zararlılarıda topluyor. Keklik popülasyonunun azalmasının başlıca nedeni bilinçsiz avlanmadır" dedi.

Yozgat Çevre ve Orman Müdürü Birol Ayyıldız ise keklik üretme çiftliğinde bu yıl üretilen 9 bin keklikten bin tanesinin kent genelinde doğal ortama bırakıldığını, 6 bin tanesinin çevre illere geri kalanın da özel söktere satıldığını belirterek, "Bu kekliklerimiz yaban hayatında özellikle süne, kımıl, kenenin yanında doğaya zaralı bir çok parazitin larvalarını da yemektedir" diye konuştu.

GÖRÜNTÜLER GEÇİLECEK

HALİT YILMAZ/SORGUN (YOZGAT), (DHA)

=====================

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 150 Kınalı Keklik Doğaya Bırakıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement