2. Uluslararası Öğrenci Temini Çalıştayı - Son Dakika
Güncel

2. Uluslararası Öğrenci Temini Çalıştayı

2. Uluslararası Öğrenci Temini Çalıştayı

YÖK Başkanı Çetinsaya: ''Türkiye'nin bugünkü uluslararası iştirak konumuna, iktisadi konumuna, dünyadaki politikalarına baktığımızda uluslararası öğrenci sayısının ne kadar az olduğu ortada'' ''Türkiye merkezli bir NAFSA'yı nasıl inşa edebiliriz, oluşturabiliriz, bunun üzerine düşüncelerimiz, tartışmalarımız devam ediyor'' ''Kamu kaynaklarının yanlış kullanılması yahut da sınıfların boş kalması gibi bir şey söz konusu değil''

04.10.2013 18:18

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, " Türkiye'nin bugünkü uluslararası iştirak konumuna, iktisadi konumuna, dünyadaki politikalarına baktığımızda uluslararası öğrenci sayısının ne kadar az olduğu ortada" dedi.

Çetinsaya, DEİK bünyesindeki Eğitim Ekonomisi İş Konseyi tarafından Conrad Otel'de düzenlenen "2. Uluslararası Öğrenci Temini Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de okuyan yabancı öğrenci sayısının yetersiz olduğunu söyledi.

Uluslararasılaşmanın gerekliliğini sormanın anlamsız olduğuna değinen Çetinsaya, "Türkiye'nin yükseköğretim stratejisiyle ilgili yapılan analizlerde üç konu öne çıkıyor. Birincisi, niceliksel büyümeyi niteliksel büyümeye dönüştürerek kalite süreçleriyle taçlandırmak, ikincisi nitelikli öğretim üyesi yetiştirmek, nitelikli doktora meselesini başarabilmek, üçüncüsü ise uluslararasılaşmak" dedi.

Yükseköğretim camiası olarak Türkiye'nin 21. yüzyıldaki beklentileri bağlamında DEİK'in çalışmalarını teşvik ettiklerini belirten Çetinsaya, "Türkiye'nin bugünkü uluslararası iştirak konumuna, iktisadi konumuna, dünyadaki politikalarına baktığımızda uluslararası öğrenci sayısının ne kadar az olduğu ortada. Türkiye'nin 2023 hedeflerine baktığımızda da ne kadar çok yol yürümemiz gerektiğini görüyoruz" diye konuştu.

Çetinsaya, DEİK başta olmak üzere, uluslararası işlerle ilgili çalışma yapan tüm kurumlara destek vermeye çalıştıklarını söyledi.

YÖK çatısı altında sosyal medya ve web çalışmasının 1-2 aya bitirilmesinin hedeflendiğini kaydeden Çetinsaya, şöyle devam etti:

"Türkiye merkezli bir NAFSA'yı nasıl inşa edebiliriz, oluşturabiliriz, bunun üzerine düşüncelerimiz, tartışmalarımız devam ediyor. Türkiye'de sürekli yapılacak, tıpkı ABD ve Avrupa'da olduğu gibi. Başta Avrasya coğrafyası olmak üzere dünyanın bütün ülkelerinden temsilcilerin geldiği, stantlar açtığı, birbirleriyle anlaşmalar imzaladığı bir süreci nasıl başlatabiliriz..."

Erasmus paralelinde Avrupa dışında bütün dünyayla öğrenci ve öğretim üyesi değişimini amaçlayan Mevlana projesinin de uygulanacağını anlatan Çetinsaya, uluslararası öğrenci ve öğretim üyesi temini konusunda Dışişleri Bakanlığı ve diğer ilgili birimlerle ortak çalışma yürütüldüğünü bildirdi.

Çetinsaya, Suriye ve Mısır'da okuyan Türk öğrenciler, bu ülkelerin vatandaşları ve üçüncü ülke vatandaşlarının gerekli şartları taşımaları kaydıyla mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla Türkiye'deki üniversitelerde eğitim ve öğretim imkanı verileceğini söyledi.

Türkiye'nin dünyadaki, uluslararası ilişkilerdeki konumuyla paralel olarak öğrenci sayılarında istenen bir orana ulaşılacağı temennisinde bulunan Çetinsaya, uluslararası öğretim üyesi temini kapsamında belirlenen yüzde 2'lik kotayı da doldurma çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Çetinsaya, soru-cevap bölümünde ise ortaöğretimin tamamını yurt dışında okuyan, uluslararası öğrencilerin tabi olduğu şartlara ve üniversitelerin belirlediği kurallara uygun olarak yurt dışındaki Türk vatandaşlarının da Türkiye'deki üniversitelerde okuyabileceğini bildirdi.

Uluslararası öğrenci temini için ilgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşların koordineli çalışmalarının gerekli olduğunu anlatan Çetinsaya, bu bağlamda fuar, tanıtım çalışmaları ile ücretlerdeki değişkenlikler gibi konuların ele alındığını ifade etti.

Çetinsaya, yabancı dilde eğitim veren bölümlerin arttığını, gurur verici bu çeşitliliğin korunması gerektiğini belirterek, "Çok farklı ülkelerden çok farklı öğrenciler Türkiye'ye müracaat ediyor ve hepsinin de beklentileri farklı" dedi.

Üniversitelerdeki boş kontenjanlarla ilgili bir soruya karşılık da Çetinsaya, "Boş kontenjan analizlerini yaparken çok dikkatli hareket etmemiz ve sayıların arkasına bakmamız gerektiğini düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Boş kontenjanların açıköğretim, vakıf ve KKTC'deki üniversitelere ait olduğunu belirten Çetinsaya, "Kamu kaynaklarının yanlış kullanılması yahut da sınıfların boş kalması gibi bir şey söz konusu değil" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2. Uluslararası Öğrenci Temini Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement